Közélet, hírek

Parkváros vagy mini-Dubaj? Online szavazást indított a főváros

2024.04.03. 12:08

Lakógyűlés elnevezéssel online szavazást indított a Fővárosi Önkormányzat: a rákosrendezői beruházásról és a járóbeteg-szakellátásról kérdezik meg a budapestieket. A kedden indult online szavazáson arra várnak választ a fővárosiaktól, hogy milyen funkciót kapjon Rákosrendező: parkváros vagy a mini-Dubaj koncepció valósuljon meg ott.

 

Emellett a kérdések között szerepel, hogy a magyar kormány a területet nyílt eljárásban, nemzetközi versenyen vagy "államközi szerződés mögé bújtatva" értékesítse, illetve a területen a történelmi városképet védő beruházás legyen vagy újabb felhőkarcolókat építsenek. (A negyedik kérdés arra vonatkozik, hogy a járóbeteg-ellátó intézmények a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradjanak, vagy azokat is "elvigye az állam".)

Mint ismert, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban gazdasági együttműködésről kötött megállapodást Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között, amelynek keretében ötmilliárd eurós óriásberuházással új városrész épülhet a Rákosrendező vasútállomás környékén. A befektető Eagle Hills Properties tulajdonosa, Mohamed Alabbar márciusban a Khaleej Times-nak nyilatkozva azt mondta, Európa legmagasabb tornyát és egy bevásárlóközpontot tervez felépíteni, és egy részben elhagyott vasútállomás fejlesztése is az elképzelései között szerepel. Eddigi ismereteink szerint luxuslakások és irodaházak is épülnének az új városnegyedben. 

A projektet számos kritika érte, többek között a társadalmi egyeztetés hiánya kapcsán. Sokan gondolják úgy, hogy Budapestnek megfizethető lakásokra lenne szüksége és nem luxusingatlanokra, mások azért is ellenzik a beruházást, mert a tervezett építkezés a Hősök tere mögé esik, így egy itt felhúzott felhőkarcoló jelentősen átalakítaná a főváros látképét. A bérlői szerződések felmondása már február 15-én megkezdődött az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elrendelése alapján. A kiköltöztetések ellen a Szikra Mozgalom március 22-én tüntetést tartott, és egy petíciót is indított, a kilakoltatások helyett biztos lakhatást követelve az érintetteknek. 

A főváros vezetése még tavaly decemberben bemutatta a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseit: egy zöld városrészt építene fel 8-10 ezer lakással, a Rákos-patak felduzzasztásával keletkező tóval, valamint a Vasúttörténeti Park fejlesztésével és az új városnegyedbe való integrálásával, melynek terveit itt közöltük.

Az online szavazáson minden 14 évesnél idősebb budapesti részt vehet, szavazni a lakogyules.budapest.hu oldalon lehet április 28-ig.

Az Építészfórum korábban szakmai diskurzust indított Rákosrendező jövőjéről, melyre olvasóink továbbra is küldhetnek be írásokat. A sorozatban eddig megjelent cikkek itt érhetőek el. A beruházás kiemelt témája lesz a május 25-én és 26-án, az A38 hajón megrendezett Építészfesztiválnak is, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében járjuk körül a témát.

Forrás: MTI