Épületek/Lakóépület

Önkormányzati lakóépület a Práter utcában

2008.02.14. 11:02

A közelmúltban elkészült az épület, aminek tervezési pályázatán 2005. májusában nyert I. díjat a Plant - Atelier Peter Kis (Kis Péter, Valkai Csaba).

Arányok

A beépítés arányait meghatározták a környező épületek arányai. Nem hozhattunk létre olyan tömböket, amelyek a környezetüket elnyomják. Ezért elsődlegesen olyan jó arányú beépítést kerestünk, amely maximálisan betartja az idevonatkozó előírásokat, ugyanakkor megkerestük az ehhez tartozó legoptimálisabb lakásszámot. A környezet inspiráló módon hatott a tömegek megformálására, kettős értelemben is determinálva azt. A tűzfalak, amelyek fontos karakter elemei a környezetnek, és a tűzfalak által „elvágott" meglévő tömegek, amelyek befejezése egyike a feladatoknak. Nem mellé építeni akartunk, hanem hozzá.

Helyi érték

A lehető legérzékenyebb módon reagáltunk a szomszédos épületek tömegformálására. Ezzel szándékoztuk elérni, hogy az épület több értelemben is beépüljön a környezetébe. Kétféle módon egészítettük ki a tervezési területet körülölelő tömböt. A tervezett beépítés letakarja a tűzfalakat, ugyanakkor az épület tömegének formálása megidézi őket. A szomszédos épületek kubusait az új tömeg befejezi, ugyanakkor anyagában (tégla) jelzi a váltást.

Értéknövekedés

Elhatározott szándékunk volt nemcsak a telek, hanem az azt körülvevő tömb és tágabb környezetének fejlesztése. A beépítés módja egy belső kertet hoz létre (hagy életben), amely látványban kapcsolódik az utca és a tömb-belső teréhez is. A belső kert nagyobb dézsás növényekkel egészül ki, ugyanakkor beengedi a napfényt a tömb belsejébe. Így ott is javul a benapozottság. A belső kerthez kapcsolódóan olyan közösségi tereket hoztunk létre, amelyek kiegészíthetik a viszonylag kis lakások egyszerűbb funkcióit. A két tetőteraszról gyönyörű panoráma nyílik a Gellért-hegy látványával. A belső kert növényei és az utcán elhelyezett dézsás növények egyetlen vizuálisan összefüggő, L-alakú kertet hoznak létre, amely a két részből álló beépítést is függetleníti.

Belső térszervezés

Jól átlátható hosszanti közlekedő sávra fűztük fel az összes funkciót (lakások, parkolás, közösségi funkciók). Az elrendezés, továbbá a szerkezeti rendszer optimális kialakítása biztosítja a maximális flexibilitást.

Gazdaságossság

A gazdaságosság fogalmát tágabban értelemezve – a korszerű építési mód mellett – figyelembe vettük az olcsó fenntarthatóságot is (tartós anyagok beépítése). Az épület arányaival, belső tereivel eleganciát sugall, ugyanakkor jól szervezett, takarékos, helykihasználó. A tervezés során szem előtt tartottuk az épület megépítésének ár/érték arányát.

Plant - Atelier Peter Kis