Épületek/Középület

Óda a könyvekhez — Helsinki új könyvtára

2018.12.06. 11:00

Tegnap nyitották meg helsinki új központi könyvtárát, az Oodit, melynek neve, annyit tesz: Óda. Helsinki központjában világszínvonalú könyvtár született, amely tele van építészeti, statikai és belsőépítészeti bravúrokkal, mindehhez pedig kiemelkedően magas színvonalú kivitelezés társult. 

Az Oodi bemutatására a Finnország-Unkari.hu  vállalkozott, a továbbiakban Timaffy Lilla írásán és saját fotóin keresztül ismerhetik meg az épületet.

Több ez, mint könyvtár: kulturális- és rendezvényközpont, találkozóhely, munkahely, tanulóhely, alkotóhely, játszóház, kiállítóterem, mozi és kávéház egyben. És természetesen a sok funkció mellett XXI. századi, minden igényt kielégítő, magas szinten automatizált könyvtár is. Mindenki számára nyitott, aki tanulni, olvasni, szórakozni szeretne. Az amúgy is élénk finn könyvtári élet legszebb gyöngyszemét hozták itt létre.

Építészet

Az Oodi szemet gyönyörködtető épület: üveg- és acélszerkezetekkel, fából készült boltívekkel, két óriási, íves, fém tartógerendával a belsejében. Az építészek ötvözték a hagyományos és a modern elemeket, valamint – természetesen – energiatakarékos. A finn építészet újabb lenyűgöző példáját az Arkkitehtitoimisto ALA tervei alapján, YIT Rakennus Oy építette fel.

 

 

Helsinki központjában a finn Parlamenttel (Eduskuntatalo) szemben és a Finlandia csarnok (Finlandia-talo) mellett épült, előtte széles park húzódik. A tervezőiroda, Arkkitehtitoimisto ALA elmondása szerint a tervek a terület adottságai és a könyvtári funkció kettőséből nőttek ki. A koncepció fő eleme a három eltérő szerepű, önálló épületszint összehangolása volt.

Az épület előtti nyílt tér folytatódik belül, ahol összeolvad a „találkozó” és a „megtapasztaló” szerep. Az alsó szint összefüggő, robusztus, nyüzsgő, forgalmas tér; alkalmas a gyors látogatásra, a gyors átjárásra. Az egybefüggő, nyilvános terek átláthatók, világosak és vonzók.A két szint között fekvő keskenyebb és alacsonyabb terek az átmenetet biztosítják, ahol főként tanulni és dolgozni lehet.

 

 

A hagyományos könyvtári terület a legfelső szinten, a második emeleten fekszik. Nyugalmat sugároz, elmélyülésre, szemlélődésre biztat – egyben pedig fenséges kilátást biztosít a forgalmas Helsinkire, a környező parkra és a szemközti Parlamentre. Az alsó és felső szintek mennyezete mindenütt íves vagy hullámzó - ez a legnagyobb tervezési és kivitelezési bravúrból az épület két nagyméretű acél tartógerendájából is ered. A lucfenyőből készült külső és belső faburkolatok, a felső szint fával borított padozata mind-mind emlékeztetnek arra, hogy Finnországban vagyunk, ahol az ország háromnegyedét erdők borítják. 

 

 

Földszint: rendezvények, kiállítások és kávészünet

Az Oodi földszintje több bejáratú hatalmas, nyüzsgő fogadócsarnok, amely egyaránt láttatni engedi a a világban és a könyvtárban zajló eseményeket. Innen indulnak fölfelé az egész épületet összekapcsoló, a DNS kettős spirálját mintázó lépcsők. A fekete, 80 tonnás, mégis légiesnek tűnő acél lépcsőknek nincsenek külön tartóoszlopai, az épület szerkezeti elemei tartják meg őket.

 

 

Az első emelet

Ez a szint a dolgozni, tanulni, tevékenykedni vágyóké, ez a műhelyek, műhelymunkák területe. Itt van hely egyéni munkára és tanulásra, ugyanakkor kisebb-nagyobb csoportok számára is lehet ide közös munkát, tanulást szervezni. Zenei- és videofelvételeket lehet készíteni, de van mód a felvett anyag szerkesztésére is. Az ide látogatók főzhetnek, varrhatnak, nyomtathatnak – akár 3D-ben vagy plakátokat is.

 

 

Az üldögélő lépcsők alkalmasak baráti beszélgetésekre, játékokra, akár társasjátékokra, vagy VR-szemüvegek nézegetésére; a szint csöndes területin pedig tanulni, elmélkedni, alkotni lehet. Itt szobanövényekből kialakított zöldfalak lesznek, amelyek a nyugalmat hivatottak biztosítani. A tervezők allergiát nem okozó növényeket választottak, mint például törpeborsot, pletykát, gyertyavirágot, korallkaktuszt valamint egyes páfrányféléket. Az allergiamentesség érdekében ide nem szabad kutyákat behozni, a segítőkutyák kivételével.

 

 

Az emelet végén található a Kocka, amely attól különleges, hogy „okos falak” határolják. A finn fejlesztésű, elsőre tejüvegnek tűnő falak számítógép vezérlésével világítanak vagy képeket mutatnak. Mivel e falak mozgathatók, az összességében 100 négyzetméteres tér részekre osztható – a Kocka digitális művészeti galériának, vagy virtuális tanteremnek is alkalmas.

Második emelet

Az Oodi második emeletén található az igazi könyvtár: ez a csend, a nyugalom, az olvasás és az elmélkedés területe, de itt kapott helyet a gyermekkönyvtár és a játszótér is. Sőt az itteni teraszról csodálható meg igazán Helsinki látképe.

 

 

A Gyermekvilágban gyerekkönyvtár, ifjúsági könyvtár, előadó tér és meseszoba is található, valamint egy hatalmas szabad, lépcsős tér, ahol beszélgetni, olvasni, játszani lehet. Az emelet déli végében, a Kocka fölött emelkedik az „olvasó lépcső”, ahová elvonulhatunk olvasni, tanulni. Miközben gyönyörködhetünk a könyvtárban vagy Helsinki látványában, míg az olvasó oázisokban ülve megszűnik a külvilág, a félgömbök belsejébe nem hallatszik be a külvilág zaja, sőt az apró erősítő és a két kis hangszóró segítségével zenét is hallgathatunk, vagy nyelvet tanulhatunk.

 

 

 

A legfelső, könyvtári szintet üvegfalak határolják, amelyeket 150 éves élettartamra terveztek úgy, hogy az itt nem ritka erős szélviharoknak is ellenálljanak. A legmagasabb elemek 9 méteresek, a legnehezebbek 1500 kilósak. Az üvegfal elemeinek gyártója és szerelője az észt Windoor AS volt. Az 1000-1500 kilogrammos elemeket az Olaszországból hozott különleges, tapadókorongos lift segítségével emelték a helyükre. Az üvegfal feladata, hogy télen bent tartsa a meleget, nyáron viszont védjen az erős napsugaraktól, ezért a kettős üvegfalak belső felületein fölfelé sűrűsödve apró pöttyök, „hópelyhek” láthatók. Az üvegfalak teteje teljesen fehér, az alsó fele pedig teljesen átlátszó, ami nagyban hozzájárul az épület árnyékolásához.

 

 

A teljesen akadálymentes épületet élő fák teszik még barátságosabbá, otthonosabbá, a fák neve: bucida buceras. A vakokat és gyengén látókat a padlón vezető vonalak segítik, de a segítő munkakutyák is bejöhetnek az Oodiba. A liftben mindig bemondják, épp hol vagyunk, melyik szint következik. (Azt érdemes tudni, hogy Finnországban nem használják a földszint kifejezést, és nincs 0. szint. A földszint az első, az első emelet a második, és így tovább, a pince pedig a mínusz 1.).

És végül a mellékhelyiségekről

Az új divatirányzatnak megfelelően az Oodiban a vécék koedukáltak. Az alagsorban van a legnagyobb, tágas mellékhelyiség. A fülkék ajtajai tejüvegből készültek, amelyeken csak annyi látszik át, hogy világos van odabent, ha van bent valaki. Maguk a fülkék is tágasak, ami ugyancsak igaz a kézmosó térre, ahol van a gyerekek számára méretezett és ivócsap is; valamint a kézmosó csapok egyben kézszárítók, oldalt két szárny fújja a meleg levegőt, ha odatartjuk a kezünket. A finn szokásoknak megfelelően (otthon is és a nyilvános helyeken is így van) a fülkékben kézi zuhany segíti a tisztálkodást, ez helyettesíti a bidét.