Épületek/Lakóépület

Nyeregtetős ház bővítése

2021.10.15. 18:10

Klobusovszki Péter DLA és Rose Balázs egy gödi nyaralóépület bővítését kapták feladatul, melyet – a már a telken lévő romos melléképület helyreállításán túl – egy új kerti pavilonnal is ki kellett egészíteniük. A projekt részleteit a tervezők mutatják be.

Gödön, a Dunához közeli kis utcában található sarokteleken lakóépület áll. Az 1920-as években eredetileg nyaralónak épült. A több ütemben kiegészített, egytraktusos, háromosztatú földszintes épület bővítése volt a feladat. Bejárata a középső taraktus előtt álló fedett teraszról nyílt. Az épület bütüjén, melyet a Dunával párhuzamos utca irányából sűrű növényzet takar, egy télikertként használt üvegezett kinövés volt, mely korábban nyitott tornác lehetett. A telekhatáron romos melléképület állt. A megbízó szándéka a főépület (A) felújítása és tetőterének bővítése, egy új kerti pavilon (B) építése, és a melléképület (C) részleges helyreállítása volt.

A legfontosabb szempont a két meglévő épület közti hatalmas diófa megtartása volt, mely a telepítés hangsúlyos térszervező elvévé lépett elő. A három épület e köré szerveződött, határozottan kijelölve az udvart. A meglévő épület megtartása mellett a hulladékmérséklésen túl az szólt, hogy egy új épületet nem lehetett volna a meglévő helyére felépíteni, csak nagyobb oldalkerttel a telek közepére, mely használhatatlanná tette volna a kertet. A földszinti falak megmaradtak, új vasbeton födém és koporsó készült. A megnövekedett terhek viszont új alapozást igényeltek, mely szakaszosan készült el a meglévő falak alatt. Így lehetőség volt rá, hogy a hőszigetelést követően a téglaburkolat a meglévő falszerkezet alá készített kiszélesített alaptestre készüljön.

A régi épület bizonyos elemei átöröklődtek az újra. Az eredeti épület és a felújított földszinti funkciói szinte teljesen megegyeznek: középen a bejárat fedett tornácról nyílik, majd az előszobába lépve két oldalt a konyhát és a nappalit találjuk. Az épület utcai homlokzatán lévő egykori télikert egy hatalmas üvegezett alkóvként született újjá, mely az ellentétes oldalon lévő homlokzaton kicsiben megismétlődik. A tetőtérben a szülők, a gyerekek hálója és a fürdő található. A kertben elhelyezett, térben elkülönített pavilon az intenzív társasági életet élő család vendégei számára biztosít szállást.

A pavilon a kert része, a telek túlzsúfoltságát elkerülendő egy álcázott test, melyet a külső rozsdamentes vázszerkezetre futtatott növények rejtenek el: önálló lakóegység konyhával fürdővel és szobával. A pavilonhoz a szomszédos kert irányában önálló deszkából ácsolt terasz tartozik, mely kellő intimitást tud biztosítani a vendégeknek a külső térben is. A pavilon két oldalán található harmonika ajtók segítségével a belső tér teljesen kinyitható mindkét kertrész irányába, ugyanakkor a belső tér spalettákkal el is zárható a külvilágtól. A pavilon acél vázszerkezetére belül tölgy bútorlap, kívül átszellőztetett bitumenes lemezburkolat került.

Klobusovszki Péter DLA

Szerk.: Hulesch Máté