Emberek/Praxis

„Nekünk a változás jelenti az állandóságot” – New Generations: KONNTRA

2020.09.16. 08:06

A páneurópai építészeti platform, a New Generations együttműködésével kéthetente bemutatjuk a 2021-es Velencei Építészeti Biennále Magyar pavilonjában kiállító 12 építészeti praxist. Ezúttal az Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska és Silvija Shaleva által nemrég alapított, komoly pályázati sikerekre alapított „poszt-jugoszláv" KONNTRA kerül sorra.

A KONNTRA Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Horvátországban működő építésziroda. Alapítói két különböző országból jönnek, és egy harmadikat választottak az iroda létrehozására. Silvija, Mirjana és Erik egy év alatt három pályázaton arattak győzelmet. Bíznak magukban és a tudásukban: fiatal építészek, akik meg akarják változtatni a világot.

Építészet, ami tükrözi az alkotók személyiségét

Négy évvel ezelőtt kerültünk kapcsolatba, a horvátországi Split építészeti nyári iskolájának résztvevőiként – ez félúton található a szülővárosaink, Skopje és Portoroz között. Az iskola témája az volt: „Borders and boundaries" (nagyjából: „Határok és keretek" – a szerk.). Véletlen vagy sem, de épp abban az évben kezdtünk el mindhárman kicsit másképp gondolkodni az építészetről – és ez a workshop remek alkalmat kínált arra, hogy megosszuk a gondolatainkat és felvetéseinket. Ezek az inspiráló körülmények és a folyamatos kapcsolattartás kiváló alapot jelentettek a KONNTRA létrehozásához. Ez jelentette a kezdetét az útnak egy olyan építészet felé, amely tükrözi a személyiségünket, lehetővé teszi másoknak is, hogy átéljék saját megtapasztalásunkat, a mi álmainkat. Ma is arra törekszünk, minden egyes új projektünkkel, hogy próbára tegyük a határokat és a kereteket – azokat, amik a mi esetünkben nem is léteznek. 

Út a sikerhez

A KONNTRA számunka sikertörténet. A tavalyi év elején még csak egy kísérletnek számított – de aztán választ találtunk arra a kérdésre: „Mi lenne, ha…?" Függetlenül attól, mit vártunk a kísérletünktől, azt tapasztaltuk, hogy az ötleteink jó válaszra találnak, eredményeket hoznak. Az a vágy, hogy sikeres csapatként bizonyítsunk, építészeti pályázatokon és különféle versenyhelyzetekben való részvétellel kezdődött. A díjaink és a sikereink remek motivációt jelentettek a jövőre nézve, de annak bizonyítékai is, hogy tudunk sikeres fiatal építészekként csapatban dolgozni. 

Rutint találni az állandó változásban

Valójában nincs olyan, hogy mindennapi rutin! A KONNTRA egyszerre a szakmai és magánéletünk része. A legfontosabb, hogy megteremtsük a folytonosságot. 

Igazából az állandó változás, mozgás jelenti a folyamatosságot, a rutint. A távolság és a sokféleség kihívást jelent számunkra, nem akadályt. Különböző helyeken nevelkedtünk, és különféle háttérrel szereztünk munkatapasztalatokat, ami jó lehetőséget kínált arra, hogy ütköztessük a különféle megközelítésmódokat. Így méh nagyobb kihívás, hogy egységes eredménnyel hozzunk létre valami különlegeset – miközben teljesen eltérő országokban élünk. Különféle projekteken dolgozunk nap mint nap, így a napi rutin valójában a motiváció, az inspiráció megtalálásának kihívása. 

Virtuális és élő kommunikáció

A kezdeti szakaszban a KONNTRA csapata online kommunikációval (szövegek, e-mailek, fájlmegosztás, videohívások) kezdett dolgozni. A járványhelyzetnek megfelelő hozzáállással kezdtünk – a járványhelyzet előtt. 

A kezdetekkor majdnem 1000 kilométer választott el minket. A vonal egyik végén Mirjana és Silvija, a másikon Erik. Viszont a kommunikációnak ez a lecsupaszítottsága időnként segített abban, hogy megtisztítsuk, kikristályosítsuk az ötleteinket, a felvetéseinket. Tényleg: alkalomadtán csak néhány sorban vagy egyetlen képpel kell megmutatni, mire gondolsz! Ez az egész idő alatt egyfajta kommunikációs játékként is működött. Időnként félreértettük egymást, de ezek a félreértések mindig valami pozitívumhoz, valami váratlanhoz vezettek. 

Korai sikerekkel az „újhullámos" építészet felé

A KONNTRA kísérletként indult, és ma is az. Egy év alatt négy pályázaton vettünk részt; háromból elnyertük az első helyet, a negyediken negyedik helyezést értünk el. Így lett valóság a várakozásainkból. Mindegyik projektnek megvan a maga sajátos története. Nekünk még minden nap egy új utazás, találkozás új kihívásokkal, amelyek segítik a KONNTRA növekedését. Ebben látjuk azt az „újhullámos" építészetet, ami segít túllépni a határokon és a korlátokon. Egy olyan építészetet, ami tükrözi a személyiségünket, és lehetővé teszi a közösség számára is, hogy velünk élje meg az álmainkat. Ki tudja, mit hoz a holnap?

 

Fordította, szerkesztette: Kovács Dániel