Közélet, hírek

Négycsillagos konferenciahotel épülhet az egykori ifjúsági központ helyén Zalaegerszegen

2022.04.26. 15:27

A régóta üresen, kihasználatlanul álló volt Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ területén és kapcsolódó ingatlanjain felépíteni tervezett szálloda állami beruházásként valósul meg, a kistérség vezető idegenforgalmi központjának szánják. Az önkormányzat közbeszerzést írt ki az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére. 

Üzleti és konferenciaszálló tervezésére írt ki közbeszerzést a zalaegerszegi önkormányzat. A leírás alapján egy nemzetközi színvonalú, százszobás, négycsillagos hotel megvalósítása a cél a megyeszékhely belvárosában, 9-10 ezer m2 hasznos nettó alapterülettel. A komplexum, amelynek az engedélyes és kiviteli tervdokumentációjának elkészítésére várják az ajánlatokat, az elképzelések szerint a kistérség vezető idegenforgalmi központja lesz. 

A beruházás helyszínét helyrajzi számokkal jelölték, ezek alapján az 1970-es években épült Kisfaludy Sándor utcai Megyei Művelődési és Ifjúsági Központról és kapcsolódó ingatlanairól van szó. Ezzel összecseng, hogy Balaicz Zoltán polgármester még 2019-ben, a fejlesztés bejelentésekor azt nyilatkozta, hogy a szálloda a több mint egy évtizede üresen álló MMIK épületének lebontása után, annak helyén épül meg. Az előkészítésre a város önkormányzata közel kétszázmillió forintot kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ahogy a szövegből kiderül, "a konferencia, lobbi/recepció, étterem/kiszolgálás és wellness határozzák meg az épület vezérszintjét a földszinten, és feszítik ki az épület vetületét az ingatlanon. Egy terep alatti szint kialakítása lehetőséget nyújt a járművek, gépészeti helyiségek, tárolók elhelyezésére. A kulcsegységeket az épület felső szintjein, előreláthatóan 3 épületszinten szükséges kialakítani". A tervezési feladat részét képezi a parkoló kialakítása/pótlása, közlekedési csomópont(ok) ki/átépítése, továbbá környezetrendezési feladatai is. 

A szálloda főbb szolgáltatási egységei között említik a vendégeket és a helyi keresletet is kiszolgáló, desztinációs vonzerővel rendelkező 130 fős szállodai, teraszos éttermet, a közösségi térként is működő, 40 fő befogadóképességű kávézó/pékséget utcai kapcsolattal, ami a szezonban terasszal üzemelne, a 70 fős bor- és gasztronómiai bemutató- és látógatóközpontot, valamint a wellness részleget. A konferenciakapacitás legnagyobb rendezvényterme egy 350 fős, négy részre szekcionálható konferenciaterem lenne további kisebb szekciótermek mellett. A mélygarázsban 100 férőhelyes parkolót alakítanának ki, a felszínen pedig további 30-at. 

Ahogy azt kiemelik, a tervezésnél elsődleges szempont a hosszú távon is fenntartható, időszakosan alacsony üzemeltetési költségű épület létesítése, a funkcionalitás, az energiahatékonyság, valamint az üzemeltetési költségeket csökkentő megoldások minél szélesebb körű alkalmazását is szem előtt kell tartani.

Az engedélyes és kiviteli tervdokumentációk jóváhagyását az önkormányzat és a Kisfaludy2030 Nonprofit Turisztikai Fejlesztő Zrt. együttesen végzi a Beruházási Ügynökséggel együtt - utóbbi közreműködik a beruházás előkészítésében és ellátja a tervellenőri feladatokat is. Az önkormányzat a szálloda üzemeltetését hazai szállodalánchoz tartozó üzemeltetésében kívánja ellátni egy nemzetközi márka (franchise brand) ernyője alatt. A tervezési folyamatban a leendő építtető által kiválasztott nemzetközi márka hazai szállodalánca és az üzemeltető is részt vesz, az általuk megfogalmazott igények és követelmények teljesítése is szükséges - írják.

Az ajánlatokat május 27-ig várják.