Közélet, hírek

Mi lesz a józsefvárosi ”interurbán telefonközponttal”?

2022.01.27. 16:56

Ray Rezső Vilmos alkotását mindenki ismeri, hiszen a Horváth Mihály tér és a főváros egyik legizgalmasabb épületéről van szó a hajdani Józsefvárosi Telefonközpont esetében. A komplexum József utca felőli homlokzatához azonban egy 1960-as évekbeli bővítés is szervesül, a hajdani távhívó központ, melynek telkén egy társasház építésének engedélyezési eljárása tűnt fel tavaly az ÉTDR-en.

A későmodern építészetre hazánkban rájár a rúd, úgyhogy egészen meglepő lépés volna, ha a régi Budapest Nemzetközi Távbeszélő Központ későmodern együttesét mondjuk helyreállítva hasznosítanák vagy bontás helyett legalább a korszak építészettörétnészei szerint őrzendő értékeit integrálnák egy új társasház építkezésébe, avagy az új épület a modern emlék mellé kerülne csupán.

Az együttes jelenleg a Nyolcésfél inspirációs övezet és alkotótér otthona is. "Egy fehér vászon, amit a saját képedre formálhatsz. Bérelhető stúdió, műhely, műterem, próbaterem, alkotótér, iroda a belvárosban. Közösség és inspiráció."  – olvasható a hely hivatalos Facebook oldalán, így az épületrész eltávolítására nem utalnak jelek. Sem látványtervek, sem a tervező kiléte nem derül ki az ÉTDR bejegyzéséből.  A remény a bontás elmaradására mégis azért csillanhat fel, mert a későmodern tereket a Whitefield Management is hirdeti, melynek honlapján a FBIS architects tűnik fel építész partnerként, akiket lapunk fel is keresett az ügyben történő érdeklődés céljából.  

"A közel 7000 m2 területen műteremnek, műhelynek és irodának is alkalmas, világos terek várják bérlőiket. A magányos munkát kedvelő alkotók, a nagyobb létszámú alkotóműhelyek és startupok egyaránt megtalálják a számukra megfelelő helyeket."  - olvasható a Whitefield ismertetőjében. Arról a Whitefieldről van szó egyébként, amely az egy utcányira álló Marone House társasház építkezését is elindította, és amely a szomszéd épület udvarának beépítése és annak hatásai miatt tavaly már a napisajtóban is említésre került.

A József utca és a Német utca által határolt területen a Ray Rezső Vilmos által tervezett, 1917-ben átadott Horváth Mihály téri József Telefonközpont hátsó bővítéséről van szó. A hatalmas területű műemléket egyébként többször modernizálták és egészítették ki, itt most főként az 1960-as évek második felében épült, többszintes toldalékokról beszélünk. Alapkőletételét 1967-ben tartották és 1968-ra kellett kivitelezni, hogy a berendezés szerelését 1970-re már teljesen befejezhessék benne. A terveket az UVATERV, azon belül Cleve Rudolf vezető tervező készítette. Az épületben az akkori legmodernebbnek számító szovjet, jugoszláv és nyugatnémet berendezés tette lehetővé, hogy emberi közreműködés nélkül kapcsoljanak hívásokat a belföldi telefonok esetében, mindez nemzetközi kapcsolásoknál pedig félautomata rendszerben tudott már itthon is működni.