Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Mercure Tokaj Center

2022.08.09. 07:53

A szocializmus idején épült tokaji Mercure Hotel teljes átalakuláson ment keresztül. Az egykori robosztus épülettömeg egy új, könnyed burkot kapott, míg a hotel belső kialakítása korszerű, letisztult képet mutat. A BORD Építész Stúdió tervei alapján megújult épület illeszkedni igyekszik a városképbe és vízparti természeti környezetbe.

A Tisza és a Bodrog találkozásánál, Tokaj történelmi belvárosának kapujában található szállodaépület 1977-ben épült, az organikus építészet egyik jeles alakja, Sáros László DLA, Ybl-díjas építész tervei alapján. Az épület megjelenését egyértelműen meghatározta a kor kedvelt építőanyaga, a beton, melyet alagútzsalus építéstechnológiával kiviteleztek. Öt szint magasságban, szintenként 7 db monolit, azaz helyszínen öntött beton alagutat készítettek. Az alagutak 3,5m-es fesztávolsága határozta meg a hotelszobák szélességét és az épület központjában található lépcsőházhoz kapcsolódó középfolyosóról nyíltak. Az alagutak végeit a homlokzati síkon fakeretbe foglalt üvegezés, szakipari fal zárta le, előtte tömör mellvédes loggiákkal. A racionálisan szerkesztett 42 szobás szállodaépület felújítása, modernizálása azonban idővel elengedhetetlenül szükségessé vált. Az új tulajdonos egy korszerű megjelenésű, négycsillagos boutique borhotelt álmodott meg a túrázni, bort kóstolni vagy egyszerűen kikapcsolódni vágyó vendégek számára.

Az épület tartószerkezeti váza, az alagútzsalus struktúra alapvetően alkalmasnak bizonyult a korszerű funkcionális igények kielégítésére, így azt megőrizve és kiegészítve, környezettudatos módon született újjá az épület.

Az eredetileg szabadon álló szállodaépület a központba vezető Rákóczi utca irányából kissé hátrahúzva helyezkedett el. Az új hotel azonban zárja az utcafronti telekszakaszt, illeszkedve a kialakult utcaképbe. Egy földszintes, nyeregtetős épületrész fogadja a vendégeket, amely egy zöldtetővel fedett nyaktaggal kapcsolódik az ötszintes vasbeton tömeghez. Az utca felől így egy barátságos, hívogató terület fogad, ahol egy borbár, borshop, nyáron borterasz, valamint a szálloda recepciója, a lobby és a lounge területei kaptak helyet.

Az épület vertikális közlekedése az eredeti közlekedő magokban történik. Az átalakítás eredményeképp a szobák száma 55-re emelkedett. Az eredeti homlokzaton megjelenő tagolást és lépcsőzéseket egy letisztult képet adó burok veszi körül, új formát, új arcot adva ezzel a meglévő tömegnek. A Bodrog irányába néző lakóegységek esetében a homlokzati síkot kitolva nagyobb alapterületű szobák jöhettek létre. A meglévő tetőn egy új szintet alakítottak ki nagy teraszos, körpanorámás apartmanok, exkluzív lakosztályok számára, kilátással a környező dombokra, a folyóra és a városra. Az alagsori szinten egy wellness részleg is helyet kapott, amely a kert felé nyit: fedett és szabadtéri úszómedencékkel, ahol szauna és masszázs is várja a vendégeket.

BORD Építész Stúdió

 

Szerk.: Hulesch Máté