Design/Belsőépítészet

Megújulni kívül-belül: egy szekszárdi vállalkozás arculatváltása

2021.06.02. 16:16

Egy több évtizede alakult, világítástechnikával foglalkozó családi vállalkozás megújult központjáról van szó. A cég folyamatosan bővül, s a fiatal munkatársak érkezése bizony ezen szekszárdi iroda arculatában is meg kellett, hogy nyilvánuljon, mely kihívásra Szén Molnár Tamás belsőépítész felelt életteli megoldással.

A projekt keretében első lépéseként kérdőív segítségével mérték fel a dolgozók ideális munkakörnyezetre vonatkozó igényeit. Az eredményekre alapozva sokféle funkciót magában foglaló, a mobilitást és flexibilitást támogató irodahelyiségekre fókuszáltak. Az irodai well-being (jólét/jóllét) megteremtésének egyik kulcseleme a mobilitás biztosítása volt, ebből adódóan a munkatársak nincsenek egy meghatározott munkaállomáshoz vagy íróasztalhoz kötve, az adott szituációtól, hangulattól függően szinte bárhol tudnak dolgozni. Mindemellett az ügyfelek, partnerek fogadására szolgáló tereket is létre kellett hozni; erre a célra nyitott és zárt, kis létszámú konzultációkra és nagyobb megbeszélésekre alkalmas tárgyalóhelyiségeket alakítottak ki.

Szén Molnár Tamás munkái során mindig szem előtt tartja a kedvező térakusztikai megoldások alkalmazását is, hiszen a környezetben megjelenő hangok összessége olyan meghatározó tényező, ami jelentős mértékben hat az érzékeinkre, közérzetünkre. A munkaterületeket változatos színű, textilekkel bevont hangelnyelő panelekkel egészítették ki, melyek egyúttal önálló dekorációként is megállják helyüket.

 Világítástechnikai cég lévén kiemelten fontos volt a harmonikus fényviszonyok megalkotása is. A homlokzat, valamint a belső tér hatalmas üvegfelületeinek köszönhetően az egész épületet átjárja a természetes fény, a lámpatestek kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett pedig a műszaki és ergonómiai szempontokra egyaránt nagy hangsúlyt fektettek. Az egyes helyiségekbe kifejezetten irodai használatra ajánlott lámpatípusokat választottak.

 A tervezési folyamat során a legfőbb feladatot az új vállalati arculat és a belső terek összehangolása jelentette. A korábbi komolyabb, elegánsabb cégmegjelenést egy fiatalosabb, lendületesebb irány váltotta fel, melyhez színes, vidám és játékos megoldásokat igyekeztek találni. Ide tartoznak a falakon elhelyezett, különböző árnyalatú zajcsökkentő panelek, a különleges formavilágú, élénk színű bútordarabok, illetve a Noppa Design tematikus falgrafikája, amelyen az eltérő munkaterületek dolgozóit a cég által forgalmazott világítótestek személyesítik meg.

Családi vállalkozásként ugyanakkor legalább ennyire lényeges volt az otthonos, bensőséges hangulat megteremtése. A közösségformálás a vállalati értékrend szerves részét képezi, ebből kifolyólag az iroda- és tárgyalóhelyiségek mellett olyan étkező terület és lounge lett kialakítva, amelyek helyet biztosítanak a hatékony csapatépítéshez. Igazi szociális színtér, ahol a dolgozóknak lehetőségük van együtt étkezni, kávézni, beszélgetni. E közösségi tér kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra, továbbá a céges rendezvények, összejövetelek helyszíneként is szolgál.

Szén Molnár Tamás friss, fiatalos, de mégis családias belső tereket hozott létre, amelyeket vidám színvilág, játékos formák és figyelemfelkeltő grafikai ötletek jellemeznek. Az iroda harmonikus térélményt nyújt, ahol a belsőépítészeti megoldások koherensen illeszkednek a cég arculatfrissítésébe.

 

Vakli Tünde