Épülettervek/Középület

Megújul a Kultkikötő szabadtéri színpadja

2023.03.06. 08:12

Nyárra készülhet el a balatonföldvári Kultkikötő új fedett szabadtéri színpadja. A tervekért felelős A4 Stúdió egy könnyed acélstruktúrájú, ponyvával borított tetőszerkezetet képzelt el, mely időjárástól függetlenül biztosíthat helyszínt a kulturális programoknak.

 

A Kultkikötő szabadtéri színpadja Balatonföldvár központjában, egy fás, ligetes közparkban található. Nyaranta számtalan vendég látogatja az eseménytérre szervezett kulturális programokat. Sajnos mára a helyszín építményei és környezetének esztétikai megjelenése jelentősen leromlott, szükségessé vált a teljes megújulás. Az új tervek alapján egy olyan többfunkciós, fedett helyszín valósulhat meg, mely csökkenti az időjárástól való kitettséget, variálható terekkel számol és megnöveli a befogadóképességet.

Már a tervezés elején kiderült, hogy a szabadtéri színpad működéséhez számtalan kisebb-nagyobb helyiségre szükség van, amit a helyszín meglévő állapotában számtalan elszórt konténerben, illetve pavilonban biztosítottak. A tervezés során arra törekedtünk, hogy a korábbi szituáció vizuálisan elkülönülő, vegyes épületállományát minél kevesebb különálló tömbbel váltsuk fel. A telek szűkössége miatt a funkciók sűrítve, a lelátó alatti és a színpad mögötti terekben kaptak helyet. A tervezett tömegeket összefogva, egységesen szerettük volna kialakítani. Így jött létre a projekt bejáratául szolgáló előtetős építmény, mely magába foglalja a terület főbejáratát, jegypénztárát és büfé pavilonjait is. Hasonló logika alapján jött létre egy összefogott tömegformában kialakított lelátó-színpad-kiszolgáló épületegyüttes.

A tervezés során kerülni próbáltuk a nehézkes, nagy tömegű épülettömegeket, egy könnyed szerkezetet kívántunk kialakítani (szem előtt tartva az időszakos használatot). Így vetődött fel, hogy a színpad és a lelátó acélszerkezetű, ponyvával fedett tetőt kapjon, mely függetleníti az előadásokat az időjárás viszontagságaitól, és kellemes hátteret biztosíthat a Kultkikötő színpadjának időszakos használatához.

Az épített helyiségekben csak a legszükségesebb funkciókat helyeztük el, mint például a díszletraktárat, előadói öltözőket, irodákat, közönségforgalmi vizesblokkokat. Ezeket a színpad és a lelátó szerkezetébe integrálva terveztük. A színpad hátsó, lezáró térfala biztosít helyet a fellépők öltözőinek és a díszletraktárnak, míg a tartószerkezete a függesztett díszleteknek háttereként is szolgál. A lelátó a fő funkcióján kívül befogadta a gyermekszínpadot (variábilis tér), a közönségforgalmi vizesblokkokat, az irodákat és a menekülő lépcsőházakat is. Ezek a terek a fix lelátó alatt, a földszinten kaptak helyet. A színpad és a fix lelátó között mobil lelátó telepítése lehetséges.

Egy komplex – a működéshez szükséges funkcionális helyiségeket magába foglaló – épülettömeg tervezése elegendőnek bizonyult, mely egységes épületformában biztosítja a események szervezését, úgy, hogy közben a lehető legnagyobb zöldfelület maradjon meg.

A projekt jelenleg kivitelezés alatt áll, a nyáron minden remény szerint már használatba is veheti az eseményteret a balatoni közönség.

A4 Stúdió

 

Szerk.: Borenich Levente