Fenntarthatóság

Megépült a világ legfenntarthatóbb gyára

2022.05.26. 11:38

A BIG építésziroda a Vestre kültéri bútorgyártó cég számára egy norvég erdőben építette fel azt a 6500 m2-es passzívház gyárat, mely zöldtetővel és napelemekkel, valamint komplett hulladék újrahasznosító és víztisztító rendszerrel is rendelkezik. És még egy vagány külső csúszdája is van.

A The Plus névre keresztelt gyár ahelyett, hogy egy ipari parkban lenne elrejtve, 300 hektárnyi erdőben fekszik a norvég Magnor falu közelében, a svéd határtól nem messze. A kereszt alakú, faszerkezetes épület négy dupla magasságú szárnyból áll, melyek mindegyike a Vestre gyártási folyamatának egy-egy különböző szakaszát foglalja magában. A szárnyak egy központi irodaépület köré rendeződnek, amelynek középpontjában egy belső udvar található. Az irodaépület teteje bárki számára látogatható, innen egy 14 m magas csúszdán juthatnak vissza a kirándulók az erdőbe, akiket egyébként a hatalmas üvegfelületeken keresztül a gyárba való betekintésre is invitálnak.

Az épület az energiahatékony passzívház-stratégiákat egy áramvonalas, robotok által támogatott gyártósorral kombinálja, amely a Vestre szerint 90 %-kal csökkenti az energiafogyasztást egy hagyományos gyárhoz képest. Ez a gyár tetejére és környékére telepített több mint 1200 napelemnek köszönhető. Ezek együttesen évente mintegy 250 000 kWh megújuló energiát termelnek.

Maga a gyártósor a hatékony gépeket és a mesterséges intelligenciát ötvözi, ami a Vestre szerint segít a gyorsabb, környezetbarátabb és olcsóbb gyártásban. Az egyes szárnyak falai mögött egy technikai folyosó rejtőzik, ahol a gyártási folyamat során keletkező hulladékokat újrahasznosítják. Itt a fémalkatrészek mosásához szükséges vizet megtisztítják és megszűrik, így 90 %-át visszaforgatják a folyamatba, míg a faforgácsot és fűrészport összegyűjtik és egy biomassza erőműbe küldik, hogy ott villamos energiát nyerjenek belőle.

Az épület alapterületét szándékosan csökkentették, hogy minél több fát hagyjanak meg, és ahol az erdő talaját eltávolították, azt megőrizték és visszatelepítették, így két falszakasz kivételével mindenhol zöld növényzet öleli körül az épületet.

A vállalat állítása szerint ez a projekt összhangban van a Párizsi Megállapodásban meghatározott globális célokkal, melyek szerint 2030-ig a felére kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez az értékelés azonban nem veszi figyelembe az épület teljes életciklusa során keletkező fogyasztásokat, beleértve a Vestre gyártási folyamatához kapcsolódó kibocsátásokat is, így összességében a The Plus végül nem éri el a nettó nulla szintet, amelyet minden régi és új épületnek 2050-re el kellene érnie ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozódjon. Ennek ellenére a gyárépületek és ipari épületek sorából környezetbarát megoldásaival magasan kiemelkedik és jó példát szolgáltat az elkövetkező beruházások számára.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia

Forrás:
Dezeen
The Plus
BIG – Bjarke Ingels Group