Épületek/Lakóépület

Mediterrán fehérség - családi ház Spanyolországban

2016.03.22. 16:00

Hófehér vakolattal, és fából készült nyílászárókkal tűnik ki környezetéből az OmasC által tervezett, Spanyolországban található családi ház. A fiatal tulajdonosok kérésére az épületet két részre tagolták, középre pedig egy közlekedést biztosító teret helyeztek el. 

Időnként tervek elfeledve pihennek egy fiók mélyére rejtve, amíg nagy változások nem jönnek, és az álmok végül testet (vagy inkább anyagot) ölthetnek. Iria Comoxo és David Olmos irodája, az OmasC tolmácsolta az AJ ház tulajdonosainak szükségleteit, és megoldást kínált rájuk. A telek Avilès egyik lakóövezetében helyezkedik el, háromszögletű, enyhe emelkedővel, ami a tájolással együtt meghatározza a növényzet elrendezését és az épület formáját. A Salinas nevű tengerparti város lakóövezeti utcájában található épület magasságával és elrendezésével is kitűnik a többi ház közül. Elválasztó falak között áll, valamint megfelel az ottani 192 négyzetméteres telkek előírt sztenderdjeinek. A tervezési munkálatokat több tény is befolyásolta, avagy inkább korlátozta: a telek négyszögletes volt és kelet-nyugati tájolású, az egyik szomszédos oldalon elválasztó fallal, a másik oldalon pedig egy másik lakóház fala emelkedett kétméteres távolságban; a hátsó falon lehetetlen volt nyílásokat létrehozni.

Az ügyfél szükségleteinek megfelelően a tervet két részre osztották: a bejárat szolgál a központi tengelyként, így a fő volumen kétfelé tagolt, lehetővé téve a helyiségek hatékonyabb elrendezését. Az eredmény egy két különböző szekcióból álló ház lett, egy középső elemmel, ami a ki- és bejárást, illetve a két szint közti közlekedést biztosítja. A helyiségek közti érintkezés folyamatos és szabályos, ezt a kevés felhasznált anyag is hangsúlyozza. A főbb helyiségek a parkosított kertre néznek a tartógerendás verandán és a padlótól plafonig érő nyílászárókon át, melyek vizuálisan nem zárják el a külső teret.

Az alagsorban találhatóak a szolgálati helyiségek, úgymint a mosókonyha és az elektromos berendezések. Az alsó szint a ház társasági tereit tartalmazza, melyek összeköttetésben vannak a bejárattal. A központi tengely egyik oldalán a nappali és az étkező, a másik oldalán a konyha és a vendég fürdőszoba helyezkedik el. A ház elülső szegmense a magánélet színtere. A házhoz tartozik egy süllyesztett udvar is, amelyen át a természetes fény beáramolhat a stúdió helyiségébe. Az egyik épülettömb túlnyúlik a homlokzati vonalon, annak érdekében, hogy a nappali és a fő hálószoba több napfényhez jusson.

A legelőnytelenebbül tájolt fal elzárja a házat a környező épületektől. Az épületet túlnyomórészt fehér vakolat borítja - egy olyan anyag, ami a mértani formát hangsúlyozza - , de más anyagok is képbe jönnek: üveg, valamint kő található a talapzatban és az alapban. Az ablakpárkányok fából készültek, így kapcsolódik a környék hagyományos lakóházaihoz. A homlokzat ferde síkja egyfajta instabil jelleget kölcsönöz az épületnek, mindamellett hogy árnyékot is biztosít nyáron.

Az alacsony fűtési költséghez és a csökkentett CO2 kibocsátáshoz több tényező is hozzájárul: a jó tájolás kevés árnyékkal, így a hűvösebb falakon kevesebb nyílás is elegendő; a szigetelő külső burkolat; az alacsony hősugárzást nyújtó bevonatos üveg; valamint hibátlan burkolat és hatékony energia-előállító rendszerek. A tömör szerkezet, a megfelelő Napnak való kitettség , a hőszigetelés, a szellőzés, és a LED-es világítási technológia (kint és bent egyaránt) mind hozzájárulnak az energiafelhasználás drasztikus csökkentéséhez. Mindent egybevéve, az OmasC által tervezett családi ház egy kényelmes, élhető és funkcionális tér, ami igazodik tulajdonosa életstílusához.

fordítás: Bakó-Horváth Erika