Programok

Medgyaszay és Bécs újra “Együtt”

2022.07.22. 10:09

2022. július 14-én nyílt meg hosszú idő után az első olyan tárlat Bécsben, amely Otto Wagner növendékével, Medgyaszay Istvánnal foglalkozik. A kiállítás szeptember 16-ig látogatható a Ringturm épületében.

“A Budapesten született Medgyaszay István (1877–1959) építőművész 1903-ban Wagner-tanítványként szerzett diplomát a bécsi Képzőművészeti Akadémián. További budapesti tanulmányok, berlini és párizsi szakmai gyakorlatok után a magyar népművészetet kutatta Székelyföldön (Erdélyben). Az ott szerzett benyomások képezték az alapját formai kifejezésmódjának. Írásaiban hangsúlyozza a szerkezet és a díszítés egységét. Megépített alkotásai a vernakuláris fa építőművészet szerkezetföldtani ismeretein alapulnak. A veszprémi és a soproni színházépületeknél válik érthetővé a vasbetonnal megvalósított építést előtérbe helyező irányelve: A szerkezetben ható erőknek az építményben le kell képeződniük. Összetéveszthetetlen építészetének elragadó nyelvén épített többek között Lembergben, Csernovicban, Bécsben és Budapesten, valamint az akkori Magyarország számos más településén. Lechner Ödön mellett őt tartjuk a magyar modern stílus megalapítójának." (Adolph Stiller meghívójának sorai)

2022. július 14-én nyílt meg hosszú idő után az első olyan tárlat Bécsben, amely Medgyaszay Istvánnal, mint Otto Wagner növendékével foglalkozik. A Wiener Städtische Versicherungsverein biztosítótársaság épülete idén Maurer Dóra “Együtt" c. munkájába öltözött, ennek kapcsán kerestek magyar vonatkozású témát az Architektur im Ringturm sorozat idei kiállításához is. A Ringturm 1998 óta küldetésének tekinti, hogy közelebb hozza a bécsi látogatókhoz a közép-európai építészet kevésbé ismert mozzanatait. Ennek jegyében valósult meg itt 2014-ben az 1945 és 1960 közötti időszak magyar építészetére fókuszáló építészeti tárlat. Ezt 2017-ben a ‘60-as évek magyarországi építészetét bemutató kiállításuk követte (a tudományos tanácsadók mindkét alkalommal Fehérvári Zoltán és Hadik András művészettörténészek voltak). 

Adolph Stiller építész, kurátor választása ezúttal Medgyaszayra esett. “Otto Wagner legfontosabb magyar tanítványa" 1899 és 1903 között látogatta a Mesteriskolát, s – ahogy Stiller a megnyitón is kiemelte – később úgy tudta kamatoztatni művészetében a Bécsben tanultakat, hogy egyúttal a népi építészet alapvetéseit is bevonta egyedi stílusába. 

Az idei kiállítás megvalósulásában jelentős szerepet játszott, hogy Budapest Főváros Levéltára megkezdte a Medgyaszay-hagyaték dokumentumainak rendezését, restaurálását és digitalizálását. A levéltárral együttműködésben nyílt lehetőség tehát olyan források bemutatására, felhasználására (nagy felbontású másolatok formájában), melyek eddig nem vagy ritkábban kerültek a nagyközönség elé. Épületmakettek formájában látható Leo Belmonte gödöllői műteremháza és a rárósmulyadi Szent Erzsébet sírbolttemplom. A kiállításhoz kapcsolódóan egy Medgyaszayról szóló rövid dokumentumfilm is megtekinthető.

A tárlathoz katalógus készült, melynek szerzői a kurátor mellett Moravánszky Ákos, valamint szakmai tanácsadóként Potzner Ferenc, Hadik András, Fehérvári Zoltán és (a levéltár részéről az iratanyag referensének személyében) Kún Emese művészettörténészek. A katalógus a Ringturmban vásárolható meg.  A katalógus szerzői szeptemberben kerekasztal-beszélgetésen vesznek majd részt. Az esemény részleteiről a későbbiekben adunk hírt.

 
Otto-Wagner-Schüler István Medgyaszay – Architekt der ungarischen Moderne

2022. július 15. - szeptember 16.

1010 Bécs, Schottenring 30.

Látogatható: Hétfőtől péntekig 9-18 óráig.

Kurátor: Adolph Stiller

Tudományos tanácsadók: Fehérvári Zoltán, Hadik András, Kún Emese, Potzner Ferenc