Épülettervek/Hallgatói terv

MAGOLAJHÁZ, Mogyoród - Kurfis Alíz Edit diplomaterve

2013.07.31. 12:11

Szőlő? - Bor! - mondanánk önkéntelenül. Nem így tett Kurfis Alíz Edit (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar) Msc szakon végző hallgató. Diplomatervében a méltán híres magyar gyümölcs magját hasznosító kisüzemet tervezett Mogyoródra.

Tősgyökeres mogyoródiként, ha pár szóval kellene ismertetnem a községet, a szőlő és bortermesztés, a tufa- és löszfalak, az izgalmas és még felfedezésre váró pincelabirintusok, a messzire visszavezethető történelmi események és a máig élő hagyományok, a turizmus biztosan szerepelnének a bemutatásomban. A választásnál mindezen adottságokat és sajátosságokat magába foglaló és kihasználni képes témát szerettem volna találni, mely egyúttal utal Mogyoród múltjára, jelenére és jövőjére.

A szőlőfeldolgozásban bekövetkezett jogszabályi változásról egy mezőgazdasági folyóiratban olvastam. A változásnak köszönhetően új, eddig kiaknázatlan lehetőségek adódnak. Az eddig veszélyes hulladékként kezelendő szőlőtörköly felhasználhatóvá vált. A borkészítés melléktermékeként keletkező törkölyből és a felúszó szőlőmagokból olaj nyerhető ki. Ez nem más, mint a hidegen sajtolt szőlőmagolaj, melynek jótékony hatásáról és egyedi ízvilágáról már korábban sokat hallottam. A piciny magok olajtartalma átlagosan 10%-os, így érthető hogy ez az egyik legdrágább olajfajta.

A szőlő és a borkészítés mellékterméke adott, hisz Mogyoródon jelenleg is több családi vállalkozás foglalkozik borászattal. A korábban működő borkombinát ugyan már nem üzemel, de a kisüzemi termelés továbbra is jelen van a település életében. Fejlődésnek indult a borturizmus, a Pincesor, a Somlói és a Dózsa György úton várják a pincék és présházak az arra járó, bort kóstolni vágyó turistákat. Tervemmel bővül a termékek és a szolgáltatások köre és minősége, így reményeim szerint, ösztönözni tudja a további fejlődést.

Tervezési koncepció:

Az épület két eltérő funkciót foglal magába. A földszinten hidegsajtolásos technológiával a szőlőmagolaj készítés munkafolyamata történik, a hozzá tartozó tároló és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. Az emeleten az előállított szőlőmagolajhoz kapcsolódva egy többfunkciós tér és a kiszolgáló terek találjatók. Ezen a területen nyílik lehetőség a szőlőmagolaj értékesítésére, kóstoltatására, csoportos előadások és kisebb programok lebonyolítására. Az ingatlan nyitott területei és a környező közterületek átalakítása lehetővé teszi nagyobb rendezvények megtartását, mely idő alatt üzemlátogatásra is lehetőség nyílhat. Célom, hogy a tervezett épület kihasson a környezetére, és hozzájáruljon a terület versenyképességének növeléséhez.

Épületismertetés:

Az épület Mogyoródon, a falu legrégebbi területén található. Ezen a területen zajlott 1074-ben a mogyoródi csata, majd később a mogyoródi Apátság kapott itt helyet. Ma a szűkebben vett területen lakóházak és présházak találhatóak, melyek közvetlenül a pincebejáratok előtt épültek meg. A terület domborzati rajza igen változatos képet mutat. Legjelentősebb természetföldrajzi adottsága a részben felszínre került, olykor 3-8 méter magasan meredő tufa, melybe előszeretettel vájtak és vájnak pincéket a mai napig.

A tervezett épület a présházak fejépületeként, indító épületként viselkedik. Formailag igyekszik beleilleszkedni a meglévő környezetbe. Mérete ellenére nem konkurál a mellette lévő kis présházakkal, igazodik a környező családi házak méretéhez. Kihasználja a helyi jellegzetességnek számító tufa meglétét, bele- és rácsavarodik a meglévő kőzetre.

A terv törekszik a területen felmerülő gyalogos problémákra választ adni és a meglévő pincesor megközelíthetőségét javítani. Az egyszerűbb gyalogos közlekedést rámpák és kényelmes, elnyújtott lépcsők teszik lehetővé. A terület rendezése kiterjed a háromszög alakú közterületre is. A szintkülönbség támfalak, kiteresedések, rámpák segítségével használható ki. Egyaránt keletkeznek fűvel telepített és jól kihasználható burkolt területek. A pincesorhoz kötődő alkalomszerű programok, pincenapok, vásárok idején az épület fala akár vetítések háttereként, a változatos terepszintek színpadként tudnak funkcionálni. Az épület U-alakú formálásából adódóan egy belső udvar jön létre, mely jól kihasználható mind üzemi időben, mind a rendezvények ideje alatt.

Az épület formai alakulására a környező épületek, présházak és családi házak egyaránt kihatással voltak. A fő homlokzatot a pincesoron két leggyakrabban előforduló tömeg inspirálta. A présházakhoz csatlakozó épületrésznél, illeszkedve az utcaképhez a gerincvonal az utcával párhuzamos, míg a másik tömeg az északi, magasabban lévő beépítéshez való illeszkedés eredménye. A déli homlokzaton erős hangsúlyt kap a szőlőmag mintás lyukperforált lemezkapu, mely utal a technológiai folyamatra, a létesítmény funkciójára. Lehetővé teszi az üzembe való betekintést. Megnyitása esetén feltárul az udvar, teret adva a munkavégzésnek illetve a rendezvényeknek. A főhomlokzaton és az udvarban több helyen megjelenik a stabilizált tufafal, mely Mogyoród természeti adottságáról mesél. A területet határoló két utca szintkülönbsége több mint három méter. A különbséget az épülettel igyekeztem kihasználni.

A létesítmény két fő rendeltetést szolgál ki. A földszinti részen az üzemi területek és az épületfenntartás terei, míg az emeleten a rendezvény-, kóstoltató- és árusító tér található. Ez a két, jól elkülöníthető rendeltetés kihasználva a terepadottságokat, több különböző irányba kommunikál. Északi irányból diszkréten a személyzeti bejáró, keletről a vendég bejárat kap helyet. Délről fogadja a szomszédos pincékből érkező feldolgozandó törkölyt és a már tisztított szőlőmagokat. A fő kapcsolódási irány azonban egyértelműen a présházak iránya. Az emeleten kialakított nagyméretű megnyitások és a terasz kialakítása is ezt igyekszik hangsúlyozni.

Az épület harmonizál a környezetével mégis teljesen mai próbál lenni, mind anyaghasználatában, mind formai megjelenésében. A környező épületek homlokzatán gyakran előforduló anyag a beton, a helyi kő és a fehérre festett vakolt felületek, illetve a nyers tufa fal, melyet igény esetén betonnal, vagy téglával erősítettek meg. A tervezett épület homlokzatán megjelenő fehér flexiskin burkolat a mai kor technológiájának megfelelően öntisztuló, UV-álló és könnyen kezelhető felület. Lehetővé teszi a tető és a fal homogén megjelenését, a csatorna kiburkolását, mégis beleillik a környezet anyaghasználatába. Sima fehér felületével kiemeli a tufafal rusztikusságát, természetességét. Az utca karakterét erősítik a présház és pincekapuk, melyek általában fából vagy fémből készültek. Az épülethez rozsdásított fém felületű egyedi szőlőmag mintás lyukperforált kapu készül.

Északi és keleti irányban az épület zárt, kevésbé kommunikatív, jelentősebb megnyitás az udvar irányában található rajta. Észak-nyugati irányból távolabbról szemlélve a tömeg alig emelkedik ki a földfelszíntől, funkciója a közlekedés kiszolgálása az épület formáját lekövető rámpával és lépcsővel. Az északi homlokzaton megjelenő egyetlen nyílás személyzeti bejáratként funkcionál. Az üvegezett bejárati nyílás előtt egy 180o-ban nyíló egyedi rács található, mely a kapuval megegyezően rozsdásított felületű. A corten felület alkalmazását a régi pinceajtók ihlették, míg a perforációt a szűrés, rostálás folyamatoknál alkalmazott perforált fém és a szőlőmag inspirálták. A keleti oldalról az épületen nincsen megnyitás, egy nagy felületként jelenik meg, mely rendezvények hátfalaként szolgálhat.

Kurfis Alíz Edit