Épülettervek/Középület

Litván Nemzeti Művészeti Múzeum – A Studio KRAFT pályaműve

2022.01.19. 17:19

A vilniusi Radvila palotában jelenleg is működő Litván Nemzeti Művészeti Múzeum nemzetközi tervpályázatán a finalisták közé került a Studio KRAFT terve, mely a történelmi épületegyüttest a város művészeti központjává alakítaná, kapcsolatot teremtve a különböző korokból származó épületrészek között.

A Radvila palota Vilnius egyetlen megmaradt reneszánsz emléke, noha valójában sosem fejezték be, egy része pedig elpusztult, majd újjáépült a történelem folyamán. Az elvi rekonstrukciók fontos referenciája egy, a XVII. századból ránk maradt érme, ami a palota eredetileg szimmetrikusra tervezett képét mutatja. Azonban az együttesbe ékelődő más méretű és architektúrájú, de műemlék épületrészek miatt a teljes rekonstrukció nem lehetséges. A most is itt működő Litván Nemzeti Művészeti Múzeum nyílt, titkos tervpályázatot írt ki a bővítésre és a komplexum befejezésére, egy nemzetközi művészeti és design múzeum létrehozására.

VILNIUS MŰVÉSZETI KÖZPONTJA

Célunk, hogy a Radvila palotaegyüttes Vilnius Művészeti Központjává váljon, minden korosztály és nemzetiség számára. Tervünkkel a más-más korból származó épületeket eggyé szőjük, az így létrejövő új együttes ad teret a művészet különböző megnyilvánulási formáinak. A házak közötti csendes párbeszéd, bennük a történeti és kortárs művészet párhuzamos jelenléte mind az emberek közötti párbeszédet, empátiát erősíti.

Az épületegyüttest kortárs, időtlen kiegészítéssel tesszük teljessé, olyan építészeti tereket idézve, mint a görög agora és sztoa, melyek a demokratikus közösség szimbólumai. Az ősi kultúrák megalitjai formai előképként szolgálnak, mint az első, közösséget teremtő műalkotások. A robosztus, a történelemhez hasonlóan sűrűn rétegzett téglaoszlopokra helyezett vékony terazzo-tetők nyitott kapuként és fedett közterületként is funkcionálnak, egyben a régi palotakert kerítésfalát is jelzik.

KÖZÖSSÉG ÉS MŰVÉSZET

Nyitott múzeumkoncepciónk a Művészet Udvara köré szerveződik. Az ART GARDEN egész évben lehetőséget biztosít művészettel, zenével és designnal kapcsolatos rendezvényeknek, eseményeknek. Aszimmetrikusan lejtős kialakítása nyári rendezvényeknek ad teret, a hangsúlyt az eredeti palotarészekre irányítja és a közösségi használatot erősíti. Kiemelt szegélyű zöldfelületei között gránit burkolatú közteret hozunk létre, ahol a kortárs kolonnád és portikusz segítségével a zimankósabb litván ősz és tavasz során is lehet művészeti vásárokat, eseményeket tartani.

Az új múzeumkomplexum a földszinten teljesen megnyílik a nagyközönség előtt. A kerthez nyitott, megpályázható művészeti stúdiók kapcsolódnak fiatal litván művészek számára. A régi épület további termeiben gyermek és felnőtt workshop tereket, a barokk terekben hangulatos kávézót hozunk létre a művészeti udvar és a belső udvar felé egyaránt megnyitva.

Maga a múzeum előcsarnoka is egy közösségi tér, lépcsőzetes kialakítással, változatos felhasználási lehetőséggel. Ez egyúttal a rendezvényterem előcsarnoka is. Az előcsarnok a kültér közvetlen folytatása, ezt a külső-belső tégla architektúra is erősíti, magas üvegfelületekkel kapcsolódva a régi homlokzatok felé.

GALLERY NOW PAVILON

A déli pavilon helyére a GALLERY NOW pavilonja kerül, téglafelületébe szőtt médiahomlokzata éjjel-nappal invitálja a látogatókat. A torony a legnevesebb kortárs művészek alkotásait mutatja be, a tetején lévő szoborteraszról pedig látványos kilátás nyílik Vilnius történelmi városára és dombjaira. A GALLERY NOW új referenciapontként is szolgál az óváros szélén lévő gyalogos tengelyek csomópontjában.

ÚJ MÚZEUM KOMPROMISSZUM NÉLKÜL

A régi palota emeletein, illetve palotaegyüttes mögötti telekrészen hozzuk létre az új múzeumi tereket. Ezek a nagy belmagasságú, felülvilágított kiállítóterek rugalmasan alakíthatók az egyedi igényeknek megfelelően. Az új kiállítóterekből kilépve fontos a vizuális és téri kapcsolat a reneszánsz épületrészekkel. A bővítés alatti teljes alápincézéssel teljesíthetők a korszerű műtárgy mozgatási, raktározási és restaurálási igények helyben. A műtárgyakat a köztér megbontása nélkül, a déli pavilonban elhelyezett felvonóval lehet az épületbe juttatni.

Pályázatunk a 7. helyen végzett a nemzetközi megmérettetésben.

Studio KRAFT

 

Szerk.: Hulesch Máté