Közélet, hírek

Látogatóközpont, villa és horgász klubház az Év Balatoni Háza nyertesei között

2021.06.08. 16:22

Az Év Balatoni Háza építészeti pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg. A változatos mezőnyből végül múlt hét végére választották ki a címre leginkább érdemes épületeket.

A pályázatra a Balaton-régió bármely területéről érkezhettek nevezések azzal a feltétellel, hogy az adott épület 2013. január 1. után lett használatba véve. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke szerint a Balaton kultúrájának fontos része az építészet, amely gyakran akár száz évre is meghatározza egy-egy terület jellegét, ezért is fontos felhívni a figyelmet a követendő példákra. A figyelemfelhívás az egyik legfontosabb célja a pályázatnak, amelynek fókuszában a minőségi építészet népszerűsítése áll. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára a Keszthely-Fenékpusztán tartott eredményhirdetésen arról beszélt, hogy a követendő példáknak sokkal jobb és maradandóbb a hatása, mint az elrettentő szabályoknak. Hangsúlyozta, hogy a balatoni üdülőövezet nemcsak a 44 tóparti települést jelenti, hanem 180 településből áll. Illetve, hogy az üdülőrégióban az építészeknek úgy kell értéket teremteniük, hogy az javára és gazdagodására váljon az itt élőknek és az idelátogatóknak is, jó példát mutatva az egész ország számára.A pályázatra 23 pályamű érkezett. Az Év Balatoni Lakóháza az 1900-as évek elején épült, műemléki környezetben álló, keszthelyi Castelli-villa lett, mely feltűnő oromzatán túl faragott fa verandájáról is ismert. Az épület átalakítását és bővítését Kurucz Szabolcs tervezte. Az Év Balatoni Üdülőépülete címet a balatonfüredi Horgász klubház nyerte el, mely a Horgász Egyesület rossz állapotó faháza helyére épült. A ház külsején az erdős környezettel jól harmonizáló fa, illetve a tóparti jelleg dominál, a belső térben – funkcióból adódoan – a közösségi terem, illetve az ahhoz kapcsolódó teakonyha áll a középpontban. Az épületet Czigány Tamás tervezte.A Vasáros Zsolt által tervezett Keszthely-fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont lett az Év Balatoni Középülete, és mint ilyen, az idei díjátadónak is helyet adott. A Kis-balatoni ökoturisztika fellendítésének céljából létrejött látogatóközpont tudatosan egy vadátkelőre hasonlít, hogy földszintes tömege és zöldteteje által minél jobban a környezetvédelmi tájba simuljon. A NABE és a Magyar Építész Kamara különdíját is a Pór Péter által tervezett balatonboglári ravatalozó nyerte el. A két ellipszisre szerkesztett épület különlegessége, hogy világos színei és belső tere által szakít a hagyományos ravatalozók komor, gyászos hangulatával. A lélekharang szögletes alaprajzú tornya jól ellensúlyozza a centrális épület kerek formáit.A BSZ különdíját Pápay György munkája, a balatonendrédi Kedvesnővér háza nyerte el. Az 1930-as években épült, mára elavult ház korszerűsítésének fontos része volt a különböző korú, oda nem illő toldaléképületek elbontása, és egy nappali funkciót betöltő tér kialakítása. A felújításnak köszönhetően az épület közelít eredetei képéhez, de kortárs elemekkel is gazdagodott, és jól illik a Balaton hangulatához.

Végül, de nem utolsó sorban odaítélték a Magyar Építőművészek különdíját is, melyet a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza érdemelt ki. A XIII. századi előzményekkel is rendelkező, eredetileg katolikus, majd református templom, később zsinagóga a második világháború után hozzá nem méltó funkciókat töltött be: volt raktár, buszgarázs, és lovagi étterem is. Szerencsére az önkormányzat néhány éve megvásárolta az ingatlan, hogy kulturális létesítményt hozhasson benne létre. A felújított épület kívül-belül fehér színe és letisztult képe jól illeszkedik a hajdani szakrális funkcióhoz, a benne található kiállítótér pedig korszerű kialakítást kapott. A létrehozott kiállítás elsősorban a zsidó származású tudósok és mérnökök tudományos eredményeivel ismerteti meg a látogatót. Az épület helyreállításának terveit Sugár Péter és Varga Piroska Éva készítette.