Épületek/Lakóépület

Kubista kompozíció Diósdon

2015.08.02. 12:00

A diósdi Határ utca gerincén, egy nadrágszíj-telken hosszú évekig állt az a teljesen amortizálódott apró épület, amit egy modern, a kor ízléséhez igazodó, a '30-as évek Bauhausát idéző hófehér családi ház váltott fel. A hasáb síkjaival kísérletező épületet Vadász Bence és Vadász Balázs álmodta meg. 

A helyszín és a környezet

A diósdi családi ház építését egy romos, használaton kívüli, apró melléképület elbontása előzte meg. Ám az elhanyagoltság nem csak az épületet, hanem a kertet is jellemezte, ezért a tulajdonosok jelentős mennyiségű örökzöld és facsemete ültetésével revitalizálta azt. A telket környező épületek vegyesek, megtalálhatóak évtizedekkel ezelőtt épült semleges, új építésű családi- illetve társasházak, de lapos- és magastetős épületek is.


[imagelist|imgid=|name=diosdi-lakohaz-14-jav.jpg|title=-]

Az épület

Az épület a telek arányaival egyező, északkeleti-délnyugati irányultságú hosszanti hasáb, amely gyalogos- és gépkocsi kapcsolatai egyaránt a Határ utca felől nyílnak. Az oldalhatáron álló beépítési elősírás miatt a házat a telek északnyugati oldalára illesztettük, betartva az 5 méteres oldalkertet mind a délkeleti szomszéd, mind a Határ utca felől. Ily módon az épület értékes terei az ideális délkelet, dél, délnyugati irányba nézhetnek, ráadásul a nagy egybefüggő kertrészek és a teraszok is ezen az oldalon kaptak helyet. 

A családi ház egy földszintből és egy emeletből áll, funkcionális rendje képletszerűen tiszta: a földszint a nappali élet tércsoportja (konyha, étkező, nappali és a vendég wc), de a gépkocsi tároló szintje és egy kis mosókonyha is itt kapott helyet. Ezzel szemben az emelet egésze a nyugalmi zóna, ennek megfelelően itt vannak a hálószobák, gardróbok és fürdők. A ház gyalogos bejárati tengelye zónákra osztja a földszintet: délnyugatra az étkező-konyha és a nappali, míg északkeletre a garázs és a mosókonyha helyezkedik el. A nappali tere a konzolosan fölé nyúló emelettel, egy fedett-nyitott terasszal kapcsolódik a kerthez. Az épület bejárati előtere mellett a hossztengelyre merőlegesen emelkedik (süllyed) a szintek között a reprezentatív kétkarú lépcső.


[imagelist|imgid=|name=diosdi-lakohaz-27-jav.jpg|title=-]

Az emeleti szint hosszanti közlekedőjéről két gyermek- és egy szülői háló, egy gardróbszoba és egy-egy fürdőszoba nyílik. Valamennyi hálószoba teraszkapcsolatos, - a két gyerekszoba egy kisebb délnyugati, - míg a szülői háló egy nagyobb városi kilátással rendelkező teraszra nyílik. Ezek fedetlen, nyitott teraszok, amiket csak záró vasbeton peremgerendák kereteznek illetve előtetőként árnyékolnak. Az északnyugati oldal jellegében oldalhatáron álló, így ide ablakot nem nyitottunk. Egy visszaugró „mini-átriumra” azonban természetes fényt és szellőzést adó nyílászárók nyílnak, ami emberivé teszi a „belső” vizes helyiségeket, és motiválttá az északnyugati homlokzatot.


[imagelist|imgid=|name=diosdi-lakohaz-23-jav.jpg|title=-]Szerkezetek 

Az épület – a talajmechanika függvényében – vasalt sávalapokra alapozott. Felmenő szerkezetei a térszint felett fokozott hőszigetelő képességű falazó blokkokból illetve hőszigetelt vasbeton szerkezetekből épültek. A homlokzati tömör falszakaszokat külső dryvit hőszigeteléssel láttuk el. Közbenső födémjei és zárófödémje egyaránt méretezett monolit vasbeton födém, a közbenső födémek síklemezek, a lapostető vasbeton lemezének felső síkja azonban lejtetett. A lapostető fordított rétegrenddel, kavics leterhelő réteggel és hőszigetelt monolit vasbeton attika fallal készült. 

Az épület merevítését keresztirányú monolit vasbeton falak és tégla főfalak szolgálják. A peremgerendák, a kétkarú lépcső és a külső-belső pengefal szakaszai egyaránt monolit vasbeton szerkezetek.


[imagelist|imgid=|name=diosdi-lakohaz-11-jav.jpg|title=-]


 

Anyagok, színek

Az épület külső „kérge” hófehér, dryvit rendszerű vakolt felületetű, fehér lábazati vakolattal, míg visszaugró falsíkjai (földszinten a nappali zóna, az emeleten a visszaugró hálószoba frontok szalagablak sora), illetve homlokzati betétei, a tömör nyílászárói (garázs, bejárati ajtó) fa jellegű, hőszigetelt (Trespa) burkolatot kaptak, amihez igazodnak a nyílászárók.

A lakóház külső teraszai keményfa (vörösfenyő) pallózást kaptak. A belső terekben a reprezentatív nagy terek vagy padlófűtés-álló melegburkolatot- (keményfa) vagy kőlap (esetleg kőporcelán) burkolatúak, - a vizesblokkok greslap burkolatot kaptak a padlón és a falakon is,míg a hálószobák keményfa parkettát. Az épületet nagy szemnagyságú kolé kavicsterítés veszi körül. Az utcai kerítés bejárati kapu építménye monolit vasbeton, illetve zsalukő szerkezetű.


[imagelist|imgid=|name=diosdi-lakohaz-16-jav.jpg|title=-]Homlokzat, tömeg

Az épület a ’30-as évek Bauhaus-ára (amely a területen egyre több helyen megjelenő új építészeti hang) mai hangon reflektáló kubista kompozíció. A kéthéjú, lebegő hasáb külső héja hófehér és tömör, - míg a belső hús könnyűszerkezetű, áttört felületű. A két sík elmozdulása, egymásra rétegződése, fény-árnyék hatása adja a kompozíció izgalmát úgy, hogy a befoglaló forma ugyanakkor mindvégig egy szabályos hasáb marad. 

(részletek a műleírásból)