Közélet, hírek

Közel 800 lakásos lakópark épülhet a ferencvárosi Vágóhíd utcában

2022.08.19. 15:25

A Cordia Woodland elnevezésű beruházása három ütemben valósulhat meg a jelenleg kihasználatlan területen. A Vágóhíd utcára merőleges öreg hársfa fasort a tervezési koncepció alapján megtartják, a lakások értékesítését tervek szerint idén ősszel indítja a fejlesztő.

Bár a IX. kerület jelentős ipari hagyománnyal rendelkezik, a főváros terebélyesedésével itt is egyre inkább lakó-és kereskedelmi funkciók kezdenek dominálni. A fejlesztések leginkább az elbontott Közvágóhíd területét és annak környékét célozzák. Ebbe a folyamatba illik bele ez a beruházás is, melynek keretében három ütemben csaknem 780 lakás készülne közel másfél hektáron, több mint 500 parkolóhely biztosításával a Pest Megyei Kormányhivatal által közzétett előzetes vizsgálati dokumentáció szerint. A generáltervezést a Gábor & Svejkovszky Építésziroda végzi.A Vágóhíd utca 9. számon utoljára az 1940-es években álltak épületek. Később ezeket elbontották, a terület salakos sportpályaként, majd a 2000-es évek elejére parkolóként funkcionált. Az utóbbi években a telek üresen maradt, kietlen, törmelékes placcá vált a Haller park és a Pest Megyei Levéltár szomszédságában. A parkoló+földszint+10 emeletes lakóparkkal tehát a városszövetet „megfoltozását" is célul tűzték ki. A Vágóhíd utcára egyébként egyre több figyelmet fordít az önkormányzat is: a 10-es szám alatti ingatlan értékesítésére 2021 nyarán, majd őszén is írt ki nyilvános pályázatot Ferencváros polgármestere, emellett a Soroksári úti sarkán, a régi Közvágóhíd területén jelenleg is zajlik a City Pearl nevet viselő, urbanisztikai léptékű építkezés.

A 9-es számra, a készülő többlakásos társasház első ütemére vonatkozóan már zajlik a tervezési, engedélyezési fázis. A zártsorú, keretes beépítést zöldtetőkkel, pihenő-és magánkertekkel, valamint négy emelet magas résekkel szeretnék szellősebbé tenni, míg a homlokzat mozgalmasságát a különböző erkélykorlátoktól várják. A fenntarthatóság jegyében kerülnek elhelyezésre az elektromos rollerek, kerékpárok alkalmas tárolók, szervizpontok az épület körül a lakások száma alapján számítottnál nagyobb számban. De cél az is, hogy a lakókat helyben kiszolgálja a létesítmény, „ne kelljen mindig valahová elmenni" – ennek jegyében és a lakók közötti szorosabb kapcsolat kialakítására a földszinten közösségi tereket hoznának létre, konditermet, szaunavilágot, coworking helyiségeket, tárgyalókat és közösségi szülinapozót.Az utcán sétálva a lakópark megépülte után sem kell a lombokról lemondanunk: mint megtudtuk, a fejlesztő kiemelten kezeli a rendezett zöld környezet megóvását és további bővítését. A Vágóhíd utcára merőleges öreg hársfa fasort a tervezési koncepció szerint megtartják, a vele párhuzamos, rövidebb szakaszon pedig pótolják a telekhatáron, így sétálhatunk majd a régi allén egy iparmentes lakóövezetbe.