Technológia

Közel 100 év a Lüften szolgálatában – Avagy a Roto nyílászárótechnológia

2023.11.28. 16:59

A mémmé vált német sztereotípia, a Lüften a gyakori szellőztetés szokása. A gyakori ablaknyitás pedig profi vasalattechnológiát igényel. A Roto 1935-ös alapítása óta megbízható szereplője az építőiparnak, évről-évre fejleszti termékeit, melyeket naprakész gyártástechnológiával bocsát a szakma rendelkezésére világszerte. A 2023-as Szaksajtónapon a cég három divíziója ismertette az aktuális fejlesztéseket.

A Roto Frank legrégebbi iparága a Roto FTT, mely homlokzati ablak- és ajtórendszerekhez gyárt és értékesít vasalatokat és tömítőprofilokat. A cég egyik legmeghatározóbb szabadalma a bukó-nyíló vasalat ipari gyártása, melyet számos más szabadlom követett az idők során. Az idei év újítása az Inowa, amely tolótechnikát biztosít 400kg fölötti szerkezetekhez. Ez a rejtett technológia akár vékony profilok használatát is lehetővé teszi.

Az alkatrészek gyártásának automatizálása mellett a Roto gyártási stratégiájának fontos része, hogy a kontinensen gyártanak a kontinens számára. Marcus Sander-t idézve: “on the continent for the continent".

Ezt a stratégiát erősíti a #perfectmatch hozzáállás, amely tulajdonképpen a Lean működési elv alkalmazása. Ez a megrendelői igényekre reagáló gyártásmód minimalizálja a felesleges készletek fenntartásával járó költségeket is.

A lean gyártás, amelyet gyakran egyszerűen csak "leannek" neveznek, egy termelési filozófia és irányítási megközelítés, amely a Toyota gyártási gyakorlatából ered. A Lean elsődleges célja a pazarlás (minden olyan tevékenység, amely erőforrásokat fogyaszt, de nem ad hozzáadott értéket) megszüntetése, valamint több értéket teremt a kevesebb erőforrással rendelkező ügyfelek számára. 

Roto Frank Dachsystem-Technologie GmbH (DST) Európában ferde és lapos tetőkre való tetőablakok, valamint napellenzők, redőnyök és padláslépcsők gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Az ablakok európaszerte érvényes tanusítványokkal rendelkeznek, s garantálják a megbízható mindőséget. A tetőablakok terén is komplex megoldások biztosítására törekszik a cég. Az ablakok segítségével hasznosítani kívánja a szoláris energiát a bleső térben, hozzááadható fotóvoltaikus bevonatok által. 

“roof as a field of optimisation" - Christoph Hugenberg

Fűtő tetőablak, melynek bemutatója 2024 elejére várható, egy új innováció, mely ezt a komplex látásmódot erősíti a tetőablakok területén. Segít a kihasználatlan életterek kihasználtságának növelésében, s termikus burok folytonosságának megtartásában.

A harmadik üzletág a Roto Frank Professional Service GmbH (RPS), amely jelenleg a D-A-CH régióban (Németország, Ausztria, Svájc) az ablakok, ajtók és tetőablakok teljes életciklusa során nyújt szolgáltatásokat, például javítást, karbantartást és szervizelést az épületelemek és ingatlanok értékének megőrzése érdekében.

A Roto világszerte rendelkeznek gyártó és összeszerelő üzemekkel, elosztóközpontokkal, melyekben gyártástechnológia meghatározó része automatizált. Az idei Sajtóesemény helyszínét biztosító graz-i gyár a működéséhez szükséges energia nagyrészét megújuló energiaforrásból állítja elő, melyekben napelem park, vízszivattyú, és biomassza erőmű áll rendelkezésre. A fenntarthatóság nem csak az energetikában, de a humán erőforrásban is fontos a cég számára, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás, a munkaerő alapos felkészítésére.

A cég eredeti üzleti modellje azon alkatrészek sorozatgyártásán alapul, melyek nélkülözhetetlenek egy-egy ajtó vagy ablak működéséhez, ami meghatározó része minden épületnek. A cég számára jelenleg az egyik piaci kihívás, hogy egyaránt vonzóvá tegye termékeit a felhasználók és az ablakgyártók számára. 

A nemépítés tendenciája egyre meghatározóbb az építőiparban, amely előtérbe helyezte a meglévő épületek felújításának, karbantartásának szerepét. Így a teljesen új nyílászáró beépítések mellett a Roto termékeivel lehetőség nyílik kizárólag a vasaltok cseréjére is, mely az utóbbi év statisztikái szerint egyre népszerűbb választás a felhasználók körében.

Céljaik közé tartozik az iparilag sorozatgyártott termékek testreszabhatóságának biztosítása, például az ablakok egyéni igényeknek megfelelő kialakításával, valamint a Roto Object Business segítségével, mely egyedi megoldások kidolgozására specializálódott. Ezáltal, amennyiben egy nagyobb léptékű projektnél egyedi nyílászáró vasalati rendszerek kidolgozására van igény, a Roto ebben partnerként segíti a tervezőt.

A Roto fennállása óta eltelt 85 év alatt bekövetkezett technológiai, gazdasági és társadalmi változásokra a cég folyamatosan reagált, s naprakész megoldásokkal néz szembe a jövő kihívásaival egyaránt.