Közélet, hírek

Kormányzati támogatásból készítik elő a Természettudományi Múzeum új debreceni épületét

2022.01.06. 10:53

A jelenleg a Ludovika campuson működő múzeum költöztetése ellen korábban sokan szót emeltek. Mint kiderült, az Oláh Gábor utcai stadion helyén épülhet az új debreceni egység, a projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés. 

A kormány és Debrecen városa tavaly év végi megállapodása nyomán megkezdődhet a Magyar Természettudományi Múzeum új, debreceni épületegységének az előkészítése, erre a kormány biztosít forrást - tudta meg az RTL Híradó az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Az már el is dőlt, hogy a múzeum új épületét az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel.

A tárca válaszában az is szerepelt, hogy "a Természettudományi Múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes és végleges elhelyezésre. Debrecen Magyarország második legnagyobb lélekszámú városa, amelynek a kormány akár az országhatárokon is túlmutató szerepet szán a gazdaságfejlesztésben, oktatásban, innovációban és kultúrában. A megyeszékhelyen olyan léptékű fejlesztésre nyílhat lehetőség, amely a múzeumot tömegeket vonzó és országos tudásközpontként is szolgáló, korszerű intézményként értelmezheti újra."

A múzeum a Ludovika campus erre a célra felújított épületrészeiben működik jelenleg, költöztetéséről már évekkel ezelőtt felreppentek a hírek, miután kormányzati döntésre az épület nagy részét, majd a környező parkot és annak épületeit is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kezdte elfoglalni. A kormány először 2018-ban beszélt róla, egy decemberi kormányhatározat alapján egyetértettek "az országos közgyűjtemények vidéki szerepvállalásának erősítésével, szolgáltatásainak bővítésével és fejlesztésével, valamint az ennek érdekében szükséges intézkedések szakmai koncepciójának kidolgozásával", kiemelten vizsgálva a múzeum vidéki elhelyezésének lehetőségét.

Az ezt követő években több bejelentés is elhangzott a múzeum jövőjével kapcsolatban. 2020 februárjában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt erősítette meg, hogy a múzeumot csak akkor költöztetik Debrecenbe, amikor készen áll már befogadására az új épület. Mintegy fél évvel később, júniusban az Építészfórum is beszámolt arról a sajtótájékoztatóról, amelyen a cívisvárost érintő hosszabb távú fejlesztésekről volt szó, és amelyen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is megerősítette a múzeum költöztetésének hírét.

A döntés ellen korábban sokan emeltek szót, többek között az MTA több tudományos osztálya és elnöksége, nemzetközileg elismert magyar kutatók és akadémikusok, valamint petíció is indult a múzeum látogatói, barátai és dolgozói nevében, amelynek közel 15 ezer aláírója azt kérte, hogy "szakértők szakmai érveinek meghallgatása, a múzeum kutatóinak, dolgozóinak, s rendszeres látogatóinak - tehát az érintettek - bevonása nélkül" ne határozzanak az ügyről. Ebben főként azt emelték ki, hogy a múzeum gyűjteményét lehetetlen lenne károsodás nélkül ilyen messzire mozgatni, a szakembergárda mozgatása pedig még komolyabb kérdéseket vetne fel. 

Az RTL információi szerint a projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés.

Frissítés (01. 07.): Debrecen polgármestere, Papp László sajtóbejáráson erősítette meg, hogy önkormányzati javaslatra a volt Loki-pályán épülhet fel az új Természettudományi Múzeum. Mint mondta, december végén kötöttek a kormánnyal támogatási szerződést, amelyben 2,4 milliárd forintot biztosít a kabinet, hogy a város elvégezze a múzeum létesítésével kapcsolatos előkészítő munkákat. Ezzel többéves előkészítő folyamat indul el, amelynek része egy részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, egy tervpályázati eljárás lefolytatása, majd az engedélyes, illetve a kiviteli tervek elkészítése.

Az is kiderült, hogy az elképzelések szerint az állatkert szomszédságában lévő öthektáros területen épülne fel a múzeum központi épülete kisebb raktárakkal, illetve az attól néhány perces autóútra lévő apafai önkormányzati területeken biztosítanának helyet a nagyobb raktárak kialakításának és a kutatóhelyeknek. A polgármester elmondása szerint a nagyerdei beruházás nem jár majd fakivágásokkal, nem érint Natura 2000-es területeket, a teljes építkezés megoldható a korábbi futballpályák és kiszolgáló épületek helyén.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt, aki arról beszélt, hogy a digitalizáció világában új utakat kell keresni, ezért az új intézménynek inkább kell egyfajta tudományos élményparknak lennie, mint hagyományos múzeumnak, "amely fölött eljárt az idő" - tudósít az MTI.