Épületek/Örökség

KOMPOZIT: a balatonfüredi Modern Műtár

2023.06.14. 17:16

Szöllősi András professzor és Nemes Judit képzőművész több évtizedes párizsi szakmai pályafutásuk és műgyűjtői tevékenységük után döntöttek úgy, hogy visszatérnek Magyarországra. Kortárs képzőművészeti gyűjteményüket szerették volna bemutatni a nagyközönségnek is egy új épületegyüttesben, melynek megtervezéséhez a Vikár és Lukács Építész Stúdiót bízták meg  – az eredmény pedig régi és új építészet "kéz a kézben" járása lett.

Vannak projektek, amelyek különös együttállások során formálódnak és kedvező csillagállás alatt születnek. Az új balatonfüredi Moder Műtár is ezek közé tartozik. Barátaink, Szöllősi András professzor és Nemes Judit képzőművész több évtizedes párizsi szakmai pályafutásuk és műgyűjtő tevékenységük után döntöttek úgy, hogy visszatérnek Magyarországra. Fantasztikus kortárs képzőművészeti gyűjteményüket szerették volna bemutatni a nagyközönségnek, és olyan partnert kerestek, aki megfelelő otthont tud nyújtani a műveknek, és biztosítani tudja a folyamatos működést is. Így jutottak el Balatonfüredre, ahol Bóka István polgármesternél megtalálták a megfelelő fogadókészséget és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósulhatott az álom…..

Céljaik megvalósításához a város két, jelentős villaméretű középületet, a Városi Múzeumot és a Borok Házát (Blaha Lujza utca 3. és 5.) ajánlotta fel. Mindkét fél kezdettől fogva támogatta a tervezői részvételünket, de Andrisék azt el is várták tőlünk. A két épületből új múzeumot létrehozni Balatonfüred ezen érzékeny pontján egyszerűnek tűnő, mégis kihívást jelentő feladat volt.

Több lehetőség áttekintése után alakult ki a végső koncepció, amely a két 19. századi villa maximális megőrzését és felújítását tűzte ki célul, miközben kortárs elemekkel egészítette ki és kötötte össze őket.

Szöllősiék az új intézményt egy vibráló, élettel teli, pezsgő helyként képzelték el mind a szakmabeliek, mind a nagyközönség számára, amely optimális helyszínt biztosítana oktatás, továbbképzések és nagyszabású, állandóan megújuló kiállítások részére egyaránt. Ehhez a két épület adottságainak felülvizsgálatára és az alaprajzok újrafogalmazására, továbbá egy új belső lépcső kialakítására volt szükség.

Az alsó szinten a két épületet egy szabadon formált üvegfolyosó, közlekedő-kiállítótér köti össze. A nagyméretű hőszigetelő, íves üvegtáblák tartószerkezetként is méretezettek a maximális transzparencia érdekében. Ide belépve hirtelen a napfényes kerten haladunk át, és megtapasztaljuk a kortárs építészet lehetőségei által kínált szabadságot is, amely reflektál a kortárs művészeti alkotások jelenelétére is.

Műszakilag az alsó szinteken a fal és padlószigeteléseket ismételten el kellett készíteni, a nívós faszerkezetű nyílászárók egy részét pedig újra kellett gyártani, miközben új gépészeti és elektromos rendszereket is be kellett építeni. Ugyanakkor arra törekedtünk, hogy költségkímélő módon járjunk el, és ahol csak lehetett, megőrizzük a meglévő szerkezeteket és megoldásokat (pl. a meglévő lift beépítése az új működésbe).

Hisszük, hogy a végeredmény minden résztvevő számára sikeres és gyümölcsöző lett, de reményeink szerint a balatonfüredi lakosok és a város vendégei profitálnak a legtöbbet majd a Balatonfüred Modern Műtárából!