Emberek/Interjú

”Kísérleti modell egy épület közösségi hasznosítására” – beszélgetés a Kővágóörs Alkotótábor szervezőivel

2021.05.21. 16:30

Nemrég jelent meg a Kővágóörs Alkotótábor életének első pályázati felhívása, amiről korábban mi is hírt adtunk. Ennek apropóján a tábort szervező tagokkal készült egy interjú, amiben bemutatkoznak, és megismerhetjük azokat a véleményeket, nézőpontokat, amik a pályázat mögött állnak. Az interjúalanyok Bán Marci, Beke András, Cselényi Bence, Polgárdi Ákos, Pongor Soma, Zöllner Zita és Zétényi Zsófi voltak.

Hogy lettél egyesületi tag? Mivel foglalkozik az egyesület? Hogy kapcsolódtál az alkotótáborhoz és az egyesülethez?

Zita: Az első tábor óta, azaz 3 éve vagyok jelen a Kővágóörsi Alkotótábor életében és figyelem a helyet, amit a közösség épített, illetve a közösséget, amit a hely hozott létre maga köré. Taggá válásom tavaly szeptemberben került szóba, amikor Bán Mártonnal egy kedd délelőtt úton voltunk a tapolcai agrárboltba. Rákanyarodtunk a 7313-as útra, és megkérdeztem, hogy csatlakozhatok-e az egyesülethez, igent mondott. Valahogy így. Nehezen tudnám pontosan definiálni vagy összefoglalni, hogy mivel is foglalkozik az egyesület, mert számomra leginkább olyan, mintha egy falba ütne réseket, és azon keresztül belátást engedne rejtett világokba.

Soma: A legeleje óta vagyok egyik szervezője az alkotótábornak. Az egyesület célja egy közösségi alkotótér létrehozása és működtetése Kővágóörsön.

Bence: Az első táborba teljesen véletlenül jutottam el. Véget ért egy happening a Megfagyott Muzsikusokkal a Balatonon, de gondoltam, ha már kifizettem a vonatjegyet és még van egy fél hátizsáknyi tiszta ruhám, körbetelefonálok az ismerősök között, hátha van valami jó program. Hát volt. A hihetetlen élmény utáni első reakcióm az volt, hogy ezt másoknak is meg kell tapasztalnia. Még abban az évben ősszel visszamentünk az Építész Szakkollégiummal egy hétvégére, ahol a helyre reagálva készítettünk apróbb alkotásokat, majd következő év ősszel Szék témában tartottunk workshopot.

Miért fontos szerinted az idei év az alkotótábor életében? Miben lesz más ez a nyár, mint az eddigiek?

Ákos
: Mindenben más lesz, mert nem egy nagy koncentrált eseménysor lesz, hanem több kicsi. Az lenne jó, ha ez nem járna együtt azzal, hogy kevésbé lesz közösségi.

András: Nem olyan nagy buli, inkább kisebb, több etapra bontott, intenzívebb, alkotás-fókuszú modellt próbálunk ki.

Zsófi: Ez egy kísérlet, vagyis egy kísérleti modell egy épület közösségi hasznosítására. Szerintem azért lehet fontos az idei év, mert olyan tanulságokat várok tőle, amik az eddigi kísérletekből  még nem derültek ki. Például az, hogy mennyire lehet önálló a ház, mennyire működik az épület állandó szervezői jelenlét, felügyelet nélkül, mennyire lehet önjáró ez az alkotói jelenlét. Eddig a táborok résztvevőinek mi szerveztük a programokat, koncerteket, workshopokat, idén viszont saját ötlettel lehet pályázni. Ha idén beválik ez, akkor egy szuper jövőképet ad, alkotói értelemben. Bár szűkíti a résztvevők számát, szintlépés az eddigiekhez képest, mert mélyebb értelmű alkotásokat eredményezhet. Feltéve, hogy ennek a szervezését meg lehet osztani vagy lehetséges decentralizálni.Mi a célja az ötletpályázatnak? Milyen pályamunkákra lehet számítani?

Marci: Nekem most elsőre az ugrott be, hogy az utazás a cél. Mármint elsősorban fejben, aztán persze fizikailag is. És mivel csapattal lehet csak pályázni, ez egy fajta munkakultúra és kommunikációs gyakorlat is egyben. Én titkon arra számítok, hogy kapunk egy "Hárem" ötlettervet a disznóólra.

Zita: Az elsődleges cél az, hogy felépítsük, megtartsuk a helyet, ahol alkothatunk, a pályamunkák pedig additív jellegűek, azaz fontos, hogy mit lehet hozzáadni a helyhez, ami később szerves részévé és értékké válik.

András: Az ötletpályázat célja, hogy ha valakinek van valami jó ötlete, amit szívesen kipróbálna fizikai valójában megépíteni, akkor lehetőséget biztosítson rá. Meglátjuk.

Hogyan fognak felépülni a heti residency alkalmak?

Soma
: A pályázat után a kiválasztott munkák tervezőivel egyeztetünk a megvalósítás körülményeiről, így a terveket szükség esetén még pontosítjuk és az alapanyagokat előre be tudjuk szerezni. Az építés közben az egyesület építészei, tagjai biztosítják a segítséget a lebonyolításban. A hét közben és a végén az előző évekhez hasonlóan várhatók koncertek, előadások, beszélgetések is, de ez még a táborok programjával együtt alakul majd.

Zita: Öröm, móka, kacagás.

Bence: Tavaly nyáron a covid miatt minden program az utolsó hétre csúszott. Az Építészeti tábor, szakmai előadások, napi két koncert egyszerre elég nagy terhelésnek bizonyult a háznak, a falunak és az egyesületnek. Idén ezek a programok heti etapokra lesznek bontva, egy kitörő esemény helyett folyamatos jelenlétet biztosítva.Hogy látod az alkotótábor és az egyesület jövőjét az elkövetkezendő pár évben?

Bence: Egy olyan hely, ahová az alkotni vágyók nem csak a szép táj, hanem az inspiráló közösség miatt járnak le, és kreatív emberek találkozó pontjává válhat.

Ákos: Remélem, megmarad, és lesz egy laza hely a Káli medencében.

Marci: Nekem az a vízióm, hogy pár év múlva Elon Musknak a már rég rozsdás és döglött műholdjaira szervezünk hasonló módszertanok segítségével "non fungible" beavatkozásokat.

Az interjút Edvy Athina készítette.

Az ötletpályázatra a munkákat június 6. éjfélig várják a szervezők a kovagoorsalkototabor.palyazat@gmail.com címre. Bővebb információ a pályázatról itt érhető el.