Közélet, hírek

Kihirdették a Tájépítészeti Nívódíj pályázat nyerteseit

2023.12.04. 16:13

November 30-án ünnepélyes keretek között adták át a Tájépítészeti Nívódíjakat. 10 kategóriában hirdettek győzteseket, illetve a zsűri két különdíjat is odaítélt. Többek között olyan projektek nyerték el a bírálóbizottság tetszését, mint a tatai Malom-kert, a Pünkösdfürdő park vagy a Kamalduli remeteség műemléki rekonstrukciója.

A Magyar Tájépítészek Szövetsége idén is meghirdette nyílt pályázatát, amelyen 10 kategóriában adnak át nívódíjakat. A pályázat célja elismerni olyan alkotásokat, melyek a tájépítészet elismertségét növelik, újszerűségük, műszaki és esztétikai kiválóságuk mellett hordozzák az azokon túlmutató értékeket, védik a meglévő értékeket, követik vagy egyeznek a fenntartható fejlődés elveivel. 2023-ban az értékelés során elsődleges szempont volt az ökologikus szemlélet megléte.

Az elismeréseket november 30-án, gálaest keretében adták át, a 10 kategórianyertes projekten túl a zsűri két különdíjat is odaítélt. A bírálóbizottság tagjai idén:

 • Herczeg Ágnes tájépítészmérnök, egyetemi docens, az MKA kuratóriumának elnöke
 • Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka tájépítészmérnök, egyetemi docens
 • Balogh Samu Budapest Főváros területfejlesztésért felelős kabinetfőnöke
 • Elek Attila tájépítészmérnök, a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke
 • Fekete Albert tájépítészmérnök, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és
 • Díszkertészeti Intézet igazgatója
 • Golda János építészmérnök, az MMA rendes tagja
 • Kecskés András DLA festőművész, egyetemi adjunktus
 • Pozsár Péter építész
 • Szemerey Samu építész, városépítész, a Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetője
 • Takács Edvárd Az Év Tájépítésze 2023
 • Zubreczki Dávid építészeti szakíró, publicista

A Tájépítészeti Nívódíj pályázat nyertesei 2023-ban

1. Kisméretű Speciális kertépítészeti projekt:

Csuka Veronika (Magnolia Art Kertépítő Kft.)

A zalakarosi fenntartható városi csapadékvíz-kezelő rendszer

(kategória szponzora: VPI)

A zalakarosi fenntartható városi csapadékvíz-kezelő rendszer (Sustainable Urban Drainage System - SUDS) a „Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése" című projekt keretében valósult meg 2020-ban. A település központi részén új rendezvény- és látogatóközpont épült. A rendezvénytérről, burkolatokról és a környező épületekről lejövő csapadékvíz kezelésére egy kisebb (199 m2) és egy nagyobb (476 m2) szikkasztófelület épült meg, így nem kellett a városi csatornahálózatot terhelni. A rendszer az eddigi tapasztalatok szerint a hirtelen lezúduló, nagyobb záporok vizét is kezelni tudta. A gyepes sportpálya és a salakos futópálya helyén a változatos terepalakítással és növénytelepítéssel kedvezőbb környezet alakult ki, nemcsak minőségi, hanem esztétikai szempontból is. Gazdag élővilág jelent meg a területen, ami hamar kedveltté vált a látogatók között.

2. Magán-, és társasházi kertek, lakóparkok kategóriában

Almási Balázs, Szurovecz Roland

Évelőkert a sziklás bércen 

(kategória szponzora: Profi Partner 2003. Kft.)

„A megvalósított terv olyan korszerű, úttörő alkotás, amely kiválóan reagál a globális felmelegedésnek a kerttervezésre, különösen a kertépítészeti növényhasználatra gyakorolt
kihívásaira. Kiválóan alkalmazkodik a lejtős terephez. A kínálkozó kilátást és tájat, a természetvédelem alatt álló környezetet a kertkompozíció részévé emeli. Telepített növényeivel a szomszédos védett terület flóráját kiegészíti és folytatja, mindezt esztétikailag magas szinten valósítja meg." (Részlet a szakmai zsűri értékeléséből)

3. Játszóterek, sportpályák

Cseh Noémi, Németh Nikolett, Kovács Árpád, Szohr Gábor (Újirány Tájépítész Kft.) 

Gyöngyösi sétány – játszótér megújítása

(kategória szponzora: Eticon Kft.)

"A Gyöngyösi sétány Budapesten a XIII. kerületben található egy panelházas lakótelep fő tengelyén. Az önkormányzat megbízása szerint a feladatunk egy öko-játszótér megtervezése volt. Tervezőként ez egy komplex kérdést jelent: mit is jelent a mai világban az, ha egy köztér ökologikus? Úgy gondoljuk, hogy a környezetbarát, újrahasznosított anyagok mellett fontos, hogy a játszótér karaktere is természetközeli legyen és a játék mellett teret adjon a szemléletformálásnak, valamint alacsony fenntartási igénnyel bírjon." (Részlet a pályázati anyagból)

4. Iparterületi, iroda környezeti, intézményi kertek

Gyüre Borbála, Lád Gergely, Kántor-Turi Emese (Geum Műterem Kft.) valamint Szentkirályi-Tóth Ferenc 

OTP Bank - M12 irodaház 

(kategória szponzora: Green Tech Concept Kft.)

M12, az OTP csoport új, Madarász Viktor utcai irodaháza nemcsak volumenében számít különlegesnek, de kertészeti megoldásaiban is kiemelkedik a hazai irodaház-építészet példái közül. A mintegy 3.000 munkatársnak helyet biztosító új irodaépület a bankcsoport tulajdonában álló három másik épület közé, mint egy hiányzó láncszem épült meg. A négy irodaház közül három az épülettömbök mögött jelentős zöldfelülettel rendelkezik, s a bank felismerte az ebben rejlő lehetőséget. A tájépítész tervezési feladat így kiegészült, s a közel 84.000 m2 alapterületű új irodaház nyolc különböző szintjén előforduló bel- és kültéri zöldfelületek kialakítása mellett a tervezett földszinti kertet össze kellett varrni a BSR irodaház meglévő, 100%-ban aláépített kertjével, valamint a Babér u. 9 irodaház szintén meglévő, de termett talajon kialakított kertjével. A cél egyértelmű volt: egy térszerkezetében egységes, anyaghasználatában következetes, a munkatársak számára jól használható, felüdülést biztosító kert létrehozása.

5. Turizmus, vendéglátás kertépítészeti projektjei

Korzó Tervezési Stúdió Kft. 

Tata Malom-kert 

(kategória szponzora: Magyar Turisztikai Ügynökség) 

"A tervezési program alapján a történeti kert védettségű Angolkertben, a tatai Malom-árok első malmának környezetében egy körbekerített, belépőjeggyel látogatható zárt területet szükséges kialakítani, amely a városban korábban működő malmokat hivatott bemutatni." (Részlet a pályázatból)

6. Városi parkok, közkertek

Szalkai Adrienne, Herr Hajnalka, Barcsay Gergő, Sápi Emese, Vidák Beatrix, Biró Borbála, Golovanova Bea, Máté András, Kruppa Gábor

Pünkösdfürdő park 

(kategória szponzora: Ganz HYDRO Kft.) 

"A Fővárosi Önkormányzat a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója közreműködésével új városi parkot alakított ki Óbudán, a Duna partján, a Római parttól északra. Az új park karakterének meghatározásakor egy újszerű, ökológiát, természetességet a tervezés fókuszába állító beruházás valósult meg szemben a „hagyományos" városi parkfejlesztésekkel. Olyan park, ahová az emberek azért látogatnak el, hogy minél természetesebb közegben lehessenek, pihenjenek." (Részlet a pályázatból)

7. Közterek, sétálóutcák, sétányok

Steffler István, Szloszjár György, Bőhm Gábor, Pálffy Dóra (Garten Studio Kft.) 

Bakáts tér és csatlakozó utcák felszíni rendezése

(kategória szponzora: MMcité hu Kft.)

"Budapest IX. Kerület Önkormányzata megbízásából indult a Bakáts tér és csatlakozó utcáinak (Bakáts, Lónyay és Tompa utca) felszíni rendezését célzó tervezés. A munka során cégünk generáltervezőként számos szakágat összefogva, a klasszikus tájépítészeti munkákon túl közműkiváltások, úttervezési és forgalomtechnikai szakágak munkarészeit is kezelte. A Bakáts utca zsákutcává vált, a teret övező utcák forgalmi rendje megváltozott, kiemelt burkolattal csökkentett forgalmú zóna lett, valamint a templom előtt és mögött autómentes gyalogos tér alakult ki. A projekt egyik leglátványosabb eleme a felhasznált magas minőségű burkolatok közül is kiemelkedő megjelenésű, 14 m átmérőjű központi intarziás díszburkolat...Mindezek mellett közel nyolcszorosára nőtt a zöldfelület, a fák pedig – Magyarországon az elsők között - Stockholm faültetési módszer
alkalmazásával kerültek elültetésre." (Részlet a pályázatból)

8. Örökségvédelmi projektek, történeti kertek

Steffler István, Szloszjár György, Böhm Gábor, Pálffy Dóra (Garten Studio Kft.) valamint Liziczai Sándor, Pottyondy Flóra (Park Stúdió Kft.)

A Csend Kolostora, a Kamalduli remeteség műemléki rekonstrukciója

(kategória szponzora: Viastein Kft.)

"A majkpusztai műemlékegyüttes kertrekonstrukciós terveinek elkésztése az egyik legcsodálatosabb szakmai utazás volt. Magyarországon egyedülálló módon, a kert szerkezetében megőrizte a barokk kori állapotát, ugyanakkor a 19. századi tájképi stílusban történt átalakítást követő elemekkel színesedve fejlődött tovább. A tervezést helyszíni
felmérés, a képi és írott források alapos áttekintése, valamint a kerttörténeti tudományos dokumentáció megismerése, továbbá annak friss – részben a részvételünkkel is végzett kertrégészeti kutatási eredményeivel történő kiegészítése előzte meg. A tervezéskerttörténész, építész, kertrégész, művészettörténész, botanikus, műemlékvédelmi és
turisztikai szakemberek folyamatos bevonásával zajlott, és a terv e széles interdiszciplináris közösség legjobb tudása mentén alakult és fejlődött. Külön érdekesség, hogy a kivitelezés alatti földmunkák és folyamatos feltárások újabb és újabb kerttörténeti érdekességeket és leleteket hoztak a napvilágra, melyek tovább bővítették az ismereteinket és menet közben visszahatással voltak a részletek kialakítására." (Részlet a pályázatból)

9. Nagy léptékű, elméleti munkák

Témavezető: Dr. Konkoly-Gyuró Éva (tájépítész) (Tájműhely Kft.), Agrárminisztérium (konzorciumvezető): Kincses Krisztina (tájépítész), Pádárné Dr. Török Éva (tájépítész), Óhegyi Erzsébet (természetvédelmi mérnök), Tar Gyula (geográfus), Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság: Csőszi Mónika (tájépítész), Bánhidai András (tájépítész) , Hamar József (tájépítész), Jáger Katalin (tájépítész), Pap-Szuromi Orsolya (geográfus), Schneller Krisztián (környezetgazdálkodási agrármérnök, térinformatikai szakmérnök), Teleki Mónika (tájépítész), Vaszócsik Vilja (tájépítész), Dósa Henrietta (tájépítész), Göncz Annamária (tájépítész), Jaschitzné Cserni Tímea (geográfus), Kiss Dániel (geográfus), Dr. Lehoczki Róbert (térinformatikai szakértő), Pataki Róbert (térinformatikai szakértő), Dr. Petrik Ottó (térinformatikai szakértő), Sain Mátyás (tájépítész), Sárdi Anna (építész), Tájműhely Kft.: Balázs Pál (környezetmérnök), Tirászi Ágnes (környezetmérnök), Meridián Alapítvány: Dr. Csorba Péter (geográfus), Turi Zoltán (geográfus) (Meridián), További szakértők: Dr. Grónás Viktor (környezetgazdálkodási agrármérnök), Dr. Podmaniczky László (környezetgazdálkodási agrármérnök) , Tóth Péter (környezetgazdálkodási agrármérnök)

Tájkarakter kutatás

(kategória támogatója: Wienerberger Zrt. a Semmelrock gyártója)

"Az Agrárminisztérium vezetésével 2016 és 2021 között országos kutatási projekt zajlott „Közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok" (KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001) címmel. A kutatási projekt egyik fejlesztési eleme a „Természeti és táji értékek táji léptékű megőrzésének stratégiai megalapozása (TÁJKARAKTER)" volt. A kutatás célja a hazai tájak karakter alapú tipizálása, a tájkarakter-egységek lehatárolása és leírása, mintaterületi szinten a tájkarakter-területekre minőségi célkitűzések meghatározása. A tájkarakter kutatás keretében elkészült az ország tájkarakter-típusainak és tájkarakter-területeinek azonosítása, indikatív lehatárolása és számos jellemzőjének bemutatása, valamint négy, kistáj szintű mintaterületre a részletes tájkarakter-elemzés. A tájkarakter alapú tájosztályozási rendszer módszertani fejlesztésének eredményeit a Tájkarakter Tudástárban foglaltuk össze és Tájkarakter Határozó címmel részletes módszertani útmutató is készült. Utóbbi a tájkarakter meghatározásának több területi szinten alkalmazható eszköztárát és
hierarchikus rendszerét mutatja be. A kutatás részeként, annak eredményeit feldolgozva további tematikus elemzések készültek, például a tájváltozás modellezése, a tájkarakter-
rendszer alkalmazási lehetőségeinek, valamint az éghajlatváltozás hatására a tájkarakter alakulásában várható következmények vizsgálata." (Részlet a pályázatból)

10. Oktatói, tudományos, kutatói munkák

Eplényi Anna, Terbe Rita, Seloua Benkaid Kasbah

Domborzat-Szobrászat című oktatási könyv

(kategória szponzora: Market Építő Zrt.)

"MŰVÉSZI TEREPRENDEZÉS - KORTÁRS TEREPPLASZTIKÁK címmel 2020. márciusában nyílt kiállítás a FUGA-ban, amelyen 30 tér-, és domborzat-látást fejlesztő feladatból származó, közel 300 alkotás került kiállításra. Az MMA-támogatású Alkotói Ösztöndíjprogram keretében készült el a vizuálisan gazdag, módszertanilag sokrétű és inspiráló feladatgyűjtemény: DOMBORZAT SZOBRÁSZAT / A GEOMORFOLÓGIA, A MŰVÉSZI FÖLDPLASZTIKÁK ÉS A KORTÁRS TÁJÉPÍTÉSZETI TEREPFORMÁLÁS ÖSSZEFÜGGÉSEINEK ALKOTÓTÁRA címmel. A könyv az alábbi témaköröket tárgyalja: terepformák - tájnevek - tájplasztikák - agroteraszok - domborzat-művészek - kortárs
tereprendezési esettanulmányok - térlátásfejlesztő feladatok agyagból, kartonból, vegyes technikákból, és végül rajzi feladatok. A könyv bemutatójára 2022. őszén került sor a MATE-n,több vendég-előadással egyetemben, de azóta az MTSZ nagygyűlésén is bemutatásra került Tapolcán." (Részlet a pályázatból)

Különdíjak

Különdíj 1.

Szakács Barnabás, Kozma Ildikó Júlia, Märtz-Podolák Zsófia, Sógor Gabriella, Sréter Szilvia, (Lépték-Terv Tájépítész Iroda), Huszár András, Ráday Dávid, Tóth Krisztián, Szelecsényi Balázs, Gerges Máté, Odry Szilvia, Kapás Enikő, Pongor László (HELLO WOOD Zrt.)

GyárKert KultúrPark és Közösségek Kertje 

(különdíj szponzora: Everling Kft.)

"A Gyárkert KultúrPark a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb nyári helyszíne, mely a volt Balaton Bútorgyár területének rehabilitása, időszakos hasznosítása szabadtéri kulturális rendezvények számára. A 2023 nyár elején megnyitott pop-up rendezvényhelyszín 4 hónapon keresztül, több, mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont. A Gyárkert 2 hektáros területén a megvalósult koncepció összefogja a teret, gyalogosan és akadálymentesen is megközelíthetővé tesz minden funkciót és lehetővé teszi, hogy a napközben pihenőparkként és játszótérként funkcionáló terület este 5000 embert tudjon befogadni a rendezvényekre." (Részlet a pályázatból)

Különdíj 2.

Tóth Eszter, Turányi Balázs, Menyhárt Viktor

Dunakeszi szabadstrand 

(különdíj szponzora: Everling Kft.)

"A történet 6 éve kezdődött, amikor a Dunakeszi Város Önkormányzatának sikerült megvásárolnia egy 2,5 hektáros területet, amely közvetlenül a Dunaparthoz kapcsolódott. A
város vezetőségének határozott elképzelése az volt, hogy az egyre növekvő lakosságszámú agglomerációs alvóváros legnagyobb közparkját hozza létre." (Részlet a pályázatból)

Gratulálunk a díjazottaknak!