Közélet, hírek

Kiemeltté tették a Károli Gáspár Református Egyetem új campusfejlesztését

2022.02.07. 12:47

A ferencvárosi Kinizsi és Lónyay utca sarkán álló egykori központi zálogház épülete egy 2017-es kormányhatározattal került az egyetemet fenntartó református egyház tulajdonába. A mostani rendelet alapján funkcióbővítő felújítás és átalakítás történik meg a jövőben. 

A február elsején megjelent Magyar Közlöny szerint módosították az "egyes beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról, valamint egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal összefüggő kormányrendeletek módosításáról" szóló 83/2021. (II. 23.) kormányrendeletet, amely így kiegészült a Károli Gáspár Református Egyetem campusfejlesztésével is. Az átfogó fejlesztés célja, hogy elősegítse az egyetem oktatási feladatainak ellátását. A beruházás a IX. kerületi, 36971-es helyrajzi számú ingatlant érinti, ahol a rendelet alapján funkcióbővítő felújítás és átalakítás történik meg a jövőben. 

A ferencvárosi ingatlan az egykori Magyar Királyi Központi Zálogház, később a BÁV épülete, amely a Kinizsi és a Lónyay utca sarkán áll, és amely egy 2017-es kormányhatározat értelmében került ingyenesen a Magyarországi Református Egyház tulajdonába. Ugyanabban az évben, még mielőtt az állam megvásárolta, műemlékké is nyilvánították az 1901 és 1903 között Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján felépült neogótikus épületet.

A beruházás konkrétumaival kapcsolatban érdeklődtünk az egyetemnél, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A jövőbeni tervekről korábban, még tavaly áprilisban Dr. habil. Czine Ágnes rektorhelyettes asszony tett említést egy egyetemi rendezvénysorozat megnyitóján: ebből az derült ki, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar, a Pszichológiai Intézet, illetve a Rektori Hivatal működését tervezik a volt zálogház épületében. 

A református egyház által fenntartott KRE korábban a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest is hasonló módon kapta meg. Lapunk 2020 nyarán betekinthetett a felújítási munkálatok kulisszái mögé, amelyről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.