Közélet, hírek

Kiégett Ajka tósokberéndi katolikus templomának tornya

2022.02.06. 16:03

A tűz pontos okát egyelőre nem ismerni, ám köze lehet a barokk templom harangozó berendezésének aznapi felújító munkálataihoz.

Február 5-én este, nyolc óra után kigyuladt Ajka Tósokberénd városrészének Szent István király temploma. A hírt és a katasztrófáról készült videót az Ajkai Szó tette közzé.

"Az 1808. június 10-én Úrnap utáni vasárnapon felszentelt templom tornya lett a tűz martaléka, amely 5X5 méter alapterületű, magassága a küszöbtől a gömbig 39,7 méter. A toronyban három harang lakik, amelyek az elmúlt 214 év alatt számtalanszor jelezték a faluban fellobbanó tüzeket. Most hallgattak… és minden tósokberéndi megdöbbenve, csendben, csak imádkozni tudott a lángok láttán" - írja az Ajkai Szó.

A barokk templom átvészelte az első és a második világháborút is, szerkezetén többször kellett felújításokat végezni. Egy alkalommal az 1930-as években egy villámcsapás utáni tűz okozta károkat hozatott helyre dr. Hümpfner Antal Tibor ciszterci szerzetes. Az utolsó felújítási munkákat Tomor Sándor plébános végezte 2001-ben, akkor a templomtorony sisakja is ki lett cserélve. A tűz pontok okát egyelőre nem tudni, egy helyi bejegyzés hozzászólása szerint aznap a harangozás berendezésén végeztek javító munkálatokat.