Design/Belsőépítészet

KIDS és PIXEL – Két különleges moziterem a minusplus tervezésében

2022.06.03. 08:01

A közelmúltban átadott ETELE Cinema tervezésekor nagy hangsúly került a belsőépítészetre. A munkában a minusplus is részt vett egy kifejezetten gyerekeknek és családoknak szánt, valamint egy látványos, különleges megjelenésű terem kialakításával.

Az ETELE Pláza 2021 szeptemberében nyitotta meg kapuit, benne egy 7000 m2 alapterületű, 14 termes, 1600 fő befogadására alkalmas mozival. Az ETELE Cinema kialakításában az épületet tervező Paulinyi & Partners és az olasz mozitervező specialista DeCa Design mellett a minusplus is részt vett, méghozzá két izgalmas terem, a KIDS és a PIXEL belsőépítészetének megálmodásával.

A KIDS termet kifejezetten az 5-10 éves gyerekek igényeit szem előtt tartva alakították ki, de úgy, hogy az egész család számára különleges élményt és kényelmes mozizást biztosítson. A gyerekeket már az előtér bejáratánál ködpára függönyre vetített, mesefigurás animáció fogadja, majd innen jutnak a moziterem dekorációját idéző előtérbe. A teremben színek, puha ülések és vidám vetített felületek fogadják őket.A tervezők a hagyományos széksoros elrendezést különböző boxos, páholyos ülőhelyekkel egészítették ki. A moziszékek és a dobogó kialakításánál fontos szempont volt, hogy a gyerek és felnőtt nézők ne zavarják egymást a kilátásban, ezért a kicsik alacsonyabb szemmagasságához igazodva megemelték a dobogókat. A hagyományosan a dobogó két oldalán elhelyezkedő feljárót egy középső lépcsővel váltották ki, a legfelső szintre középről két oldalra nyíló lépcső vezet fel.
A tervezők többféle, a különböző korú gyerekek és különböző „méretű" szülők számára is kényelmes ülőfelületet alakítottak ki, melyek eltérő élményt adnak mindegy egyes látogatás alkalmával. A kicsik biztonságérzetét fokozó boxok és páholyok meghittebb, intimebb családi moziélményt biztosítanak, a fekvő székek és puffok pedig az örökmozgó, illetve nagyobb gyerekek igényeihez szabottak.

A tervezés kezdeteitől fogva egy színes, vibráló, vidám hangulatú belső tér kialakítása volt a cél, ezért mind a bútorok, mind a falburkolatok változatos színekben jelennek meg. A székek, boxok, páholyok színei csoportokba rendeződnek, a falakon a színek lágy hullám-motívumban váltakoznak. A kiválasztott színek vegyesen tartalmaznak pasztell és élénk, vibráló árnyalatokat, így az összkép a gyerekek és a felnőttek számára is kellemes.

A tervezés során felmerült a gyerekek figyelmének lefoglalása a terembe érkezéskor és a szünetekben, ezért különböző méretű, vetíthető, kör alakú, hátulról megvilágítható dekorációs elemeket helyeztek el az oldalfalakon. A változatos tartalom és színezhetőség korlátlan lehetőséget teremt a terem áthangolásában. A belsőépítészet formavilágát szabályos körök, körívekből szerkesztett alakzatok, lekerekített bútorok jellemzik.

Fontos megemlíteni, hogy a KIDS teremhez külön mosdó is tartozik, mely a terem előteréből nyílik. A praktikus elrendezésnek hála filmnézés közben a kicsiknek nem kell a távolabb elhelyezkedő közös mosdót igénybe venniük. Az anyukáknak és apukáknak valószínűleg nem kell elmagyarázni, miért is jó ez az elhelyezkedés, mely a „bepisilek" szituációtól kezdve a „de nem akarok lemaradni semmiről" válaszig sok mindenre megoldást nyújt. A mosdóban is vibráló színek fogadnak minket, melyek sávosan osztják fel a teret különböző funkciók alapján felnőtt mosdóra, gyerek mosdóra, illetve felnőtt WC-re és gyerek WC-re. Izgalmas megoldás, hogy a mozaikos padlóburkolat felfordul a falakra, majd félköríves festésben záródik.

A PIXEL terem belsőépítészeti koncepciójának leghangsúlyosabb elemeként a tervezők – a mozi funkcióval összefüggésben – a digitális világ vizuális alapegységét, a filmeket és azok képeit felépítő pixelt választották.
„A vetítővásznon képpé, illetve mozgóképpé összeálló apró pixelek és az általuk meghatározott alapháló felnagyítva, összehangoltan az egyéb határoló felületekre projektálódik és azokon lenyomatot hagy. A pixel alapegység méretének nagyságrendi, emberi léptékre való növelésével az egyébként is nagyméretű terem még inkább megnőni látszik, belépve egy gigantikus, háromdimenziós térhálóban találjuk magunkat." – Mondták.

A pixelek színezési koncepciója több szürkeárnyalat és egyéb – kék-zöld-bordó – színek felhasználásával készült. A vászonhoz közeli helyekre inkább szürke – és abból is a sötétebb árnyalatú – pixelek kerültek, hogy magát a vetítést ne zavarják, míg a színes székekkel berendezett nézőtér mellett és mögött besűrűsödnek, majd fölénybe kerülnek a színek.

Míg a padló és mennyezeti felületeken sík raszter jelenik meg, a hátsó és az oldalfalakon az egyes pixelek fiókszerű, eltérő mértékű kihúzása révén a mintázat be-beugrik a térbe, megbolygatva ezzel a határoló felületek statikusságát.
A mennyezeti, valamint hátsó- és oldalfali felületeken a pixeleket határoló raszterháló sáv vonalára illesztve pixel egységnyi, programozható RGBW LED világításrendszer került, ami színben, fényerőben vagy éppen dinamikában az aktuálisan vetített filmhez hangolható, kiterjesztve a vizuális moziélményt a vászonról a terem egészére.

Persze nem csak a KIDS teremben, itt is különleges székekkel találkozhatunk. A PIXEL terem ülései speciális „glide" technológiájuknak köszönhetően dönthetők – amihez illőn elegendő lábhellyel is rendelkeznek –, valamint összekapcsolt, elválasztó karfa nélküli kanapészékekkel is találkozunk, melyek összebújós-bekuckózós filmnézést tesznek lehetővé. A megnövelt dobogómagasságnak köszönhetően ebben a teremben is kiválóan látható a vászon, még akkor is, ha hátra döntjük az ülést, így minden adott a tökéletes moziélményhez.

Molnár Tímea, Szarvas Richárd Zoltán, Paár Eszter Szilvia