Közélet, hírek

Hamarosan megkezdődhet a katasztrófavédelmi központ építése az Orczy-kertben

2024.04.17. 17:40

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megtalálta az Orczy-kertben épülő Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ és Katasztrófavédelmi Intézet generálkivitelezőjét. Egy két részből álló, üveghíddal összekötött, közel 25 ezer négyzetméteres épületegyüttes készül 7 emelettel.

 

Ahogy korábban írtuk, 2022 februárjában hirdették ki az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményét, amely szerint az egyetem az Óbuda Építész Stúdió Kft.-vel kötött szerződést. Ez az építésziroda hozhatta el az első helyezést egy 2018-as tervpályázaton is, amelyet ugyanerre a projektre írtak ki. Egy 2022-ben megjelent kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Diószegi Sámuel utca 38-42. és az Orczy út 1. szám alatt tervezett fejlesztést, 2023-ban pedig megkezdődött a terület előkészítése, elbontották a Természettudományi Múzeum és a Lovarda közötti volt tüdőgondozó, illetve iroda- és raktárépület nagy részét. A legutóbbi hírek a fejlesztéssel kapcsolatban arról szóltak, hogy egy április 2-án benyújtott törvényjavaslat szerint a VIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő lakóházakat tervez kisajátítani a kormány az egyetem felépítése céljából.

A fejlesztés most egy újabb lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz: egy április 17-én a Közbeszerzési Értesítőben megjelent dokumentum szerint megtalálták az épület kivitelezőjét. A 33 milliárdos beruházás keretében egy közel 25 ezer négyzetméteres, 7 szintes épületegyüttes készül, mely két fő részből áll. Az Auditórium épület tartalmazza az előadókat és tantermeket, a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) főépületének pedig három szárnya lesz: 

  1. Oktatási szárny, melyben büfé és melegítőkonyha, a Nemzetbiztonsági Intézet (NBI) oktatási és adminisztrációs tömbje, a KVI oktatói és adminisztrációs irodái kapnak helyet, 
  2. Kollégiumi szárny, 
  3. Tűzoltósági és üzemeltetési szárny, ahol gyakorló tűzoltó őrsöt, “pszichikai gyakorlót", tűzvédelmi laboratóriumot is létesítenek majd, emellett itt lesznek a parkgondozás, üzemeltetés és épületfenntartás helyiségei is. 

Az épület terheit függőlegesen és vízszintesen is monolit vasbeton szerkezetek viselik majd. Acél tetőszerkezettel illetve koporsófödémmel épül magastető. Hőszigetelt monolit vasbeton homlokzati falak készülnek, szerelt kőburkolat a földszinti sávban és alumínium burkolat az emeleteken a magasabb épületszárnyakon. A felépítmény nélküli pince fölötti födémeken intenzív zöldtető készül. 

Az épületegyüttes különleges szerkezetei között említi a dokumentum többek között épületegyüttes két fő tömegét összekötő, nagy fesztávú kapu boltívvel ellátott üveghidat, a pszichikai gyakorlóteret és a nagy előadóterem nagy fesztávú szerkezeteit.

7 ezer négyzetméteres kert és díszkút

Az épület déli homlokzata mentén több mint 7 ezer négyzetméteren kert készül, változatos magassági viszonyokkal kialakítva, lépcsőzetes zöldfelületekkel, támfalakkal, gyepes-cserjés teraszokkal, lépcsőkkel, ülőfalas rendszerrel, geometrikus vonalvezetéssel kialakított díszkerttel, díszmedencével, gyümölcsfákkal, rózsakerttel. 

A jelenlegi Magyar Természettudományi Múzeum épület udvarán álló Illés kút a dokumentum szerint újraépítésre kerül, írja a dokumentum. A Budai Várban, a Szentháromság téren lévő támfalban található falikút másolatát kell a kivitelezőnek elhelyeznie a visszaépített kútházban.