Közélet, hírek

Katasztrófavédelmi központ épülhet a Ludovika Campuson

2021.11.02. 15:09

A Lovarda és a Magyar Természettudományi Múzeum közötti területen kap majd helyet az új épületegyüttes, amelyet a teljes campus és a műemléki Orczy-kert szerves részévé akarnak tenni. 

Közbeszerzést írtak ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének megtervezésére. A feladat "az NKE által megvalósítandó katasztrófavédelmi speciális képzési központ, illetőleg Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) koncepciótervi tervdokumentációjának, építési engedélyezési és kiviteli tervdokumentációjának elkészítése", írják. A tervezési terület a VIII. kerületi Ludovika tér 2., a Lovarda és a Magyar Természettudományi Múzeum közötti rész. A leendő katasztrófavédelmi speciális képzési központ/KVI egy vegyes használatú épület speciális tantermekkel, tanszéki irodákkal (127 fő), 220 kollégiumi férőhellyel, kiszolgáló területekkel, parkolóval, valamint a campus üzemeltetését ellátó szervezeti egység elhelyezésére szolgáló helyiségekkel, a tervezési program alapján közel nettó 23 ezer m2 területen. Elvárás a komplexum közvetlen környezetének és az Orczy-kert Füvészkerttel szemközti parkfelületének rendezése, valamint az Orczy-kert és a Füvészkert között gyalogoskapcsolat megteremtése. A leírás szerint az épület "stílusában, tömegalakításában azon mértékű »historizálás« megengedett és elvárt, amely a KVI környezetében, illetőleg az NKE Ludovika Campusán jellemző, a XXI. században nem tolakodó, mégis a teljes Campus és a műemléki Orczy kert szerves részévé képes emelni az új épületegyüttest." Az ajánlattételi határidő 2021. november 30. 

A Katasztrófavédelmi Intézet 2012. január 1-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem karközi intézeteként, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai felügyeletével - olvasható az intézet honlapján. 2019. július 1-től az NKE szervezeti átalakulását követően az intézet a Rendészettudományi Kar szervezetében a kar dékánja által irányított egységeként folytatja oktatási és tudományos tevékenységét. Három egyetemi tanszéket (Katasztrófavédelmi Műveleti-, Tűzvédelmi és Mentésirányítási- és Iparbiztonsági Tanszék) és egy Oktatásszervezési Osztályt foglal magában, jelenleg a Hungária krt. 9-11. alatt működik. 

2018-ban egyébként már hirdettek egy tervpályázatot az új Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ megvalósítását illetően. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Óbuda Építész Stúdió munkája hozhatta el az első helyezést. Akkor az intézet honlapján azt írták: a kormány 2016-ban külön döntést hozott a katasztrófavédelmi speciális képzési központ mielőbbi megvalósításáról. A 2018 nyarán kiírt építészeti tervpályázatra 12 érvényes pályamű érkezett, amelyeket egy szakmai bíráló bizottság véleményezett. A képzési központnak a kormányrendelet szerint a speciális termek mellett tartalmaznia kell egy gyakorló őrsöt és egy 220 fős kollégiumot is. Az Óbuda Építész Stúdió tervét azért választották a legjobbnak, "mivel a pályamű koncepciója, a javasolt funkcionális és szerkezeti megoldások a leginkább alkalmasak arra, hogy a továbbtervezés alapjául szolgáljanak."Szeptemberben írtuk meg, hogy a campus két épületének újjászületése is esedékes, ez a feladat a tóparti épület belső átalakítása, valamint a vívóterem és rendezvényközpont felújítását, átalakítását foglalja magában. A tervezési munkát a SAGRA Építész Kft. és Perfektum Építész Kft. végzi.