Közélet, hírek

Józsefvárosi lakóházakat tervez kisajátítani a kormány

2024.04.11. 12:50

Salátatörvénybe rejtve tervez kisajátítani józsefvárosi lakóházakat a kormány. Az érintett ingatlanokban rászoruló családok élnek, akiket így Pikó András polgármester szerint az utcára kerülés veszélye fenyeget. A terület egy részének fejlesztésére 2023 szeptemberében fogadott el koncepciót a kerület DIÓ2030 néven, amelynek keretében felújították volna a házakat, kényelmes lakhatást alakítva ki az itt élőknek. Ennek megvalósulása most kérdésessé vált.  

Csák János és Semjén Zsolt április 2-án nyújtotta be a törvényjavaslatot a parlamentnek egy salátatörvényben. Az ingatlanokra azért van szüksége az államnak, mert ott szeretnének a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére új tanárképző központot létrehozni. Pikó szerint az egyetem vezetése, akikkel évek óta kapcsolatban állnak, nem jelezte az önkormányzatnak, hogy szüksége lenne ezekre a területekre, írja a HVG.

Az érintett ingatlanok többsége lakóház, ahol a józsefvárosi önkormányzat közleménye szerint jellemzően nagyon szegény, rászoruló családok élnek. Pikó szerint a törvény életbe lépése minden bérlakás program végét is jelenti, mivel a kerületnek egyetlen lakása sem marad. Az érintett területen élő 200 családot az utcára kerülés veszélye fenyegeti, mivel ingatlanok hiányában az önkormányzat nem tudja elhelyezni a bajba sodort embereket. 

Az egyetem szerdán közleményben reagált erre, azt írták, a kisajátítandó ingatlanok rendkívül romos állapotban vannak.

“Az érintett, állami tulajdonba kerülő ingatlanok elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében, Józsefváros frekventált részén – fogalmaztak a közleményben, ám arról nem írtak, hogy mi lesz a családok sorsa. Az egyetem szerint a józsefvárosi lakosok eddig is profitáltak a területen lezajlott fejlesztésekből. „A Ludovika Campus fejlesztése keretében létrejött uszodát például kiemelt kedvezménnyel használhatják a kerületi lakosok, az egyetemi kültéri sportpályákat pedig valamennyi látogató ingyenesen használhatja" – tették hozzá.

Nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet írt a miniszterelnöknek az üggyel kapcsolatban.

Az érintett lakóépületek magukban foglalják a Diószegi Sámuel utca 18-28. tömbjeit, a kerület leginkább leszakadó területeit, ahol az önkormányzat DIÓ2030 néven a teljes környéket meghatározó, nagyszabású beruházást tervez. A projekt központi eleme az épületegyüttes két legnagyobb tagját, a Diószegi Sámuel utca 18. és 20. alatti házakat érintő beruházás, ahol összkomfortos önkormányzati lakások létrehozása a cél, de a fejlesztésről szóló koncepcióban szerepel még a rossz állapotú ingatlanok bontása, valamint új játszótér és sétány kialakítása is. Az önkormányzat célja, hogy minden jelenlegi bérlő felújított cserelakásba költözzön és lehetőség szerint a jogcím nélküli lakáshasználók helyzete is rendeződjön - írják a projekt honlapján.

Az önkormányzat HVG-nek küldött levele szerint a törvényjavaslat a következő épületek érinti:

  • Diószegi utca 18.
  • Diószegi utca  22.
  • Diószegi utca  24.
  • Diószegi utca 26.
  • Diószegi utca  28.
  • Sárkány utca 1.
  • Sárkány utca 5. (hulladékudvar)
  • Dugonics utcai iskola épülete
  • Korányi utca 20.
  • Dugonics utca 11.

Forrás: HVG 1, 2