Fenntarthatóság

IPCC jelentés építész szemmel: ”a cselekvéshez szükséges kollektív bátorságra van szükségünk!”

2021.08.12. 09:58

Építészek és tervezők figyelmeztetik a szakmát a klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepükre a napokban megjelent Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése nyomán, és szólítják fel a döntéshozókat, hogy vegyék komolyan az előrejelzéseket az október végi ENSZ klímaváltozási konferencián.

Több mint 200 tudós évekig tartó munkájával, több ezer tanulmány eredményeit összevetve készítette el az IPCC legújabb jelentését, amely egyértelműen kijelenti, hogy a klímaváltozás emberi tevékenységek következménye. A globális átlaghőmérséklet 1,1 °C-al nőtt az ipari forradalom előtti időkhöz képest a jelentés szerint, ami többek között annak köszönhető, hogy kétmillió éve nem volt ilyen magas a CO2 tartalom a légkörben, mint most. A 2015-ös párizsi klímacsúcson meghatározott 1,5 °C-os emelkedés immár elkerülhetetlennek látszik a század közepére, ugyanakkor a jelentés hangsúlyozza, hogy van remény, de ehhez azonnali, rendszerszintű változásokra van szükség.

Míg az IPCC legrosszabb forgatókönyve az évszázad végére akár 5,7 fokos globális felmelegedést jósol, a jelentés azt is kimondja, hogy a kibocsátás "erőteljes és tartós" csökkentése és a szén-dioxid légkörből való eltávolítása hozzájárulhat a hőmérséklet 1 és 1,8 fok közötti stabilizálásához. Ez segítene elkerülni az éghajlatváltozás legdrámaibb hatásait, mivel minden további 0,5 fokos felmelegedés drasztikusan növeli a szélsőséges időjárási események gyakoriságát és intenzitását.

A jelentés apropóját a hamarosan megrendezésre kerülő COP26 konferencia adja, ahol az épített környezet, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 40 százalékáért felelős, külön napot kap majd. A 2015-ös párizsi megállapodás aláíróinak itt lehetősége lesz, hogy a legfrissebb adatok alapján döntsenek a további lépésekről.

Joe Giddings építész, az Architects Climate Action Network tagja a Dezeennek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy minden tonna megakadályozott szén-dioxid kibocsátás segít csökkenteni az ember okozta éghajlatváltozás és az általa okozott szélsőséges időjárási események hatását. Giddings hozzátette: "Az új épületeket tervező építészek számára, akik gyakran négyzetméterenként egy tonna CO2 kibocsátásért felelősek, a tudósok e reménysugara ösztönzőleg hathat a szén-dioxid-mentesítésre irányuló erőfeszítéseikre. Remélem, ez arra ösztönzi az építészeket, hogy valóban változtassanak a tervezés módján. Minden, amit rajzolsz, minden döntésed számít."

Steve Tompkins, egy másik építészeti klímavédelmi szervezet, az Architects Declare társalapítója a Building Design magazinnak nyilatkozva kiemelte, hogy az IPCC legújabb jelentése ismét figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás legrosszabb következményeinek elkerülése érdekében gyorsan át kell térni egy szén-dioxid-mentes világra. "A tudomány eredményei egyértelműek, a szemünk előtt lévő bizonyítékok tagadhatatlanok és a technikai megoldások is rendelkezésre állnak: most már csak politikai támogatásra és a cselekvéshez szükséges kollektív bátorságra van szükségünk" – jelentette ki az építész.

A nemzetközi szervezet angol csoportja által kiadott állásfoglalás tisztán fogalmaz:

"A végtelen gazdasági növekedéssel és a megmentésünkre váró fantáziatechnológiákkal kapcsolatos téveszmék kora végérvényesen véget ért, itt az ideje, hogy új célt határozzunk meg szakmánk számára, amely valóban összhangban van a bolygó egészségével és az emberi jóléttel."

Sophie Thomas, az URGE kreatív kollektíva társalapítója szerint "a tervezésnek teljesen meg kell változnia" az új adatok tükrében. "A régi modellek most nem alkalmazhatók, hacsak nem vagyunk mindannyian boldogok, hogy a probléma részesei vagyunk" – mondta a Dezeen-nek. Michael Pawlyn, a kollektíva társalapítója hozzátette, hogy a tervezőknek sürgősen el kell jutniuk arra a pontra, ahol minden, amit tesznek nettó pozitív hatást eredményez. "Úgy gondolom, hogy a legújabb tudományos eredmények alapján a tervezőknek teljesen újra kellene gondolniuk a sikerről alkotott elképzeléseiket. Mit jelentene az, hogy sikeresek vagyunk egy olyan rendszer fenntartásában, amely emberek milliárdjainak jövőjét teszi tönkre?" – tette fel a provokatív kérdést a designer.

Forrás: bdonline.com; dezeen.com

Szerk.: Hulesch Máté