Nézőpontok/Vélemény

Hoór Kálmán nyílt levele a MÉK-hez

2015.08.27. 08:47

Hoór Kálmán nyílt levélben fordul a Magyar Építész Kamara Etikai Bizottságához, amelyben a Kamara etikai állásfoglalásának felülvizsgálatát kéri. 

Cím: MÉK Elnökség, 1088 Budapest, Ötpacsirta út 2.

Tárgy: Vizsgálat kérés (Nyílt levél etikai ügyben)

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt MÉK Elnökség!
Szíves intézkedésüket kérjük az alábbiakkal kapcsolatban:

1. Panasz:

A Magyar Építész Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága a MÉK EFB 82/2015(04.21.) sz. határozatában, annak indoklásában az alábbi állásfoglalást rögzítette:
„A MÉK EFB másodfokú fegyelmi tanács álláspontja szerint, Hoór Kálmánnak tisztában kellett volna lennie azzal, ha egy közbeszerzési pályázat anyagát készíti el, akkor az adott (ÉMOP) pályázaton nem vehet részt. Egyértelműen kijelenthető, hogy egy pályázat előkészítésében résztvevő cég/személy az adott pályázaton jog szerint és etikai szempontból sem indulhat.”

2. Kérelem:

Ez az összeférhetetlenségre utaló indoklás szerintünk meggondolatlan, sőt jogszabályellenes kamarai állásfoglalás! Az új KBT 24.§ az összeférhetetlenségről nem ezt mondja ki. Ilyen félreértelmezés nemcsak a panaszosra, hanem minden szakmagyakorló építész kamarai tagra nézve hátrányos, és ez a legnagyobb probléma, mert innentől ez már megtévesztő hivatkozási alap lehet.

Az új KBT-t értelmező segédanyagból idézve:
„A ma hatályos összeférhetetlenségi szabályok az ajánlatkérőre határoznak meg kötelezettségeket. A ma hatályos rendelkezések szerint eleve nem tartozik az összeférhetetlenséget eredményező esetkörbe (...) a műszaki vagy tervdokumentációk elkészítésében való részvétel, sőt, amennyiben a tervező a tervekhez fűződő jogait nem ruházta át a megrendelőre, úgy ő mint kizárólagos jogosult vehet részt a tervekhez fűződő következő eljárásokban.” (Szerző: dr Torma Judit szaktekintély 2014)

Fentiek alapján kérjük a MÉK Elnökséget, hogy a hiba elhárításáról, az idézett kamarai állásfoglalás soron kívüli felülvizsgálatáról intézkedjen, a szakmagyakorló MÉK tagság érdekében!

3. Utóirat

Tisztelt Elnök Úr! Itt valami nem stimmel. A MÉK EFB szerint az a tervező, aki megbízójának előzetesen tervezési munkát végez, nem vehet részt a ki sem fizetett terveihez fűződő következő eljárásokban? A megbízónak csak egy három fős, „hirdetmény nélküli” ajánlatkérést kell közbeiktatni, és kész a tervezőváltás? Utána már ezt a „Közbeszerzést”, mint egy védő pajzsot lehet tolni előre? Ezekben a munkaszerző praktikákban pont a számunkra fontos lényeg veszik el, az, hogy egy tervezési koncepciót végig lehessen vinni az előtervezéstől a kiviteli tervig! Ha ebben a törekvésünkben már a kamarára és egyes kollégákra sem számíthatunk, akkor kire?

Az engedélyezési terveinkből rendszeresen más kollégák gyártanak kiviteli tervet, a „KBT-nyertes” kivitelezőhöz csatlakozva, vagy három fős „ajánlatadó brigád”-ként. Ilyen, és hasonló lenyúlásokkal tele vannak a közbeszerzési értesítők. És a „Projektmenedzserek” elmagyarázzák nekünk, hogy ez így szabályszerű. Lassan az az összeférhetetlen, és etikátlan, ha saját előterveit a tervező szeretné folytatni? Nem ezt a tervezőt kéne a kamarának védeni?

Eger, 2015.08.10.
Tisztelettel: Hoór Kálmán építészmérnök, MÉK tag É1-100013
Motívum Eger Kft, 3300 Eger Zúgó út 6., ügyvezető