Design/Belsőépítészet

Hófehér magyar labirintus a Lipcsei Könyvvásáron

2017.03.27. 13:00

A szavak közötti üres, mégis jelentéssel bíró, nyelveken és kultúrákon átívelő tér, a szóköz volt a 2017-es Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának témája. A vásári hagyományokkal drasztikusan szakító stand a Lead82 alkotócsoport munkájaként, Salát Zalán Péter kétszeres Német Formatervezési Díj arany fokozatával és kétszeres Red Dot-díjjal kitüntetett art director vezetésével jött létre. 

A szavak közti csend állt a 2017-es magyar pavilon fókuszában Lipcsében

Idén is a Collegium Hungaricum Berlin rendezte meghívásos építészeti pályázaton dőlt el, ki legyen a lipcsei megjelenés tervezője. 2016-ban, az első pályázatot követően a győztes Sporaarchitects komoly minőségi mércét állított fel a „furnitecture” gondolat jegyében fogant standbútorukkal. 2017-ben még komolyabb kihívás várta a meghívott tervezőket: az idei kiírás a pavilon bútorát, a grafikai kialakítást és a pavilon üzenetét egységes egészként kezelte, a művészeti koncepciót állítva a középpontba az elmúlt évben megjelent könyvek tetszőlegesen összeállított listája helyett.

2017-ben a Lead82 nyílt alkotócsoport terve bizonyult a legerősebbnek, így a Salát Zalán Péter art director, Sztranyák Zsófia grafikus képzőművész, valamint Sztranyák Gergely és Zilahi Péter építészek erre a feladatra összeállt négyese valósíthatta meg elképzeléseit, a CHB kollektívájával együttműködve. A kreatív koncepció a szavak közötti üres, mégis jelentéssel bíró, nyelveken és kultúrákon átívelő teret: a szóközt helyezi a középpontba. A komplex pavilon építészetileg, grafikai megjelenésében és szellemiségében is újszerű, a különböző érzékelési területekre tett benyomások összjátékával maradandó élményt kínál a Könyvvásár látogatóinak. 

A ”Csend legbelül” (Stille im Innersten) névre keresztelt koncepció labirintusba vezeti a betérőt, ahol magunk mögött hagyhatjuk a vásári nyüzsgést. Az építészeti kialakítás a két pécsi alkotó: Sztranyák Gergely és Zilahi Péter munkája, és a Pausz Design helyi kivitelező csapatot dicséri. A fölénk magasodó falakon az utóbbi évben németül megjelent magyar irodalmi művek részletei olvashatóak, ezeket az ősi szitázási technikával nyomtatták a falakra. A labirintus mélyebb rétegei felé haladva a látható betűk lassan elfogynak – helyüket a szöveg mintázta szóközök hálózata veszi át. ”A szavak között megbúvó, szerény láthatatlanságba burkolózó karakter ezeréves diadalútját ünnepeljük.” – írja Szablyár Eszter a bevezetőben, amely németül természetesen a labirintus kezdőfalán is olvasható. A feliratok a helyszín ihletésében az egykori kiváló grafikus és betűtervező, Albert Kapr professzor Leipziger Antiqua betűtípusával készültek. A koncepció értelmezésében a helyszínen elhelyezett művészkönyvek segítik a látogatókat – a kimagasló igényességgel összeállított kiadványok Salát Zalán Péter, Sztranyák Zsófia és Németh L. Dániel munkáját dicsérik.

A pavilon legmélyén fedett, zárt tér várta a látogatókat. A kápolna a legbelső csend helyszíne; itt Tesch Kata csendzenéje kínált elmélyülést a megfáradt vásárlátogatóknak. A Londonban élő magyar médiaművész testhangokból, valamint a NASA által rögzített ”bolygóhangokból” állította össze a fejhallgatókon keresztül élvezhető akusztikus installációt.

A könyvvásár látogatói a falra kihelyezett kártyákról a szükséges információkhoz is hozzájuthattak – így magukkal vihették az elmúlt év magyar megjelenéseinek listáját, a kiemelt könyvek idézeteit vagy a kísérőrendezvények programját.

A 2017-es könyvvásári megjelenés a Publishing Hungary Program keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

forrás: sajtóközlemény