Épületek/Lakóépület

Ház a sziklák alatt: családi otthon Veszprémben

2019.10.21. 07:37

Korábbi munkáik révén kapta azt a megbízást a Veszprémi Építész Műhely, ahol egy műemlék épület maradványainak felhasználásával kellett családi házat tervezni a veszprémi várra néző telken. Az eredményt Kovács Dávid vezető tervező írásával mutatjuk be. 

Veszprém az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Ezen időszak egyik leglátványosabb fejlesztése a Séd patak völgyének 2011-ben befejezett rehabilitációja volt. A városrész korábban is látványosan fejlődött, de a fenti fejlesztés hatására a megújulás felgyorsult. A legtöbb, korábban elhagyatottan álló műemlék épület új funkciót kapott és megújult, új villák és családiházak épültek. E folyamatba illeszkedik az alábbiakban ismertetett lakóház is, melynek tervezése során az építési helyen korábban álló épület arányrendszerének továbbörökítésére és a megmaradt épületrészek felhasználására törekedtünk. 

Csóka István és családja különösen jó adottságú, a várra néző, közvetlenül a Benedek-hegy lábánál elterülő telken képzelte el jövőbeni otthonát. A területen húsz évvel ezelőtt még egy műemlék épület állt, melyet a korábbi tulajdonos majdnem teljesen elbontott, csak az utca és a szomszéd felőli falak maradtak meg. Az építtetők korábbi munkáink alapján kerestek meg minket a tervezési feladattal. Szerencsés módon mind a tervezést, mind a kivitelezést szoros együttműködés jellemezte, amihez hozzájárult az is, hogy az épületet, a kivitelezőként dolgozó családfő vezette Alupanel Kft. építette fel.

A sziklaormok árnyékában elterülő telek északi végében, az egykori műemlék épület még álló falainak felhasználásával helyeztük el az új házat. Az alaprajzilag „L" alakot leíró, földszintes épületet tömegével az épített és természeti környezetéhez szerettük volna illeszteni. Célunk volt a régi épület tömegének megidézése. A fentiek miatt az utcára merőleges, a régi falak felhasználásával épülő fő épülettömeg nyeregtetővel, míg az utcával párhuzamos szárny zöldtetővel készült.

A nyeregtetős épülettömegben a nappali, konyha, kamra és a szülői háló, míg a zöldtetős épületrészben a gyerekszobák, kiszolgáló helyiségek és a kétállásos garázs kapott helyet. Az épület nappalija nagy üvegfelületekkel néz a vár irányába. Mind a nappali-étkező helyiségben, mind a gyerekszobákban készült látszóbeton fal, illetve mennyezet, melyek a szerkezeti őszinteség reprezentálásán túl jól érzékeltetik az épület belső tereinek változatosságát is. A fenti tér különlegességei még a tetőablakoknak, a nagy üvegfelületeknek és a változó belmagasságnak köszönhetően keletkező vizuális kapcsolatok és fény-árnyék hatások. 

A bejárat és az előtér az épület csuklópontjában helyezkedik el hozzájárulva az eltérő használatú terek megfelelő szeparálásához. Az előtér mind két végében üvegezett ajtó kapott helyet, így az épületen keresztül is láthatjuk a túloldalon elhelyezkedő sziklafalat. Az épület és a sziklaorom között szűk páció került kialakításra. A nappaliból is megközelíthető, a család élettereként is funkcionáló teraszt az épület tömegéhez illeszkedő, a két épületszárny találkozásánál ívesen beforduló előtető árnyékolja.

Az épület külső kialakításánál az egyszerűségre és homogenitásra törekedtünk. Azt szerettük volna elérni, hogy a ház és a kerítés összefüggő elemként jelenjen meg, ezért lett az épület is és a kerítés is egyszínű, fehér. Érdekesség az utcára néző homlokzat két ablaknyílása, melyek egyedi megoldásuknak köszönhetően a fényt beengedik a belső térbe, de a belátást gátolják. Ezek a megnyitások a régi falban talált ablaknyílások felhasználásával készültek. A nyílászárók alumínium szerkezetűek és világosszürke színűek. A környezethez történő illeszkedést a hagyományos agyagcserépfedés segíti. 

A tömör, a régi kerítés felhasználásával épült lehatárolás mögött húzódó kert a gyerekek számára ideális játékteret biztosít. Az épület előtti teraszt és a kapubehajtót leszámítva a kertben nem található szilárd burkolat, helyette fűvel és növényekkel ültették be. A kerti kapuk acél vázszerkezettel és tömör, illetve perforált alumínium burkolattal készültek.

A belső terekben törekedtünk a természetes burkolatok alkalmazására, ezért a konyhában, nappaliban, előtérben és a vizes helyiségekben mészkőlap padlóburkolat készült, a hálószobákban pedig hajópadló.

Az épület tervezése számunkra nem csak az elkészült végeredmény miatt, hanem a közös munka miatt is szép emlék.

 

Kovács Dávid

szerk.: KD