Közélet, hírek

Rövid időn belül megkezdődhet a Király utca 25-27-29. felújítása

2024.04.12. 15:00

A közeljövőben kezdődhet meg a korábban bontással fenyegetett Király utca 25-27-29. alatt álló műemléki épületek homlokzati felújítása: a legfrissebb hírek szerint megtalálták a kivitelezőket. A rendkívül rossz állapotú épületek a SAGRA Építész Kft. és Sajtos Gábor DLA felelős építész, vezető tervező generál tervei alapján újulnak meg. 

 

Két évtizednyi harc után, 2022-ben egy bírósági per eredményeként kerültek ismét az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonába a régóta elhanyagolt állapotban lévő, alig lakott épületek, melyeket korábban a teljes lebontás, illetve egy szállodaóriással való helyettesítés réme fenyegetett, írta a 24.hu. A per előzményeiről az erzsebetvaros.net írt részletesen. 

XIX. századi léptékek és arányok

A Király utca a régi pesti zsidónegyed sétálóutcája volt, itt jöttek létre elsőként Pesten a modern értelemben vett üzletek és üzletportálok. Legrégebbi, egy-két emeletes épületei, mint ahogy a szóban forgó házak, még őrzik a XIX. századi beépítés eredeti léptékét és arányait – ez magyar nagyvárosokban ma már ritkán előforduló érték, írja az Óvás Egyesület a három épület kapcsán. 

Király utca 25.

Az egyemeletes, koraklasszicista lakóház 1810. körül épült, és 1820-ban már állt az akkor még földszintes lakóház utcai szárnya és az ahhoz kapcsolódó egyik udvari szárny is. Első udvarát és emeletét 1838-ban adták át, ezek Diescher József terve szerint készültek. Az épület a reformkori Pestre emlékeztető félig még vidékies, félig már városias, tágas udvarú polgárház már alig fellelhető szép példája. Az udvarokról nyiló üzlethelységekben műhelyek voltak, 1885-től itt működött Mérő János fényirdája (fotográfiai műterme), illetve később, az 1900-as évek elején egy kisebb szalámigyár és húsfüstölő is.

Király utca 27.

A kétemeletes, 1833-ban épült, klasszicista eredetű, de szecessziós homlokzatú lakóház, a polgárházból bérkaszárnyává alakított pesti házak egyik jellegzetes képviselője, mely sok változáson esett át, többször is átépítették (1866, 1910). 

A ház aljában 1891-ben nyitotta meg kapuit az Ungerleider Mór (1872-1955) vezette „Mercur" nevű kávéház. Az épület hírnevét főleg az említett kávéház adta, ahol 1896-ban tartották az ország első mozgóképvetítését. A kezdetleges technikával létrehozott ködfátyolképek, illetve árnyképek akkora sikernek számítottak, hogy még Krúdy Gyula írót is megfogta az "Őszi utazások a vörös postakocsin" című munkájában. Az egyik utcafronti üzletben működött a több mint 100 évig fennálló „Első Magyar Tűzzománc és Jelvénygyár".

Király utca 29.

A Király utca 29-es számon a korábbi házat elbontva 1831-ben építette fel a telekre emeletes bérházát Puphka János vendéglős, a szomszédos házban működő „Zur Stadt Pest" fogadó bérlője. Mivel a Kasselik Ferenc építette ház az 1838-as pesti árvízben súlyosan megrongálódott, Hohlfeld Ignác kereskedő 1843-ban Hild Józseffel teljesen átépíttette és kétemeletesre bővíttette. Az épület udvarán 1863-ban alakították ki Arnstein Mór cinkográf (tollrajzokat és kéziratokat sokszorosító) műtermét.

A közbeszerzési értesítőben április 4-én közzétett dokumentum szerint az ajánlatkérő EVIN Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. megtalálta a kivitelezőket a felújítás megvalósítására. 

A dokumentum szerint a feladat az épületek utcai homlokzatának és tetőzetének felújítása, valamint földszinti falszerkezeteinek utólagos talajnedvesség elleni szigetelése. Cserélik a nyílászárókat, újraszínezik és vakolják a homlokzatokat, felújítják a stukkókat és a díszeket. A műemléki védettségre tekintettel a gipszstukkó és mészkő díszek tisztítását és javítását szakrestaurátori felügyelet mellett, a koronázó párkány díszítésének helyreállítását kőrestaurátor vagy épületszobrász bevonásával kell elvégezniük a nyertes ajánlattevőknek. Kötelező megtartaniuk a műemléki értéket képviselő eredeti vasalatokat, ablakkilincseket és tolózárakat, amelyek az ablakszárnyak újragyártásakor újrahasznosítandók. Fel kell újítaniuk a földszinti, bejárati fa kaput, az értékleltárban szereplő vasalatokat fémrestaurátor felügyelete alatt kell felújítaniuk.

A felújítás a SAGRA Építész Kft. és Sajtos Gábor DLA felelős építész vezető tervező tervei alapján valósul meg, aki hamarosan látványterveket is küld a tervezett felújításról. Az építész iroda a pasaréti Páduai Szent Antal-templom felújításról és a Pasaréti Közösségi Házról lehet ismerős az Építészfórum olvasóinak, de ugyanez a cég készítette a Trafó belső tereinek a terveit is.

Forrás: 24.hu, Óvás Egyesület