Technológia

Ha könnyű cserép a cél

2023.05.15. 13:59

A héjazat megválasztásakor fontos szempont lehet a tetőcserepek súlya. A több mint száz éves Terrán Synus betoncserepei ellenállóak, de tömegük könnyű, így kevésbé terhelik a tetőszerkezetet. A felületkezelési eljárásoknak köszönhetően kiváló a kopásállóságuk és a színvédelmük még tartósabb.

Erős, légies, színes

A héjazat megválasztásakor fontos szempont lehet a tetőcserepek súlya abban az esetben, ha felújításkor kérdés, hogy a régi tetőszerkezet elbírja-e az újakat. A nagy múltú Terrán kilenc éve vezette be legkönnyebb tetőcserepét, a Synust, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A Construma-díjas tetőcserép szerkezetében tömör, erős, ellenáll az időjárás viszontagságainak, ám tömege könnyű, mindössze 3,9 kg. Négyzetméterenként 39 kg a terhelése. A betoncserép légies súlya azonban nem jelent kompromisszumot sem tartósságában, sem ellenállóképességében. Egyaránt jó választás felújításkor, és akkor is, ha új ház épül.

A Synus cserepek kilenc színben érhetők el: a klasszikusnak mondható téglavöröstől, a modern sötét árnyalatokig, így a hagyományos és a kortárs építészeti megoldásokat kedvelők is választhatják.

Színvédelem, kopásállóság, környezetbarát technológia

A Terrán legkönnyebb tetőcserepe négyféle felületkezeléssel kapható, mindegyik kiváló kopásállóságot, valamint magas színvédelmet biztosít. Ezeken felül a ColorSystem eljárással a Synus meggypiros és mogyoróbarna cserepei mélyebb tónusúak lesznek, hosszabb ideig őrzik meg az intenzitásukat. Az öntisztuló felület jóvoltából a tetőcserepek az UV sugárzásnak is jobban ellenállnak. A gyártási technológia környezetbarát, nélkülözi az oldószert és az ammóniát.

A prémium kategóriás Resistor felületkezelés a Synus Korall, Mocca és Carbon tetőcserepek élettartamát növeli meg. A sima kidolgozottságon túl ellenálló felületet kapunk.

A ClimaControl a Synus Moon cserepek finom felületét biztosítja, valamint megvédi a héjazatot a felmelegedéstől. A tetőcserepek közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el a felületkezelésnek köszönhetően.

Selyemfényű, elegáns megjelenést ad a tégla, a sötétbarna és a fekete Synus cserepeknek az Elegant felületkezelési eljárás.

Egyedi fejlesztéssel a pontos tervezésért

A Terrán számára kiemelten fontos a szakemberek, építészek támogatása. Ezért a magyar tulajdonú Envirosense Hungary Kft. és a szintén hazai Terrán közösen létrehozta az EnviMap rendszert. Az egyedi, innovatív fejlesztés különleges légi lézerszkenner segítségével, LOD2 részletességű tetősíkokat modellez. A légi lézeres felmérés a rögzített pontfelhőből képes megrajzolni a tetőt, így segítséget nyújt a szakembereknek és a lakosságnak is: közel valósághű tetőadatok kérhetők le a Terrán Tetőkalkulátorába is beépülő funkció segítségével az ország 2 100 településének épület-geometriai adatállományáról.