Közélet, hírek

Győztest hirdettek a Városháza Park tervpályázatán

2022.04.29. 10:25

Az első helyezést a Lépték-terv munkája hozta el. Második díjat kapott a CAN Architects és az Újirány csoport közös pályaműve, megosztott harmadik helyezett lett a LIMA Design, valamint Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos (MÓKEMBÉ), Pápai Veronika és Csomay Zsófia terve. Megvételt nyert a KIMA Studio és BKM Nonprofit Zrt. közös pályamunkája, valamint Csépke Tamás és Skrabák Zoltán terve. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, tavaly novemberben tervpályázatot írt ki a Főváros a Városháza Park megújítására. A jelenleg elzárt, üzemi funkcióra használt területen Budapest új főterét, egy parkosított agorát alakítanának ki, ami az elképzelések szerint az aktív közéleti részvétel helyszíne, a budapestiek és a Városháza találkozópontja lehet. 

A fő célok három alappillérben foglalhatóak össze:

Budapest szívében 8000 m2 új zöldfelület jön létre, hogy cselekedjenek a klímaváltozás ellen. A parkot fásítják, kellemes hangulatú helyet alakítanak ki, egyszersmind enyhítsék a nyári kánikulák hatásait. A csapadékvizet helyben hasznosítanák a környezettudatosság jegyében.

A "nyitott Városháza" koncepció jegyében közelebb hoznák az emberekhez a Városháza napi működését, Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé tennék, helyet adva megemlékezéseknek, társadalmi eseményeknek. A földszinti helyiségeket kulturális és ügyfélforgalmi célokra nyitják meg.

A Városháza Park a kultúra és a találkozások helyszíne lesz, rendezvényeknek adva helyet. A Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együttesével új kulturális és közösségi tér jöhet létre a város szívében.

A tervezési terület a Bárczy István utca, Károly körút, Gerlóczy utca és a Városháza utca által határolt tömbön belül, egy nagyságrendileg 190×190 méter négyzet alakú telken a Városháza három udvara. Egy olyan városi park, találkozóhely tervezése volt a cél, ahol az emberek nem sak áthaladnak, hanem a legváltozatosabb funkciókkal tartósan is használják a teret.A tervpályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozott: összesen 19 pályamű érkezett, melyeket a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket, ami alapján egy valóban nyitott és zöld főtér tud épülni a város szívében. Ahogy a pályázat hivatalos honlapján írták: "A bírálóbizottsági ülések számos tanulsággal szolgáltak: megmutatták, hogy egy rendkívül komplex, egyszerre városépítészeti, építészeti, tájépítészeti és klímaügyi problémával állunk szemben, amire többféle válasz is adható. Egyszerre kell ugyanis viszonyulni a Madách tér és a Városháza tömb eltérő tengelyéhez, megoldani a Deák tér felőli megközelítést, és emellett a városi tér és a park arányaira is választ kellett adnia a tervezőknek."

Az eredményhirdetést április 29-én reggel tartották a Városháza udvarán, az épület hátsó homlokzatának felújítása jelenleg is zajlik. Ahogy Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, úgy tekintenek a városra, mint egy identitással, öntudattal rendelkező közösségre, a jelenlegi tervpályázat célja is ezt tükrözi. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a zsűrizés során nagyon osztottak voltak eleinte a vélemények, és bár hosszas vita után dőlt el az eredmény, végül konszenzusos döntés született. Karakteres lett a győztes, a zöld, klímavédelmi szempontoknak ugyanúgy megfelel, mint annak a kritériumnak, hogy közéleti, társadalmi életre is alkalmas tér legyen. 

Erő Zoltán főépítész szerint az a cél, hogy "megfordítsák" a Városháza orientációját, hogy "új eleje" legyen, és már el is kezdtek dolgozni azon, hogy milyen alaprajzi változtatasokat kell ehhez megtenni. Bardóczi Sándor főtájépítész kiemelte: a főváros az Erzsébet híd megépítésével elvesztette a főterét, és lényegében azóta is keresi azt. A zsűrizés során több vita volt arról, mennyire legyen ez a terület egy tér, mennyire legyen nyitott, zárt, és mennyire legyen védett a körút zajától. Mint megjegyezte, a szintkülönbséget nem minden pályázat hidalta át akadálymentes módon, az értékeléskor ez is szempont volt.

Megvételt nyert a KIMA Studio és BKM Nonprofit Zrt. közös pályamunkája, valamint Csépke Tamás és Skrabák Zoltán terve. Megosztott harmadik helyezett lett a LIMA Design, valamint Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos (MÓKEMBÉ), Pápai Veronika és Csomay Zsófia terve. Második helyezést hozhatott el a CAN Architects és az Újirány csoport közös munkája, a győztes pedig Lépték-terv pályaműve lett. Az indoklás szerint az első helyezett pályamű "minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a demokráciáról alkotott felfogásunkkal. Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is."

Az elképzelések szerint az új Városháza Parkot 2024-ben vehetik birtokba a budapestiek, addigra a Városháza Károly körúti homlokzatának felújításaa és a Merlin épülete is elkészül.

A nyertes pályaművek nyilvános tervismertetésére május 3-án, kedden 17 órakor a MÉSZ Székház Kós Károly termében kerül sor.