Közélet, hírek

Felújítják az egykor a Maros ékköveként emlegetett gernyeszegi Teleki-kastélyt

2023.10.04. 10:50

Teljes körű felújítás kezdődött az egyik legimpozánsabb erdélyi nemesi rezidenciában, a gernyeszegi Teleki-kastélyban. Az épület 4,6 millió euróból újul meg a tulajdonos tájékoztatása szerint. A munkálatok után a kastély múzeumként és rendezvényhelyszínként működik majd.

Az erdélyi családnak 2011-ben szolgáltatták vissza a Maros megyei ingatlant, Teleki Kálmán szerint azóta tervezik a felújítását, melyre végül a Hívogató Románia program keretében nyílt lehetőség.

 Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében indított, európai uniós alapokból finanszírozott program Románia-szerte 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítását célozza. Ezeknek több erdélyi vár, kastély, udvarház, hagyományos falusi ház a része, a program keretében felújítják őket vagy támogatják a népszerűsítésüket.

Az Agerpres hírügynökség szerint Teleki Kálmán kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: a család számára már az első években kiderült, hogy az ingatlan restaurálása nagyon költséges, csak uniós támogatással valósítható meg. Az elmúlt években elkészítették az ehhez szükséges dokumentációt. Az első méréseket örökségvédelemmel foglalkozó egyetemi hallgatóknak szervezett nyári táborokban végezték. Fokozatosan elkészültek az egyes tanulmányok, és végül a megvalósíthatósági tanulmány is meglett.
A tulajdonos szerint a három évig tartó felújítás során a kastély teljes körű felújítását célozzák meg, de nem biztos, hogy végül beleférnek a 4,6 millió eurós keretbe. Elsőként a tetőzet felújítása kezdődött el, majd a külső és belső tatarozás következik. A kastélypark felújítása nem része a projektnek, erre később próbálnak forrásokat találni. Teleki Kálmán úgy nyilatkozott, optimista, bízik benne, hogy a jövőben sikerül mindent helyreállítani – írta a hírügynökség.

 A tervek szerint felújítása után a kastély egy része múzeumként üzemelne, illetve kulturális rendezvényeknek adna otthont, hiszen már az elmúlt években is rendezvényhelyszínként működött.

A Marosvásárhelytől 17 kilométerre található Gernyeszegen 1772 és 1803 között épített kastély visszafogott, egyszerűbb barokk stílusban készült - írja a Kastély Erdélyben portál. Egyemeletes, alaprajza U alakú, két szárnya szimmetrikusan illeszkedik az északra néző főszárnyhoz.
1949-ben történt államosítása után gyerekotthon működött benne, 2011-ben szolgáltatták vissza a Teleki-családnak.

Forrás: MTI