Pályázatok/Nemzetközi

Facing Post-Socialist Urban Heritage 2023 – nemzetközi doktori-posztdoktori konferencia

2023.03.17. 10:26

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Karának Urbanisztika Tanszéke idén már ötödik alkalommal szervezi meg a szocialista időszak városépítészeti örökségének feldolgozását célul kitűző nemzetközi doktori-posztdoktori konferenciát és április 15-ig várja az absztraktokat a szekciók felhívásaira!

Az urbanisztika jelen kihívásai közt meghatározó problémát jelentenek a második világháború után a vasfüggöny mindkét oldalán megépült nagyléptékű modern együttesek időszerű rehabilitációjának kérdései. A 2023 évi urb/doconf esemény a kétévente megrendezésre kerülő doktori-posztdoktori konferencia sorozat ötödik alkalma, amely összehasonlító áttekintést nyújt a Közép- és Kelet-Európa, és a posztszovjet Ázsia posztszocialista városainak épített környezetét vizsgáló doktori kutatásokról.

A konferencia felhívás célja azoknak a doktori kutatóknak (doktori hallgatók, jelöltek vagy posztdoktori kutatók legfeljebb öt évvel a doktori fokozat megszerzése után) megszólítása, akik az építészet, városépítészet, várostervezés vagy tájépítészet területén végzik kutatásaikat. A 2015 óta futó eseménysorozattal a BME Urbanisztika Tanszék kiemelt célja, hogy a doktori intézmények között nemzetközi szinten is elősegítse az együttműködést, létrehozva egy nemzetközi hálózatot a jövő generáció tudósai számára.

A konferencia partnere a modern építészet dokumentálására szakosodott Docomomo International ISC U+L szervezet, az MTA Településtudományi Állandó Bizottsága és a Városépítészetért Alapítvány.

A témát 4 szekcióban dolgozzák fel a résztvevők az eseményen: a tervezéselméleti alapvetések mellett a tömeges lakásépítés, a közterületek új használatai, az ipari táj és a turizmustáj transzformációinak problémái alakítják az egyes szekciók témaköreit.

A részletes konferenciafelhívás a konferencia weboldalán olvasható:
http://doconf.architect.bme.hu/

Az absztrakt beadás határideje: 2023. április 15.

Az esemény időpontja: 2023. október 6-7., Budapest
BME Építészmérnöki Kar, Urbanisztika Tanszék