Épülettervek/Hallgatói terv

Erasmus szálló Párizsban

2014.09.06. 09:15

Erasmus Párizsban, 2010 tavaszán. Párizs kisváros, csak 105 négyzetkilométer, egyben a világ huszonötödik legnépesebb városa, és ezt nem a felhőkarcolóival, vagy az egymás hegyére-hátára épített lakóépületeivel éri el. Kicsik a lakások, kevés van, és nehéz is találni. Főleg egy külföldinek. Ezért is a témaválasztás. Fischer Tamás diplomamunkája.

RÖVIDEN 

Kifejezetten erasmusosok. Pontosabban európai egyetemi ösztöndíjprogramosok. Miért is a leszűkítés. Ez olyan mint a google search. Minnél jobban szűkíted a kört, annál kevesebb lehetőseget ad ki, annál biztosabban találsz,és legfőképpen azt találod amit igazán kerestél.

Erasmus szálló "á la bédé", képregénymódban. Képregény, mert az fiatalos, képregény mert az francia*. Képregény mert az vicces, képregény mert az erasmusos diáklét olyan, mint a képregény. Pontosabban , mint annak néhány képkockája. Egy pár szimpatikus történet. Ami néha nem is feltétlenül összefüggő. Az események pörögnek. Hat hónapod van végigélni az összes mesét. Aztán minden visszakerül a megszokott kerékvágásba. Vagy kintragadsz. Ahogy velem is történt.

A koncepció egyszerű, élhető legyen. A lehető legélhetőbb, legnyitottabb, a lehető legextrovertáltabb. A lényeg -természetesen a tanulás után- a megosztás. Az élmények, a kultúrák az ételek, italok, a játékok és a komolydolgok egymással való megosztása.

Az egymástól tanulás, az egymással tanulás. A közösség. A közöslét helyszíne Párizs, 19 - 20 dik kerülete, a kettő találkozása. Észak Párizs; a fiatalok oldala. Métro Pyrénées, a város teteje, kultúrális csomópont. Az élet itt zajlik, a házon kívül és méginkább a házon belül.

Egy ház, két telken áll, kettévágva. A torony, és a kocka a két építőelem. A kert pedig a harmadik. A torony lezár, lezárja az utca tömbjét, konzervatív, csendes, visszafogott. A kocka " modern ", liberális, hangos, itt a zsibongó. A tornyot mindenki használja, minden egyetemista, minden 20 keri és minden 19 keri, mindenki aki ismeri, mindenki aki tud róla. Kávézó, bár, mint minden sarkon, tetőterasz, mint a jobb helyeken, sport és konditerem és előadó - vetítőterem, szabadpolcos internaciokönyvtár, olvasó, és tanuló. Az együttes csendes fele. A tanulni vágyóknak. A kocka más, nyüzsgés van, élet van, és hangosokodás. Északi felén, egy csendes kisutcára néznek a kabinok. 52 van belőle. Egyszemélyesek, kettesével egy fürdővel. A szobában nyugivan, amíg ki nem nyitod az ajtót. Kívül a képregények világa vár.

A közösségi lét színtere. Minden egybefolyik, ugyanakkor minden szétválik. Az élet egyes mozzanatai platformokon történnek. Egy egy platform egy egy különálló történet, egy egy képkocka. Olaszkonyha, és angol reggeli, magyarfoci, és német pingpong, spanyol csocsó** és svájci hegymászás. Pontosabban fal. És a mozgalmasság itt nem ér véget. Folytatódik az élet harmadik színterén, a kertben. Kifolyik.

A kert többmindent szolgál. És többmindenkit. Multifunkciós, a raszterrendszerének és a pokémon elemeknek köszönhetően. Szezonális, de minden szezonban használható. Piactérnek, művészeti vagy egyéb kiállításoknak, sportrendezvényeknek vagy csak egyszerűen az ottlakók pihenésének, kikapcsolódásának nyújt helyet. Kialakítható a Párizs beach 2 a napágyakkal, napernyőkkel, függőágyakkal, műanyag mobil úszómedencével, és akár még a strandröplabda pályával is. És nem csak az ottlakóknak szól a kert. A kert mindenkinek van. Kinyílik az utcára. Városi programok, szabadtéri vetítésk, előadások, antikvásárok, kiállítások az egész város előtt nyitottak. A Párizsiak úgyis szeretik ezt...