Közélet, hírek

Előkészítik a Pesti Vármegyeháza felújítását

2023.12.08. 11:27

A Pesti Vármegyeháza műemléki épületegyüttesének felújítását tervezi Pest Vármegye Önkormányzata. A munkálatok elvégzése előtt előkészítési felmérési dokumentációt készíttet a Perfektum Építész Kft.-vel.

Idén júniusban számoltunk be róla, hogy a Hild János, Hofrichter József és ifj. Zitterbach Mátyás tervei alapján emelt Pesti Vármegyeháza felújítását tervezi az önkormányzat, ezért a beruházáshoz kapcsolódó előkészítő felmérési dokumentáció elkészítésére közbeszerzést írt ki. A 3D lézerszkenneléses technológiával készülő előkészítő felmérési dokumentáció célja, hogy a felújításra vonatkozó tervezési feladatok pontosan meghatározhatók legyenek.

A december 8-án megjelent uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy az eljárás eredményes volt, november 30-án 22.150.000 forint értékben szerződést kötöttek a Perfektum Építész Kft.-vel. Az iroda egyes részfeladatok elvégzésére alvállakozókat (Baratta Építész Mérnök Iroda Kft., Pannon-Protect Faanyagvédelmi, Környezethigiéniai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.) vesz igénybe.

A nyertesen túl az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft., a NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt., a Spányi Partners Zrt., a Per-AA Műterem Kft., a Hélis Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Tiba Építész Stúdió Kft., a Global Terv Kft., az Intec Építészet Magyarország Kft., a Konkrét Stúdió Építészeti Kft. és a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. tett ajánlatot. 

A Városház utca, Vármegye utca, Semmelweis utca és Kamermayer tér által határolt telken elhelyezkedő műemlék épületegyüttes három fázisban, 1804 és 1841 között épült, teljes alapterülete 6611 négyzetméter. Az épületszárnyak három udvart fognak közre, a legrégebbi épületrész a középső, amely a közgyűlési termet, valamint az egykori börtöncellákat és börtönkápolnát is magában foglalja, tervezője Hild János. Az illusztris, palotaszerű kialakítású, ifj. Zitterbarth Mátyás tervezte főhomlokzat a Városház utcára néz.

A Vármegyeházában a Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Pest Vármegyei Kormányhivatal működik. Az épületegyüttes tulajdonosa 17%-ban Pest Vármegye Önkormányzata, 83%-ban pedig a Magyar Állam.