Épülettervek/Hallgatói terv

Egy toleráns negyed szíve – Nemzetközi Közösségi Központ Amszterdamban

2020.09.29. 17:14

Delovan Delawer ezúttal az amszterdami Peterbuurt Czaar negyedébe kalauzol minket, ahol a különböző kultúrák ötvözésére és egy városréz fellendítésére keres megoldást, nem is akárhogyan. Új közösségi központjával a mai világ igényeinek további megértésére törekszik, rugalmasan adaptálható tereket teremtene, és a regeneratív építészet követendő példáját szeretné létrehozni.

A projekt célja az amszterdami Peterbuurt Czaar közösségének kiszolgálása, a nemzetközi hallgatók és az újonnan érkezők integrálása a helyiekkel, valamint egy homogén keverék létrehozása a különböző kultúrák ötvözéséből Amszterdam toleráns városának szívében. Az International Community Hub (Nemzetközi Közösségi Központ) által javasolt design szilárd tömegekből áll, amelyek valóban összeolvadnak, hogy létrehozzanak egy központi, kompakt belső magot, amelyben egy nagyon energiatakarékos kialakítás rejtőzik. Ez a kompakt mag az első emeletről indul, és a földszintet teljesen szabadon hagyja a közösség számára. Mivel a területen ez leszm a leghangsúlyosabb épület, a tervek szerint a nyilvánosság számára hozzáférhetővé kell tenni. Ugyanúgy használhatja mindenki,  mint korábban az utcát vagy a Funnenpark területén lévő területet. Az architektúra a közösségé lesz, s a projekt legnagyobb feladata a helyiek igényeinek kiszolgálása.

A nyitott központi térből három monumentális lépcső vezet fel az emeletekre, ahol a látogatók, valamint a projektben résztvevők és / vagy a helyi lakosok a szórakoztató, az integrációs, a pihenési és az adminisztrációs feladatokhoz helyet biztosító tereket találják. A szórakoztató, valamint az interaktív vagy integratív tevékenységek a kulturális platformokon, előadótermekben, többcélú csarnokokban és társalgókban valósíthatóak meg, mindemellett megtalálható lesz egy teljesen nyilvános tér, a Co-Existening Meditációs terem.

Ez a három monumentális bejárat úgy tűnik, mintha egy állvány lenne, amely az egész épületet tartja: szimbolizálja, hogy a közösség a társadalmi / kulturális értékekre, az oktatási alapelvekre, valamint az emberiség és a koherencia erényeire támaszkodik. Minden egyes bejárat azokhoz a terekhez vezet, amelyekben e területeket lehet fejleszteni, nevük is erre utal - Koherencia-, Szociális, és Oktatási Monumentális Belépési Pont.

Az ICH illeszkedik a Czaar Peterbuurt negyedbe és annak környezetébe, valamint Amszterdam belvárosának és a keleti dokknak az igényeihez is alkalmazkodik. Fokozott megértéssel követi a közösség és a környezet fejlődését. Az ICH a fenntarthatóság határait átlépve a mai világ igényeinek további megértésére törekszik, és túltesz a nettó nulla szén-dioxid kibocsátású épületeken, hogy a maga nemében a regeneratív építészet mintájává váljon. Ezen kívül teljes mértékben rugalmasan adaptálható a közösségi igényekhez, például a nagy csoportos és kis csoportos tevékenységek tereit pandémia esetén betegellátó buborékokká lehet alakítani, vagy többcélú csarnokokká, ha a közösségnek helyre van szüksége egy akadály legyőzéséhez, vagy egy nagyobb esemény megünnepléséhez. A széles körű közösség igényei teljes mértékben előtérbe kerülnek.

 

Szerk.: Pleskovics Viola