Épületek/Középület

Egy kis modernizmus: sportközpont Csomádon

2015.10.14. 14:11

Kolossa József és Weiszkopf András figyelemre méltó helyi sportközpontot, új közösségi teret tervezett a Pest megyei Csomádra. A számos külső körülmény miatt csak csökkentett programbanmegépült központ egy friss, modern szellemiséget képvisel a hagyományos község szövetében. Bán Dávid írása.

A Budapesttől alig 15 km-re levő Csomád, küzdve a főváros és a szomszédos Veresegyház, illetve a közeli Vác és Gödöllő elszívó erejével, rájött, hogy ha meg akarja tartani a fiatalokat, jó minőségű települési szolgáltatásokra lesz szüksége. Éppen ezért - immár egy bő évtizede, - új középületek építésébe kezdtek. A bölcsőde, majd az óvoda bővítése után, 2009-ben előzetes terv született a megyei szinten igen erős focicsapatnak „otthont adó” pálya korszerűsítésére, kiszolgáló és közösségi helyiségek létrehozására. 
A sportközpontot, kihasználva a domborzati viszonyokat, a domboldalba süllyesztve, a pálya köré karéj formában tervezték az építészek. A rangadók sportolói számára elkülönített öltözőket, a falu részére edzőtermet hoztak volna létre. Az intézmény működési tervében az anyagi önállóságra törekedtek, amit az edzőtáborok befogadása biztosított volna. Ez sajnos forrás híján nem jutott túl a tervezési fázison. Néhány évvel később, a Bozsik Programban megvalósult műfüves pálya elhelyezése után újra felvetődött az ötlet, hogy a korábbi – és az új pályától még távolabb került – komfort nélküli öltözőbódét felváltsák az állandó, minőségi és a pályához kapcsolódó kiszolgáló helyiségek. Az új pálya elhelyezése is adott volt, ez kész helyzet elé állította a tervezőt, így már nem volt lehetőség a terepviszonyokkal való játékra.
Mind a korábbi nagyszabású projekt, mind a kisebb léptékű épület megtervezésével a Csomádon már ismerősen mozgó Kolossa Józsefet és doktoranduszhallgató kollégáját, Weiszkopf Andrást bízták meg. A számos külső körülmény miatt végül csak csökkentett programban megvalósult épület mégis egy friss, modern szellemiséget képvisel a hagyományos község szövetében. Ellenzők szép számmal akadtak, főleg az újonnan betelepülők körében, akik még a teljes beruházást is ellenezték. Ugyanakkor a „tősgyökeres” csomádiak meghallgatták az építészek üzenetét. Ők nem egy újabb, a környezetébe simuló falusi házat szeretettek volna építeni, hanem egy karakteres sportközpontot. Egy olyan épületet, amely a templom felől induló, a pályák felé emelkedő utca tetején már messziről feltűnik és vonzza a látogatókat.

Kolossa és Weiszkopf a közösségépítés egyik pólusaként képzelte el a központot. A modernista jegyeket felvonultató, letisztult, mondhatni egyszerű, de a formájával mégis hatni tudó épület anyagában és elrendezésében a praktikumra és az időtállóságra törekszik.

Az épületbe a felnőtt nagypályás labdarúgócsapatnak hazai, vendég- és bírói öltözőt, a kisebb létszámot igénylő műfüves pálya játékosai számára hazai és vendégöltözőket terveztek. Ugyanitt található a csomádi focicsapat klubszobája és adminisztratív helységei. Az épület földszintjét az emeleti öltözőktől elkülönítve is lehet használni, így az itt működő büfé folyamatosan várja vendégeit. A padló sötét burkolata és a ház világos falai közötti kontraszt visszatérő "megoldás" Kolossa József munkáiban, hiszen ez már szerepelt a korábban megvalósuló csomádi óvodatervében is. 

Bán Dávid