Közélet, hírek

Döntött a bíróság a Déli Körvasút ügyében

2023.01.25. 16:27

Újbuda önkormányzata megakadályozta a bíróságon, hogy elkezdődjön a Déli Körvasút építése - jelentette be keddi, online sajtótájékoztatóján dr. László Imre XI. kerületi polgármester. Mint mondta, az önkormányzat két civil szervezettel közösen fordult a bírósághoz, amelynek azonnali jogvédelmet elrendelő döntése meggátolta, hogy elinduljon egy "irdatlan méretű, tömeges fakivágásokkal járó természetpusztítás" a Hamzsabégi út mentén.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az újbudai önkormányzat és a civilek is perlik a kormányhivatalnak a körvasútra vonatkozó jóváhagyó döntését, ami már nem is az első, habár a korábbit hatályon kivül helyezték, december elején mégis fakivágási és bozótirtási munkák kezdődtek az érintett terület egy részén. 

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért civil egyesület röviddel ezután arról posztolt, hogy kérelmükre az Építési és Közlekedési Minisztérium január 15-ig felfüggesztette a fakivágásokat a Hamzsabégi sétányt is érintő vasúti töltésen. 

Mint a kerület hivatalos közösségi oldaláról kiderül, a körvasút építéséhez szükséges fakivágások folytatódtak a határidő lejártával. Az újbudai polgármester, összhangban a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelemre vonatkozó múlt heti döntésével, a körvasúttal kapcsolatos munkák azonnali felfüggesztésére kérte Lázár János építési és közlekedési minisztert. A bejegyzés szerint az önkormányzat a Magyar Közlönyből értesült arról, hogy "változatlan - a kerületben élők számára hátrányos műszaki tartalommal - került benyújtásra a Déli Körvasút projekt megvalósításának Európai Uniós finanszírozási pályázata". A munkavégzés felfüggesztését addig tartják indokoltnak, míg a folyamatban lévő környezetvédelmi engedélyre vonatkozó peres eljárások törvényszéki határozattal véglegesen le nem zárulnak.

A polgármester szerint a közel ezer fa kivágása csak a kezdetét jelentette volna a Déli Körvasút építését előkészítő munkálatoknak. Ez a vonal a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes teherforgalmát vezetné keresztül Újbuda sűrűn lakott központi részén, a Rákóczi-hídtól a Kelenföldi pályaudvarig, mondta el a sajtótájékoztatón, azt is hozzátéve, hogy a kormányhivatal a bírósági döntés után fellebbezhet a Kúriához.