Közélet, hírek

Díjat kapott a magyar projekt az Új Európai Bauhaus programban

2024.04.15. 14:57

Magyar fiatalok csoportja díjat nyert az április 12-én Brüsszelben megrendezett New European Bauhaus Prizes díjátadó ünnepségen, 30 éven aluliak kategóriában (Rising stars). Csűrök Adél, Jakabos Júlia, Nagy Orsolya és Úr Eszter Kollektív tulajdon a közösségekért című projektjében egy közösségi tulajdonban lévő multifunkcionális teret hozna létre egy józsefvárosi volt ipari területen. 

 

Az április 9-13. között zajló, az Európai Bizottság által már másodjára megrendezett Új Európai Bauhaus Fesztivál a környezetileg és társadalmilag fenntartható épített környezet szempontjait hivatott népszerűsíteni. A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos New European Bauhaus (NEB) díjakat, amelyeket innovatív és fenntartható európai projektek elismerésére hoztak létre. A negyedik évben kiosztott díj történetében először született magyar győzelem: több mint 500 jelentkező közül választotta ki a zsűri a díjnyertes magyar projektet, melynek címe Kollektív tulajdon a közösségekért (Cooperative Ownership for Communities), máshol Együttműködés a közösségekért. A projekt során egy józsefvárosi volt ipari területen lévő, húsz éve üresen álló épületet újítanának fel környezetileg tudatos módszerekkel. A két emeleten 10 megfizethető lakás, 40 szakkollégiumi férőhely, irodák, műhelyek és kulturális funkciók is helyet kapnának. A projektről itt írtunk részletesebben.

A NEB díj jelentősége elsősorban az elismerésben, a projektötlet kiválóként való kiemelésében rejlik. A díj a megvalósításra nem biztosít forrást, azonban lehetőséget ad további partnerek és esetleges finanszírozók bevonására. A pályázat benyújtói a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért mentorálásával, és a Társadalomelméleti Kollégium jelenlegi és volt tagjainak a segítségével a gyakorlatban is dolgoznak a projekt megvalósítása érdekében. A projektről több információ ezen a linken érhető el.

További díjazottak:

A díjakat négy kategóriában és két ágon ítélik oda: az egyik ág a már befejezett projektek között kerül kihirdetésre („Az Új Európai Bauhaus Bajnokai"), a másik ágon pedig a fiatal pályázók ígéretes kezdeményezései („Az Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai") kapnak elismerést.

Az Új Európai Bauhaus Bajnokai díj győztesei és a második helyezettek a befejezett projektek közül:

 • Map4Water: Az ezer szökőkút városa (Bosznia és Hercegovina) nyerte el a legtöbb szavazatot az összes kategóriában zajló közönségszavazáson. A projekt a szarajevói nyilvános szökőkutak feltérképezését és fejlesztését célozza a nyilvánosság széles körű bevonásával, beleértve a helyi hatóságot, a város lakóit és a turistákat.
 • Făget Erdőpark; Kolozsvár zöld tüdeje (Románia) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória első helyezettje. A projekt egy nagy erdőpark rekreációját és megőrzését tűzi célul.
 • Flytevi – Kék Városi Közösségi Kert (Svédország) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória második helyezettje. A projekt célja a közösségek támogatása fenntartható élelmiszer- és vízellátási megoldásokkal.
 • SET Közösségi Kertek (Hollandia) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória győztese. A projekt a különböző szociokulturális háttérrel rendelkező generációk összekapcsolására fókuszál egy városi permakultúrás közösségi kert és központ segítségével.
 • Betonból kultúra (Bulgária) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória második helyezettje. A projekt keretében egy Szófia külvárosában található irodakomplexumot alakítottak át aktív közösségi térré. 
 • Tetőkert (Spanyolország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória első helyezettje. A projekt célja a fogyatékkal élők társadalmi befogadásának a kertészet segítségével történő előmozdítása.
 • Yes We Camp (Franciaország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória második helyezettje. A projekt közösségi kezdeményezések előmozdítására fókuszál különböző terek kihasználásával. 
 • A Kampusz fenntartható átalakítása (Luxemburg) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória győztese. A projekt keretében újrahasznosított anyagok segítségével újítottak fel épületeket a környezeti hatások minimalizálása érdekében. 
 • Re-Sourcing Commons (Ausztria) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória második helyezettje. A projekt a fenntarthatóság előmozdítását célozza újrahasznosított anyagok felhasználásával és közösségi együttműködéssel egy közparkban.

Az ígéretes koncepciókért járó Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai díj első és második helyezettjei:

 • Regeneratív Mezőgazdasági Központ (Spanyolország) lett a közönségszavazás győztese a Feltörekvő Csillagok ágon. A projekt a fenntartható, környezetbarát gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére fókuszál, melyek a biodiverzitást segítik elő.
 • A társas kapcsolatok ápolása (Németország) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória első helyezettje. A projekt egy kutatási központ kialakítását javasolja egy kukoricaföldön, mely az építészek és a gazdálkodók életközeli tervezői gondolkodását segíti elő.
 • Hydroscape Lisbon (Portugália) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória második helyezettje. Célja a víz éghajlattal szembeni ellenállásban és a városi közösségi terekben betöltött szerepének feltárása. 
 • Együttműködés a közösségekért (Magyarország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória győztese, célja a megfizethető lakhatás és a befogadás előmozdítása körforgásos felújítás és fenntartható gyakorlatok segítségével.
 • Co-llection (Görögország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória második helyezettje, célja a vidék narratíva újragondolása a művészet és a közösségi együttműködés révén. 
 • Community reBuilding (Ukrajna) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória első helyezettje, célja Ukrajna közösségeinek megerősítése Közösségépítő Központok kialakításával vagy felújításával. 
 • Teufelsberg Transformation Lab (Németország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória második helyezettje. Az elismerést a design thinking segítségével megvalósuló, együttműködésen alapuló szakpolitikai innováció úttörő tevékenységéért nyerte el.
 • Urban_MYCOskin (Portugália) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória győztese, célja a hulladék környezetbarát anyaggá történő alakítása. 
 • Az állomás (Belgium) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória második helyezettje. A projekt egy önellátó, megújuló energiával működő munkavégző állomást javasol a szezonális betakarítási munkák átalakítására. 

Az Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerés díj győztese és második helyezettje:

 • Nad Dzherelom Lviv Város Önkormányzatának projektje lett a győztes, amely egy elhagyott természeti terület társadalmi integrációt szolgáló, ugyanakkor az ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget megőrző helyreállításáért kapta az elismerést.
 • Leo States a második helyezett projekt, melynek célja ideiglenes szállás biztosítása az Ukrajnában lakóhelyük elhagyására kényszerült emberek számára.

A 20 díjazott projektet, melyeket ezen a linken lehet böngészni, 49 döntős közül választották ki, amelyek az Új Európai Bauhaus elveit testesítik meg. A pályázók 30 000 euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek, emellett kommunikációs csomagot kapnak, amely elősegíti a projektek továbbfejlesztését, illetve hasonló projektek megvalósítását Európában.

Forrás: Európai Bizottság, Társadalomelméleti Kollégium