Programok

Digital Twins - Playful Augmentation kiállítás Bécsben

2022.09.15. 12:00

Pénteken 19:00 órakor kiállításmegnyitó a bécsi MAGAZIN galériában. Valerie Messini és Damjan Minovski közös projektje, a 2MVD alkotása tekinthető meg. Az alkotópárostól megszokott módon az installáció a kiterjesztett valóság eszközével olvasztja össze a valóságos és a digitális világot.

Valerie Messini és Damjan Minovski 2011-ben diplomázott a bécsi Iparművészeti Egyetemen. Azóta független művészként dolgoznak az építészet és a digitális művészet területén. Mindketten neves építészirodáknál dolgoztak, Messini tervező építészként, Minovski pedig szabadúszó képzőművészként. 2017-ben megalapították közös formációjukat, a 2MVD-t, amely az építészet és a digitális technológia innovációinak és fejlődésének összekapcsolására tesz kísérletet. Munkáikat számos galériában és fesztiválon bemutatták Ausztriában és nemzetközi szinten egyaránt.

A digitalizáció visszafordíthatatlan változást eredményez az életünkben, a világjárvány pedig felerősítette ezt a folyamatot. Közös élményünkké vált, hogy képernyőn keresztül szemléljük a világot. A kiállítás fókuszában az áll, hogy a digitalizáció miként hat a terek és a tárgyak érzékelésére. Az installáció kísérletet tesz arra, hogy a fizikailag megtapasztalhatót és a digitálisan érzékelhetőt közös térélményként gondolja újra. Az alkotók a "digitális természet" fogalmát járják körül, a matematikai és a természetes formák összekapcsolódása és ellentéte érdekeli őket. A művészek egy AR-alkalmazást fejlesztettek, melyen keresztül kézzelfoghatóvá válnak a kiállítótérre vetített virtuális rétegek. A látogatók az alkalmazás letöltésével saját okostelefonjukkal fedezhetik fel a játékos tereket.

Vajon a jövőben feloldható a materiális és immateriális világ dualizmusa? A kiállítás megtekintésével közelebb kerülhetünk a válaszhoz.Az Architekur Im MAGAZIN kortárs építészettel foglalkozó galéria, Jerome Becker, Matthias Moroder és Florian Schafschetzy működteti 2018 óta. Az évek során olyan fiatal építészirodák állítottak ki itt, mint a Paradigma Ariadné és az Architecture Uncomfortable Workshop.

A kiállítás megtekinthető:
2022. szeptember 16-tól október 22-ig előre egyeztetett időpontban (Időpont egyeztetése a galéria Instagram oldalán, üzenetben lehetséges).

A megnyitó esemény időpontja:
2022.09.16. 19:00

Az esemény zárásaként október 22-én 19:00 órakor panelbeszélgetésre érkeznek a művészek.

Az esemény Facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/616568450058404?ref=newsfeed

A galéria instagram oldala:
https://www.instagram.com/architektur_im_magazin/

Helyszín:
1040 Bécs, Weyringergasse 27/i

A 2MVD honlapja:
http://www.2mvd.at/

A galéria honlapja:
https://architektur-im-magazin.at

A galéria Facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArchitekturImMagazin