Épületek/Középület

Diákszállás szélesvásznú panorámával

2021.10.01. 08:15

Hogyan lehet a legokosabban hasznosítani egy zsebkendőnyi telket egy elhanyagolt utcasarkon, szemben egy nagy múltú történeti parkkal? A NITEO erre kereste az építészeti választ Józsefváros peremén – ott, ahol hosszú évtizedek kellettek, hogy egyáltalán meginduljon a negyed lassú felzárkózása. Az Orczy-kerttel szemben, a Diószegi Sámuel és a Sárkány utca sarkán, szeptember elején adták át a 48 szobás modern diákszállást, amely színes üvegportálos kávézójával új életet hozhat az utcaszintre is.

A hajdani Örömvölgy utca – ma az Orczy-kert szomszédsága
Babits Mihály Haza a telepre című verse sötét tónusokban festi le a száz évvel ezelőtti Örömvölgy, azaz a mai Diószegi Sámuel utcát. „Rég elmaradt a fény, a körut; / a villanyos a sötétbe fut. (...) / Örömvölgy-utca, örömtelen: / szeszgyár, kis korcsma, köz-szerelem. / Kültelki házak udvarai, / hol nappal a korcs kintorna rí".

2009-ben mikor az első tervezési megbízást kaptuk erre a saroktelekre, még pont ilyen reménytelenül nézett ki az egész környék. Majdnem egy évtizedet kellett várni, míg érdekessé vált a helyszín egy új építtetőnek, immár a diákszállás funkcióval. Időközben, az NKE rendészeti kollégiuma is megépült az utca beépített oldalán, az Orczy-kert pedig jelentősen átalakult az egyetemi campus odaköltözésével.

Alaprajzi szerkesztés egy 500 m2-nél kisebb telekre
A zsebkendőnyi négyzetes teleknek és a sarokház-pozíciónak köszönhetően, az alaprajzi szerkesztés során el tudtuk kerülni a tipikus hosszú sötét középfolyosós kollégiumi elrendezést. Bár a Diószegi Sámuel utcával párhuzamos szárnyban mindkét irányba nyílnak szobaegységek, a folyosó rövid, és a végén rányílik egy  – a tűzfalon, a felső három méteren „felsliccelt"  –  világítóudvarra. Így a legfelső szintről, a ragyogó fény beszivárog az alsóbb emeletek folyosóira is. Az erre merőleges, Sárkány utcai szárnyban, a folyosó földig üvegezett belső nyílásai minden szinten a kertre néző közös teraszra nyílnak. Külön érdekesség, hogy az épületnek ebben a metszetében, a kert és az utca között a teljes épületszárnyon át lehet látni. A teraszokkal szemben ugyanis, a folyosó bővületeként kialakított közös konyhák ablakai nyílnak az Sárkány utcára.

Panoráma az Orczy-kertre – és karnyújtásnyira a Józsefváros
A szobákba belépve, mellbe vág minket a kilátás. Az Orczy-kert felé nyíló panoráma egy szélesvásznú filmre kívánkozik. A Ludovikához vezető tengely egyik oldalán a lovarda, a másikon a salakvörös futópályákkal keretezett park tárul fel. A sarokszobák ablakaiból a SOTE Nagyvárad téri toronyháza mutatja az irányt. A belső kert felé néző üvegfelületeken keresztül a Sárkány utcai, 80-as években épült újabb társasházak belvilága jelenik meg. A legkontrasztosabb talán a Sárkány utcai külső oldal, ahol az ablakokból szinte karnyújtásnyira érezzük a régi Józsefváros romos homlokzatait.

A legfelső szinten az Orczy-kert felé két kétszobás prémium egység kapott helyet. A visszahúzott homlokzati üvegtáblák előtt, itt végig egy zárt mellvédes terasz húzódik, panorámával az egész városra.

A Sárkány utcai homlokzat karakteres eleme lett a kék és a türkíz színű üvegtáblákon keresztül átsejlő lépcsőház. Az üvegtáblák színes dominókockái, vízszintes tagolással átfordulnak a portálos földszinti közösségi zónára is. A szobákba a lobbyn és a recepción keresztül, de közvetlenül a Sárkány utcai kapun át is fel lehet jutni.

Diákszállás – félúton a kollégium és az apartmanház között
Az építtetői kívánság szerint, olyan kis lakóegységeket vizionáltunk, amelyekben kialakul egy alacsonyabb nyílással határolt személyes tér az ágy körül, illetve egy publikusabb, az erkélyablakokkal megvilágított tér a tanulásra és egyéb napközbeni tevékenységekre, akár a diáktársakkal együtt. Mindegyik szobából nyílik egy-egy loggia vagy erkély vagy a parkra, vagy a zöld belső kertre, ami plusz minőséget ad hozzá minden szobához. A lakóegységek általában 22-23 m2-esek.

A sarokszobák az egyedüliek, amelyeknek nincs erkélye. Viszont ezek még ennél is tágasabbak és két irányba nyíló, alacsony parapetes panorámaablakkal fordulnak a fantasztikus kilátás felé. A Sárkány utcai fronton minden szinten van egy-egy közös étkezőkonyha, ahol jó időben ki lehet ülni a közös teraszra is reggelizni vagy vacsorázni.

Közösségi funkciók bent és kint
A helyszűke miatt, a közösségi funkciók kissé szűkre szabottak lettek. A Diószegi utcai oldalon egy mobilfallal lehet összenyitni vagy elválasztani a kávézót a lobby többi részétől. A garázs fölött, az első emeleten kialakítottunk egy részben zöld, részben teraszos tetőkertet. A hatodik emelet közös teraszáról pedig, egy csigalépcsőn lehet feljutni a megemelt dús zöldsávval keretezett tetőteraszra, amelynek a közepére egy kis fedett rész is került. Innen az egész budai oldal panorámája feltárul minden irányban.

Homlokzati ritmus a sarok kiemelésével
Az utcai épületsarok hangsúlyára, a minden második szinten fésűsen kiforgatott panorámaablakok erősítenek rá. A homlokzat többi részén, a szobaszintek homlokzati nyílásainak szerkesztése visszafogottan követi a szobák repetitív sorozatát. Az ablakok, illetve loggiák szemöldökmagassága is e rendszer szerint váltakozik. A világítóan fehér homlokzat ellenpontját, a random módon kiosztott színes üvegtáblákkal határolt lépcsőházi felület adja, ami messziről is kiemeli a házat a környezetéből, izgalmas szín-fény-árnyjátékokat vetítve a lépcsőház-belsőbe.

A színes üveg visszaköszön a mellvédeken, és a földszinti portál horizontális tábláiban. Az épület földszintje, a homlokzati nyílások között, a szürke szálcement két eltérő tónusával burkolt. Karakteres részletei a háznak a 6. emeleti teraszról induló fém csigalépcső. illetve a közös teraszok minden második szinten lesarkított vonalai.

Egy jövőbeli térfal kezdete
Ez a sarokház egy átépülésre váró városi tömb újonnan megformált sarkát is jelenti. A Kálvária tér felé eső, hosszú, földszintes szobakonyhás házak, már évtizedek óta, mind bontásra érettek. Az eredetileg üzleti alapon kiadásra tervezett diákszállást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vásárolta meg egy újabb kollégiumnak. Így, az Orczy-kerttel szemben, akár az egyetem további épületei, akár további kortárs lakóépületek képezhetik a Diószegi utca új karakterű, parkra nyíló térfalát.
 

Zimborás Gábor


Szerk.: Pleskovics Viola