Technológia

Csúcson a hazai megújuló energia-felhasználás

2023.09.25. 10:09

Tavaly rekordévnek bizonyult a hazai napenergia térnyerése, a háztartási méretű napelemes rendszerek száma mára meghaladta a 200 ezer darabot. A több mint százéves Terrán saját megoldást kínál a zöldenergia-termelésre a Generon napelemes tetőrendszerrel.

Rekordszámok, a Terrán tovább zöldül

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény. Tavaszi adatok szerint a háztartási méretű kiserőművek száma elérte a 200 ezret. A napelemes éves szaldó elszámolás megszüntetése, valamint a még folyamatban lévő szabályozás ellenére vitathatatlan, hogy a klímaváltozásért mi emberek vagyunk felelősek, ezért mindent meg kell tennünk a bolygónk védelméért. A Terrán határozott lépést tett a környezettudatosság útján, amikor napelemes innovációba kezdett. A több mint százéves vállalat környezettudatossága nemcsak filozófiájában, hanem gyártási folyamataiban és működésében is megmutatkozik. A környezetbarátabb megoldások jegyében a vállalat bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását. Pécsett és Kunszentmiklóson pedig jelenleg a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése, ezzel is bizonyítva a Terrán elhivatottságát a zöld gondolkodás és bolygónk védelme mellett.

Generon: zöldenergia a fejünk fölött

A Terrán a fenntarthatóság és a zöldszemlélet jegyében alkotta meg napelemes tetőrendszerét is. A Generonnál minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, egyszerre tölti be a tetőcserepekre jellemző védelmi funkciót és hasznosítja a napenergiát. Tökéletesen belesimul a tető síkjába, így különleges és esztétikus megjelenést biztosít. 

A Generon edzett üveglapjai maximális védelmet nyújtanak például a jégesővel szemben. Nyáron még extrém forróságban sem melegszik fel, köszönhetően a cseréphéjazatok mögötti, minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrésben cirkuláló levegőnek, mely kellően intenzív hűtőhatást biztosít. A napelemek részterhelésen akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

A napelemek friss szabályozása alapján az éves szaldóelszámolással azok a háztartások élhetnek a jövőben, akik már rendelkeznek napelemmel, azok, akik új beruházást terveztek és azt bejelentették az elosztóhálózat felé 2023. szeptember 7-ig, valamint akik a már meglévő napelemes rendszerük méretét bővítenék. Ők tíz évig éves szaldó szerint számolhatnak el. Azok, akik függetleníteni szeretnék magukat a hálózattól, ezt akkumulátorok segítségével tehetik meg, így biztosítva az energiát azokra a napokra is, amikor kevesebb vagy szinte egyáltalán nincs napsütés. Az akkumulátorok többórányi megtermelt villamos energia tárolására alkalmasak. Abban is segítenek, hogy a napközben termelt, de éppen akkor fel nem használt energiát később tudjuk igénybe venni. Az energiatárolóval bővített napelemes rendszer kialakításával tehát a megtermelt energiát a tényleges felhasználásig raktározhatjuk. A háztartási energiatárolóval még nagyobb mértékben fedezhetjük zöldenergiából otthonunk energiaszükségletét.

Generon és Zenit a tökéletes páros

A Generon és a Zenit tetőcserepek geometriája azonos, így tökéletesen kompatibilisek egymással. A Zenit tetőcserepek helyére a későbbiekben egyszerűen beilleszthető a Generon úgy, hogy a szomszédos elemekkel való kapcsolat ugyanazt a vízzárósági szintet biztosítja, mint amit Zenit termékkel tudunk elérni az adott hajlásszög esetén. A termékcsalád nyolcféle színben érhető el, a klasszikusnak mondható téglaszíntől, a sötétebb árnyalatokig. A ClimaControl felületkezeléssel közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el a sötét tetőcserepek, így a nyári időszakban csökken a tetőtérre nehezedő hőteher, valamint a környezetet sem terheljük, hiszen kevesebbet kell klímát használni.