Technológia

Csökkentett decibel, megnövelt teraflop

2022.10.07. 14:11

Újabb akusztikai megoldás a Knauftól. A gépészeti zajhatást csökkentő felületek nem csak hatékonyak, de időjárásállók is.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet.
A folyamatos fejlesztések (2008 óta mind nagyobb teljesítmények bekapcsolása az országos hálózatba is) indokolttá tették a géppark működéséhez kapcsolt és növekvő teljesítményű gépészet zajhatásának csökkentését is. Az épület bővítése során a gépészeti egységeket (kompresszorok, ventilátorok) a tetőre telepítették, több méterrel magasítva az attika falakat.A közelben található egyetemi kollégium és a szomszédos lakóövezet nyugalmának megőrzése érdekében alapvető szempont a zajcsökkentő felület kialakítása. Fontos továbbá, hogy megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő gépészeti rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható.

Hangelnyelésről, hangcsillapításról a falak belső borításaként beépített Tektalan 037 A2 típusú építőlemezek gondoskodnak. A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő, 50 mm és 75 mm vastag Tektalan 037/2 kompozit táblák hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak leginkább megfelelnek.

Hangelnyelési tényezői táblázat MSZ EN ISO 11654 szerint:
αw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90A szigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárásállóság megteremtése. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól (a „gépház" felülről nyitott). A lapok rögzítését követően a táblák időjárásállóságának növelésére festést/lakkozást alkalmaztak. A hangelnyelés megtartása érdekében viszont megőrizték a lapok porózus felületét, tehát sűrű diszperziós festés helyett, csak hidrofóbizáló alapozót, vagy vékony struktúrájú (szilikát, vagy szilikon bázisú) homlokzati festéket alkalmaztak.