Közélet, hírek

Csillag Katalin, Ferencz Marcel és Hegedűs Péter a Prima Primissima díj 2023-as jelöltjei

2023.09.29. 16:09

Csillag Katalin, Ferencz Marcel és Hegedűs Péter kapták idén a Prima díjat magyar építészet kategóriában, így közülük kerül ki az év végén a kategória Primissima-díjasa.

Az MTI értesülései szerint a korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. Az egyedi elismerést ezúttal is tíz kategóriában ítéli oda az alapítvány hattagú kuratóriumából álló zsűri.

Az idei Prima Primissima-jelöltek, tehát akik a Prima díjat kapták magyar építészet kategóriában Csillag Katalin építész, Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár és Hegedűs Péter építészmérnök.

Csillag Katalin, építész

A Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén szerzett diplomát. Posztgraduális tanulmányait a Grazi Műszaki Egyetemen, illetve az ÉME Mesteriskolán folytatta, ahol jelenleg mester. 1994-ben alapította férjével, Gunther Zsolttal a 3h építészirodát. Nevükhöz számos nyertes hazai és nemzetközi pályázat, kiállítás és kiadvány mellett olyan épületek fűződnek, mint a Mozgásjavító Intézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztése, az Esterházy-kastély nyugati szárny és a szegedi Dóm felújítása. Az Ybl-díjas építész a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökségi tagja. Négy gyermek édesanyja.

Ferencz Marcel DLA, építész, egyetemi tanár

Édesapja, Ferencz István utódjaként a NAPUR Architect Építésziroda vezetője. Két évtizede vesz részt az építész oktatásban. A Vizes Világbajnokságoknak otthont adó Duna Aréna szerző építésze. A nemzetközi tervpályázaton első díjat nyert Új Néprajzi Múzeum épületének alkotója. Az egyedi megfogalmazású, nemzetközileg elismert épület számos szakmai díjat nyert az Egyesült Államoktól Kínáig. Két alkalommal képviselte Hazánkat a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén. Legújabb alkotása a sikeresen megrendezett 2023-as Atlétikai Világbajnokságot befogadó Nemzeti Atlétikai Központ, a „Királynő Koronája". Ybl- és Pro arhitectura díjas építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Hegedűs Péter, építészmérnök

Pályáját az IPARTERV tervezőjeként, majd a KÖZTI műteremvezető-építészeként kezdte, 1985-ben alapítója volt a Magasépítési Tervező- és Szervező Kisszövetkezetnek. Tanulmányútjai Észak-Európában és Hollandiában formálták szemléletét. Épületeit a funkcionalizmus, a célszerűség, a nyitottság jellemzi szerves és hiteles egységet alkotva a környezettel, rekonstrukciós munkáiban az értékek megőrzésére törekszik. Az Ybl-, Europa Nostra- és Pro Architectura díjas építész nevéhez olyan középületek fűződnek, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, a budafoki, rákoscsabai és több fiókkönyvtár, a Békéscsabai Megyei Könyvtár, a Club Tihany szálloda és üdülőfalu, vagy a keszthelyi bíróság.

Az elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában. A jelöltek közül hattagú kuratórium választja ki a legjobbakat, továbbá a közönség is szavazhat egy elismerés sorsáról. A Prima Primissima díjjal 15 millió forint, a kategóriák további jelöltjei számára 5 millió forint jár, a közönségdíj nyertese pedig szintén 15 millió forint támogatásban részesül a példamutató tevékenysége elismeréseként.

Forrás: Prima Primissima, MTI