Programok

Construma - Nemzetközi konferencia az innovatív építészeti megoldásokról

2015.04.02. 11:23

Az építészetben nap mint nap új anyagok és technológiák jelennek meg, újabb és újabb gondolatokra és megoldásokra inspirálva az építészeket. Ezen újdonságok megismertetését és alkalmazásának lehetőségeit állítja fókuszba a Hungexpo által első alkalommal szervezett, a Construma kiállításhoz kapcsolódó az INNOVÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSZETBEN című konferencia esemény Rubóczki Erzsébet moderálásával.

IDŐPONT: április 17. péntek, 10:00 -14:00

HELYSZÍN: EXPO Congress Hotel, Congress Terem (megközelíthető kívülről, az Expo tér felől), 1101 Budapest, Expo tér 2.


A konferencia a Hungexpo saját szervezése.
Moderátor: Rubóczki Erzsébet újságíró

Az INNOVÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSZETBEN című konferencia hazai és külföldi előadói, köztük építészek és gyártók képviselői, mások mellett a homlokzatok és a tetőzet alakításának, a hőszigetelés, az árnyékolás, a világítás, vagy éppen a felületkezelés új lehetőségeire kívánják felhívni a figyelmet, de szóba kerülnek a szakmagyakorlás elméleti és gyakorlati kérdései is.


Program

10:00 – 10:05 Köszöntő, bevezető

 • Rubóczki Erzsébet újságíró, a konferencia szervezője és moderátora


10:05 – 10:50 PREFA Hungaria Kft. - Tetők és homlokzatok (45 perc)

 • Bevezető: Nemere Judit építőmérnök, cégvezető, Prefa Hungária Kft.

 • Előadó: Verena Mörkl építész / Superblock Architects, Ausztria, (német nyelvű előadás, tolmácsolással)

Az építészeti koncepcióknak gyakran meghatározó része az anyagválasztás, amely végigkíséri az épület összes homlokzatát, beleértve a tetőt is. A korábban csak egyetlen célra tervezett termékek így olyan műszaki kihívásokkal szembesülhetnek, amelyek a szokásosnál nagyobb műszaki elvárásokat támasztanak. Ilyenkor a gyártó és a tervező közös feladatává válik ezen elvárások teljesítése, az egyedi csomóponti megoldások kialakítása, esetlegesen megtervezése. Ráadásul az egyedi megjelenésű épületek gyakran igényelnek egyedi, projektspecifikus csomóponti megoldásokat is, amelyeknek – természetesen – meg kell felelniük a legmagasabb műszaki elvárásoknak is. Az osztrák Superblock ZT Tervezőiroda részletesen ismertetendő projektjén a homlokzatot a PREFA falburkoló rombusz elemével kívánták megvalósítani úgy, hogy az optikai törés megszakítás nélkül olvadjon bele a tető síkjába, amihez a rombusz elemek vízszintes hajtása elengedhetetlenné vált. Azonban ezzel az elemek elveszítették volna esőbiztos kialakításukat. A megoldást a tervező a PREFA homlokzatburkolati részlegének mérnökeivel közösen dolgozta ki, jelen esetben egy második, vízelvezető síkot kialakítva a tetőfedés egy része alatt. A PREFA szakembereinek köszönhetően, a tervező álma a homogén homlokzat-tető együtteséről műszakilag kifogástalan minőségben valósulhatott meg. Az előadás ilyen egyedi, projektspecifikus megoldásokat mutat be. Épületeket, melyekkel az anyagválasztás határait sikerült kitágítani.10:50 – 11:10 IsoShell - Hőszigetelő bennmaradó zsalurendszerek alkalmazása Magyarországon (20 perc)

 • Előadó: Kothenc Ervin építész, IsoShell

A konferencia hallgatói megismerkedhetnek az energiatakarékos ICF (Insulated Concrete Form, azaz a bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológiával, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható épületek építésénél játszik fontos szerepet. Hallhatnak e technológia főbb változatairól, alapanyagairól és gyártási folyamatáról, továbbá a hőszigetelő zsaluzatú szerkezetek előnyeiről. Az előadás kiemelten foglalkozik az ICF szerkezeteknek az építészeti tervezési folyamatokba történő integrálásával a betartandó modulméretek, illetve a rugalmas méretek esetében, a hőhídmentes csomópontok kialakításával, a szerkezetek méretezésével (figyelembe véve az OTSZ új előírásait), de szó lesz az ICF szerkezetek beépítésével kapcsolatpos tudnivalókról is.

11:10 – 11:30 Alu-Redőny Kft. - Bioklimatikus fénykultúra - tudatosan tervezett terasz, modern árnyékolóval

 • Előadó: Zsilli Péter, Alu-Redőny Kft. (20 perc)

Mit takar a fenti cím, melyek a bioklimatikus tervezés szempontjai, milyen ismeretet, sőt tudatosságot igényel az építésztől? Hogyan alakíthatók ki kellemes külső terek a bioklimatikus szempontok figyelembevételével tervezett külső térlefedésekkel? Többek között ezek a kérdések is felmerülnek az előadás során, és természetesen megszületnek rájuk a válaszok is. Megtudhatjuk például, hogy a modern paramétereket tartalmazó bioklimatikus tervezés miképpen járul hozzá a környezeti terhelés csökkentéséhez, hogy hatékonyan módosítja az épületszerkezetek túlmelegedését és pozitívan befolyásolja a környezeti hatásokat, otthonos, védett teret biztosítva a felhasználó számára.

11:30 – 11:50 DML Hungary Kft. - Alternatíva a korszerű világításra - A DML technológia, és ami mögötte van (20 perc)

 • Előadó: Orosz István, DML Hungary Kft.

Nagyléptékű beruházásoknál, így hidak, repülőterek, sportlétesítményeknél, csarnokok esetében, egyre többször alkalmazzák a távol-keleten kifejlesztett és világszabadalommal védett Digitális Mágneses Indukciós technológiát, amelynek hazai képviseletét és forgalmazását 2009-től a DML Hungary Kft. látja el. Kiderül, hogy valójában mit jelent és hogyan működik ez a zöld világítástechnológia, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, illetve hogy a nagyléptékű beruházások mellett milyen kisebb léptékű projekteknél – irodák, fodrász szalonok, éttermek, stb. – indokolt és javasolt az alkalmazása. Ha a világítás tervezésének szempontjai között kiemelt jelentőségű az akár 50-70 százalékos energiamegtakarítás, a hosszú élettartam, az alacsony hőkibocsátás, a villogás- és káprázatmentesség, vagy a természetes fényhez közeli színvisszaadás, akkor a tervezőknek mindenképpen érdemes komolyabban megismerniük a 3D tervezéssel is támogatott DML technológiát.

11:50 – 12:10 Trilak Festékgyártó Kft. - Vizes bázisú zománcok és lazúrok fa- ésfémvédelemben (20 perc)

 • Előadó: Horváth József/Csáki Csaba, Trilak Festékgyártó Kft.

A hazai festékgyártással szembeni igények több szempontból is megváltoztak az elmúlt egy évtizedben. Vannak akik a divat és az esztétikai igények követését várják el a gyártóktól és forgalmazóktól, míg mások a festékgyártás kémiai-biztonsági kockázatának csökkentésére helyezik a hangsúlyt, amit egyébként az Európai Unió is folyamatosan szabályoz, évről évre egyre szigorúbb tiltólistását vezetve be a tagországokban; a lista korlátozza, illetve akár ki is zárhatja a felhasználási körből az egészségre és környezetre bizonyítottan káros mellékhatásokkal rendelkező termékeket. Mindezek következtében a fejlesztések iránya a festékgyártásban világszerte elsősorban a vízbázisú, vagyis a vízzel hígítható fedőbevonatok felé orientálódik. Az előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az innovációs fejlesztéseknek köszönhetően ma már rendelkezésre áll és egyre erősödik a vizes bázisú termékeknek az a kínálata, amely alternatívát nyújt az oldószeres festékekkel szemben. A kérdés, amire többek között választ kaphatunk, hogy milyen előnyökkel jár ezeknek a vízbázisú termékeknek az alkalmazása a fa és fém felületeken.

12:10 - 12:25 Szünet

12: 25– 12:45 Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. - Esztétika, komfortérzet, minőség az építészetben (20 perc) 

 • Előadó: Eckert Péter, Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

Hihetetlen jubileumot ünnepel a francia Saint-Gobain cég: 350 éve alapították, és azóta kikerülhetetlen része a világ építészetének, különösen, hogy az anyagok és a technológiák terén mindig kiemelkedően fontosnak tekintette az innovációt. E hosszú időszak történetének bemutatása helyett – mely hosszú órákat igényelne – az előadás a cég jelenére és jövőjére koncentrál, mindenki számára elérhető minőségi építészeti megoldásokkal mutatja be az esztétika, az energiahatékonyság és a komfortérzet megtestesítését.

12:45 – 13:30 CREATON South-East Europe Kft. - Equitone, a tervezés szabadsága - A szálcement anyagokban rejlő tervezési lehetőségek (45 perc)

Az Erl-i Operaház

 • Bevezető: Cságoly Zoltán építész, szaktanácsadó, Creaton Hungary

 • Előadó: Sebastian Brunke építész / DMAA (Delugan & Meissl Associated Architects), Ausztria (német nyelvű előadás, tolmácsolással)

A múlt század végére egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Földön hagyott lábnyomunk súlyos ökológiai következményekkel jár, miként az is, hogy az új irányt a fenntarthatóság és az energiamegtakarítás jelenti, amelynek kulcsa – mások mellett – a legkorszerűbb burkolati rendszerekben rejlik. Ezen szerkezetekkel, a fizika egyszerű törvényeit passzívan használva, nagyon sok energiát vagyunk képesek megtakarítani. Az utóbbi évek Equitone innovációja annak az elkötelezettségnek és szemléletnek az eredménye, amely nem pusztán kompozit termékként tekintett a szálcementre, hanem azt az építészeti anyag szintjére emelte. A cég rendelkezésére áll az a technológia, amely a szálcementet a maga tényleges valójában képes bemutatni, színében, felületében,tapintásában egy szerethető, elegáns, a természetes anyagok értékeivel rendelkező matériát adva az építészek kezébe.

Ez utóbbi állítást bizonyítja többek között az Erl-i operaház épülete, amely Tirolban, egy mindössze 1500 lelket számláló falucskában épült meg, amely Jézus szenvedéstörténetét és halálát bemutató Passiójátékáról ismert, 1613 óta. A Passiójátékot, illetve az 1988-ban életre hívott Erl-I Tiroli Fesztivált Robert Schuller 1959-ben tervezett, ívelt formájú, hófehér épülete fogadja be. Ennek szomszédságában épült meg 2013-ban – a Passiójátékok 400 éves jubileuma alkalmából – a Delugan & Meisl Építésziroda által tervezett hangversenyterem és operaház szögletes formájú épülete. Sebastian Brunke építész, a prokjekt vezető tervezője, ezen iroda képviseletében mutatja be a tervezés koncepcióját, az alkalmazott innovatív megoldásokat, különös tekintettel az épület egyik jellegzetességére, a fekete burkolataként alkalmazott Equitone szálcementben rejlő lehetőségekre, de természetesen kitérve a két épület közötti viszonyra, illetve a természeti környezetben elfoglalt helyére is.13:30 – 13:55 Elmélet a gyakorlatban - 12 év szakmai kihívásai Nagy-Británniában (25 perc)

 • Előadó: Juhász Ákos DLA építész, MOME Építészeti Intézet vezető, Feilden Clegg Bradley Studios, Nagy Britannia

Mit jelent a fenntarthatóság, a társadalmi elkötelezettség, a rendszerben és a hosszútávon való gondolkodás elve a gyakorlatban? Hogyan épül fel és működik egy partnerek által vezetett brit iroda? Ezekre a kérdésekre talált válaszokat Juhász Ákos építész, a legtöbb RIBA díjjal rendelkező brit építésziroda kötelékében eltöltött több, mint egy évtized alatt. A konferencia hallgatói számára izgalmasak lehetnek a szigetország építészképzésének első helyén rangsorolt University of Bath mesterképzésének hallgatójaként, majd oktatójaként, valamint a Feilden Clegg Bradley Studios tervezőjeként szerzett szakmai tapasztalatok, amelyek új nézőpontot kínálnak az hazai építészeti gyakorlat és oktatás területén is.

13:55 – 14:00 Zárszó, összefoglaló 


MÉK továbbképzési pont: 1,5

Belépés: ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött

Regisztráció:

Kamarai tagoknak

Nem kamarai tagoknak